Geçtiğimiz dönemde İzmir Devlet Tiyatrosu'nda sahnelendiğinde büyük yankı uyandırmıştı, Gürol Tonbul'un yönettiği 'Misafir' oyunu... İzlediğimde duyduğum hayranlığın uzun zaman etkisinde kalmış, ertesi sabah ilk iş olarak oyunla ilgili fikirlerimi satırlara şöyle dökmüştüm:
***
"Oyun, Almanya'dan yıllar sonra dönen Musa'nın, doğup büyüdüğü topraklarda eski arkadaşları tarafından kabul edilmeyişiyle başlıyor. Yarenliğin geleneksel yapısı içinde 'köy seyirlik' oyun mantığıyla, Musa'nın Almanya'ya gidişi ve oradaki yaşayışı sahnedeki yarenler tarafından 'canlandırılarak' aktarılıyor. Eski bir yaren olarak, Musa da kendi hayatını oynuyor. Yarenlik, özellikle köy halkının dayanışma zorunluluğundan, ortak sorunlarına çareler üretmek adına birlik oluşturmasından doğan bir gelenektir.
Ama bu birliğin sürmesi, ortak değerlerin korunması ve yarenleri aynı çemberin içinde tutan kurallara herkesin bağlı kalmasıyla mümkündür. Musa, artık çıktığı yerin adamı olarak kabul edilmediği için yarenlikten atılır. Ama yarenbaşının izniyle köyden gidişi ve yaşadığı değişimin hangi koşullar altında ortaya çıkışı canlandırıldıkça, onu dışlayanlar da kendi hatalarıyla yüzleşme şansı bulur.
Oyun boyunca, gerek kişilerin yaşadığı çelişkilerin abartılı bir alaysılamayla aktarılması, gerekse canlandırmanın kendi doğasındaki 'taklit' yeteneğini oyuncuların büyük bir başarıyla sergilemesi sayesinde, keyifli bir komedinin yaratıldığını söyleyebiliriz. Misafir'de rol alan İbrahim Raci Öksüz, Ahmet Dizdaroğlu, Serdar Kamalıoğlu, Musa Zindan, Sadık Yağcı, Devrim Akkaya ve Bilge Kuzu, inanılmaz bir uyumla, sürekli yeni kimliklere büründükleri aksiyonu hiç aksatmadan götürüyorlar."
***
Evet, yukarıdaki anıştırmayı, Bilgesu Erenus'un yazdığı, Gürol Tonbul'un olağanüstü bir yaratıcılıkla sahneye taşıdığı 'Misafir' hakkında kısaca bilgi sahibi olmanız için yaptım.
Çünkü Devlet Tiyatrosu'nun bu yılki repertuvarında yer almayan Misafir'i, 'Mavi Sanat Tiyatrosu' adlı bir oluşum sayesinde yeniden izleme fırsatı bulacağız. 31 Ocak Pazartesi gecesi saat 20.30'da Atatürk Kültür Merkezi'nde gala gösterisi yapılacak oyun, daha sonraki haftalarda da sürecek.
***
Mavi Sanat, İzmir'de 2004 yılında bir sanat merkezi kimliğiyle ortaya çıktı. Tiyatro sanatçısı olan kurucuları Alper ve Ahmet Akdeniz, Mavi Sanat çatısı altında şimdiye kadar 10 çocuk, 5 de gençlik oyunu sergiledi. Bunun yanında 15 resim sergisi açıp, 11 tane de kısa film projesine imza attılar.
Özellikle "Keloğlan Senfoni'de" ve "Karagöz Senfoni'de" adlı çocuk oyunlarını, profesyonel sanatçılarla izleyici karşısına çıkardılar. Hem de Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek, senfoni orkestrası eşliğinde çocuk oyunu sahnelediler.
İşte o Mavi Sanat, daha profesyonel kadroyla yeni bir rota çizerek kurduğu 'Mavi Sanat Tiyatrosu' ile ilk yolculuğunda bizi 'Misafir' etmek istiyor. Ben yeniden misafir olmak için sabırsızlanıyorum. Eminim, aynı heyecanı siz de duyumsayacaksınız.