• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
16 aylık bebek mutsuz olur mu? ARMAĞAN PINAR ADANAR

16 aylık bebek mutsuz olur mu?

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05 Şubat 2014, 17:26

Soru: Eşim alkol tedavisi nedeniyle hastanede yatıyor. 16 aylık bir kızım babasına çok düşkün. Babası gittiğinden bu yana davranışları değişti, hırçınlaştı, ağlamaları arttı. Geceleri uykusundan "anne" diyerek ağlayarak uyanıyor boynuma sarılıyor. Sanki o cin gibi çocuk gitti yerine endişeli, mutsuz bir çocuk geldi..

Ne yapabilirim?

Cevap: 0-36 ay arasında bebek ve anne arasında güçlü bir bağ vardır. Var olan bu bağ bebeğin annesinin psikolojisinden etkilenmesine sebep olur. Yani anne mutlu ve rahat olunca bebek de mutlu ve rahat olur. Ama anne gergin, endişeli ve mutsuz olduğunda bebek de gergin, endişeli olur. "Çocuktan al haberi" derler ya; demek ki siz de gergin, endişelisiniz. Bu süreçte bebeğinizin dikkatini dağıtmaya çalışmak, onunla ikili değil dört beş kişi birlikte zaman geçirmek durumun en az hasarla atlatılmasını sağlayabilir. Ayrıca en kısa zamanda sizin de psikolojik yardım almanızı öneririm.

Boşanacağımızı nasıl söyleyeceğiz?

Soru: Eşimle boşanmaya karar verdik. Durumu 10 yaşındaki çocuğumuza nasıl anlatabiliriz?

Cevap: Gerçekten boşanmaya karar verdiyseniz ve kararı uygulayacaksanız, kararınızı çocuğunuzla paylaşın. Eşiniz ile birlikte çocuğunuza kararınızı söyleyin. "Biz anlaşamıyoruz ve ayrılmaya karar verdik. Ama seni çok seviyoruz, sen bizim çocuğumuzsun. Artık sen benimle birlikte kalacaksın. Ne zaman istersen babanla birlikte olabilirsin. Baban da seni seviyor ve ihtiyacın olduğu her an seninle birlikte olacak." Çocuğunuza iletmeniz gereken temel mesaj annesi babası olarak her zaman onun yanında olacağınızdır. Ders çalıştığı halde hata yapıyor

Soru: Oğlum 8. sınıfta. SBS sınavında ders çalıştığı halde fazla hata yapmış. Nisan'daki sınav içinde "ben yapamam, beceremem" gibi şeyler söylüyor. "neden yapamadın?" diye soruyorum, "Bilmiyorum, heyecanlandım" diyor. Ne yapmalıyım?

Çocuğunuzun içinde bulunduğu durum "performans kaygısı" olabilir. Yani çocuğunuz başarılı olup olamayacağına dair endişeler içinde ve kafası rahat değil. Endişe miktarı arttıkça dikkat, konsantrasyon bozulur ve sınavda hiç yapılmayacak işlem hataları yapılır. Çocuğunuz çalışsa da başarıya dair olan olumsuz düşünceleri geçmedikçe sorun çözülmez. Spor kaygının en büyük düşmanıdır. Çocuğunuzu spora başlatın. Odaklanma sorunu için dikkat egzersizleri yapılabilir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.