Sık sık okurlardan mesajlar alırım. Kimileri benim herşeyi bildiğimi düşünür olmayacak sorular sorar. Kimileri de benim bir işveren olduğumu veya tüm İzmir iş aleminin benim emrimde hareket ettiğini zannederek, benden kendisi veya yakınları için iş ister. Tabi olmayınca de küser iğneleyici mesajlar atarlar.
Ben nacizane insan kaynakları ve yönetim alanında uzmanlaşan bir gazeteciyim. Araştırmalarım, okumalarım ve kitap çalışmaları hep bu yöndedir. Malesef kimsenin bir işe girmesini sağlayacak güce sahip değilim. Yapabileceğim tek şey size bilimin ve araştırmalarım ışığında önerilerde bulunmaktır. Bu hafta da iş arayanlara söyleyecek birkaç sözüm olacak. Umarım faydalı olur.
1.Her zaman iş aramaya hazır mısın?
Öncelikle her an gönderilmeye hazır bir özgeçmişiniz olmalı. Özgeçmişin yanında sertifika ve diğer belgeleriniz ve varsa daha önce yaptığınız işleri gösteren bir portfolyo yararlı olacaktır. Özgeçmişlerde yapılan en önemli hatalardan birisi adayın tek "matbu" bir özgeçmiş hazırlaması her firmaya aynı özgeçmişi göndermesidir.
Oysa her iş ilanı kendi başına fırsattır. Özen göstermek gerekir. Firmalar kendilerine uygun elemanı aramaktadır. Siz de özgeçmişinizi göndereceğiniz her bir firmanın beklentilerine uygun olarak düzenlemeniz gerekir. Burada gerçekleri çarpıtmak veya olmayan şeyleri yazmaktan bahsetmiyorum. Kendi yetenek, beceri ve deneyimlerinizden firmanın taleplerine uygun olanları ön plana çıkartacak, parlatacak bir özgeçmiş hazırlamak gerek.
Öte yandan olur da iş görüşmesine davet edilirseniz görüşmede çıkabilecek sorulara hazırlanın. Mesela "Neden bizim şirketimizde çalışmak istiyorsunuz?" sorusuna verebilecek yanıtlarınız olsun.
2. Kendini anlatacak kelimelerin var mı?
Her iş görüşmesi aynı zaman kendinizi(hizmetinizi) pazarladığınız ortamlardır. Böyle bir ortamda şirkete neler sunabileceğinizi anlatan 10 minik cümleniz olsun. Burada tecrübenizden, diplomalarınızdan veya bildiğiniz yabancı dillerden bahsetmiyorum. şöye olabilir; Satışlarınızı artırabilirim, yeni müşteriler kazandırabilirim, düzenli ve sistemli çalışırım... gibi.
3. Danışıyor musun?
Ünlü kariyer danışmanı Julie Jansen aynı zamanda "Ne istediğimi bilmiyorum ancak bunu istemediğimi biliyorum" adlı çok satan kitabın da yazarıdır. Jansen bu kitabında iş arama sürecinde olan adayların yakın çevreleri veya kariyerini etkileyebilecek insanların görüşlerine başvurmalarını salık veriyor. Yani aile bireyleriniz, arkadaşlarınız veya yakınlarınızla bir araya gelip onların sizi değerlendirmelerini isteyebilirsiniz. Spesifik geri bildirimler isteyin.
4. İnternette var mısın?
İşverenler interneti sıkça kullanıyor. Adayla ilgili araştırma yapmanın en kestirme yallrından birisi de bir arama motoruna adayın adını soyadını yazıp arattırmak. Bu yüzden sizi anlatan iyi tasarlanmış bir internet sitenizin olması fark yaratabilir. Tabi bu arada internet üzerinde olumsuz izler bırakmanız da aleyhinize sonuçlar doğurabilir. İnternetteki varlığınızın özgeçmişinizde ileri sürdüğünüz argümanlarla da uyumlu olmasına özen gösterin.
Tabi ki özel hayatlarımız kimseyi ilgilendirmez ama muhafazakar bir kurumda çalışmak için başvuruda bulunup mazbut bir hayat sürdüğünüzü anlattıktan sonra twitter'da "vur patlasın çal oynasın" görüntüler vermek de hoş olmayabilir.
5. Profesyonel bir ağ kuruyor musunuz?
İş bulmanın en etkili yollarından birisi doğru insanlarla tanışmak ve çevre edinmektir. İnşaat mühendisi olarak iş arıyorsanız. Bu alanda eş dost edinmenin yollarına bakmak gerekecektir. Kendi sahanızla ilgili yapı fuarları, seminerler, paneller gibi etkinlikleri kaçırmayın. Buralarda yeni insanlarla tanışmaya çabalayın. Sektörel örgütlere ve STK'lara üye olmayı unutmayın. Gönüllü çalışmalara katılın. Bunu kendinize yatırım olarak değerlendirin.
6. Mesleki olarak ne kadar yeterlisin?
Kimsenin gücüne gitmesin ama diploma almakla ve bir sertifika bir işin ehli olunmuyor. Madem inşaat mühendisi örneğini verdik. Oradan devam edelim. Piyasanın sizin meslek tanımınızdan tam olarak ne istediğini iyi etüd edin. Bu istekleri karşılayıp karşılamayacağınızı bilin. Bu konuda kendinize karşı toleranssız olun. Eğer eksikleriniz varsa bunları hızla gidermeye çalışın.
Öte yandan beklentileriniz gerçekçi olsun. İşveren diplomaya değil yapılan işe para öder. İyi bir üniversiteden diplomanız olması iyi maaşı garantilemez.
7. Değişime ayak uyduruyor musun?
Teknoloji gün ve gün değişiyor. Sizin iş kolunuzdaki yeni eğilimleri veya yeni çıkan cihazları tanıyor musun? Bunları kullanabilir misin?