İzmir'i, dünyanın dört bir yanında uluslararası festivallerin düzenlendiği 'kukla sanatının' merkezi haline getirecek projeler ardı ardına sıralanmaya başladı. Hayallerimizi yitirmeye başladığımız bir yüzyılda, bizi düşler diyarına sürükleyerek ufkumuza yeni pencereler açan kuklaya, kentimizde değişik kesimler tarafından sahip çıkılması çok sevindirici.
Elbette bu bilinç kendiliğinden doğmadı. Kentimizin kukla ile markalaşması ve adını dünyaya duyuracak bir kimlik kazanması yolundaki farkındalık, İzmir Uluslararası Kukla Günleri Direktörü Selçuk Dinçer'in 5 yıldır süren çabaları sayesinde filizlendi.
***
Kuklayla ilgili birazdan söz edeceğim ilginç projelerin doğmasında, Selçuk Dinçer'in bu sanatı yurtdışından gelen ünlü tiyatroların gösterileriyle sınırlı tutmayışının büyük önemi var.
Çünkü Dinçer, İzmir'in kuklayla bütünleşmesini sağlayacak bir çizgi tutturmayı, özellikle öğretmen-öğrenci-veli üçlemesini üretimin içine çekmeyi başararak sağladı. İlköğretim okulları arasında düzenlenen 'Forum Bornova Kukla Oyunu Yarışması'na katılan öğrencilerin, daha sonra okullarındaki atölyelerde kukla yapmayı sürdürmesi ve bunların ders anlatımında kullanılmasıyla öyle çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı ki, İl Milli Eğitim Müdürlüğü 'kuklayı' kendi programına alarak desteklemeyi uygun gördü.
***
Artık duymayan kalmamıştır. Bu yıl İzmir Uluslararası Kukla Günleri'nin 5'incisi yapılacak. Bu çerçevede düzenlenen Forum Bornova Kukla Oyunu Yarışması'nın da üçüncüsü gerçekleştirilecek... Ama bu yıl ilköğretim okulu öğretmenlerine kukla yapım kurslarının verilmesini ve ardından onların da bu bilgileri öğrencilerine aktararak hazırlayacakları bir oyunla yarışmaya katılmasını, İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmen 'eğitim projesi' olarak kabul etti.
Milli Eğitim, öğretimde yararlılığını onayladığı bu kurslara katılan tüm hocalara birer sertifika verecek. Böylece Forum Bornova Yarışması için kukla yapımını öğrenen öğretmenler, 'Hizmet İçi Eğitim' programına alınan 'kukla yapımı'nda yeterlilik kazanmış sayılarak, bu alandaki çalışmalarını okullarında eksersiz uygulaması halinde sürdürebilecekler.
Geçtiğimiz günlerde 40 ilköğretim okulunun müdürüyle bir toplantı düzenleyen İl Milli Eğitim, konu hakkında kendilerini bilgilendirdi. Görüyor musunuz, kukla sanatına ve çocukların eğitimine katkısını göz ardı etmeyen bir duyarlılığın geldiği aşamayı? Tebrik ediyoruz...
***
Ayrıca kısa bir süre önce, Murat Bakan'ın başkanlığındaki İzmir Kent Konseyleri Birliği, yine 0-14 yaş arasındaki çocukları hedefleyen, "Kuklam İzmir'i Düşlüyor" adlı bir projeye imza attı. "Kuklam İzmir'i Düşlüyor" çalışmasıyla, kentimizdeki çocukların yaşadıkları kente ilişkin düşlerini ve nasıl bir kentte yaşamak istediklerini, kendi yapacakları kuklaların dilinden anlatmaları amaçlanıyor.
İzmir Uluslararası Kukla Günleri ile Ege Çağdaş Eğitim Vakfı tarafından, Ayna Psikodrama Atölyesi'nin de katkılarıyla oluşturulan bu proje de İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nce sahiplendi. Yine çocukların eğitimi için yararlılık göstereceğine kanaat edilen 'kukla' ile yeni bir eğitim projesi yaratılmış oldu. Harika değil mi!
***
İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, Türkiye'ye öncülük edecek bir bilinç ortaya koymasıyla, 'kukla sanatının' kültür sanatın dışında çocukların ruhsal gelişimi ve eğitimine katkısı yönünden de İzmir önemli bir ayrıcalık kazanacak. Kentteki tüm yerel yönetimleri ve sivil kuruluşları da, aynı duyarlılığı sürdürmeye, sahip çıkmaya davet ediyorum. İzmir'i kültür sanat ve eğitim yönünden markalaştıracak ivmeyi, elbirliğiyle daha yukarılara taşıyalım.