• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
İlk özel ’Güzel Sanatlar Lisesi’, Çamlaraltı’ndan... BÜLENT GÜRLÜK

İlk özel 'Güzel Sanatlar Lisesi', Çamlaraltı'ndan...

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03 Eylül 2012, 18:17
Sanat eğitiminde İzmir'in en ciddi eksiğiydi, hiçbir özel okulun bünyesinde 'güzel sanatlar lisesi'ne yer vermeyişi...
Ortalık Anadolu, fen ve meslek lisesinden geçilmezken, sadece Buca'da numunelik bir güzel sanatlar lisesiyle yetinmek, sanatçı ordusu yetiştiren İzmir'e yakışır mıydı? Üstelik üniversitelerde peş peşe güzel sanatlar fakültesi açılıyorken, lise düzeyindeki bu 'yoksunluk' bin beter göze batıyordu...
***
Neyse ki Çamlaraltı Koleji o 'boşluğu' doldurma atılganlığı gösterdi ve bu yıl öğretime başlayacak Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ni kurdu.
Öğrencilerini daima sanata yönlendiren, onların yaratıcı ruhlarını dünyaya açan projelerle yurtdışında ödüller kazanan Çamlaraltı, artık yetenekli gençlerin önünde en sağlam basamağı oluşturacak.
İlk planda 'müzik' ve 'sahne sanatları'yla yola koyulan okulun giriş sınavları sürüyor. Bu eğitim sezonunda resim ve grafik bölümü için 24, müzik bölümü için de 18 öğrenci alınacak.
***
Ama gelecek dönemlerde bu yelpazenin drama, oyunculuk, tasarım gibi yeni bölümlerle zenginleşeceğini şimdiden müjdeleyeyim.
Çünkü Çamlaraltı'nın eğitim çeperini 'sanat'la genişletme düşüncesinin altında vizyon sahibi bir kahraman yatıyor: Kolejin Yönetim Kurulu Başkanı Engin Dirikal...
Kendisini ziyaretim sırasında heyecanla anlattıklarına bakılırsa, Dirikal ve ekibinin niyeti sanat eğitiminde de uluslararası marka yaratmak. Ki bu amaçla, dünya çapındaki eğitim danışmanı Gareth W.Bowen'in koordinatörlüğünde İtalya, Avusturya ve İngiltere'deki saygın eğitim kurumlarıyla işbirliğinin temelleri atılmış bile.
***
Engin Dirikal hocam, annesinin de müzikle uğraşmasının etkisiyle çocukluğundan bu yana sanatla bağlarını hiç koparmamış.
Kendisi öğrencilik döneminde enstrüman çalmış, çok sesli korolarda yer almış, askerlik yıllarında keşfettiği resim yeteneğini ise sergiler açacak boyutlarda geliştirmiş.
Odasının duvarını süsleyen tabloların derinliği, profesyonelliğini anlatmaya yetiyor. Ayrıca farklı bir alanda öğrenim görmesine rağmen, ressamlık ve müzisyenlik ruhu sayesinde Engin Hocamın hayatında 'sanata ilgi' hep diri kalmış.
***
Kentteki hiçbir tiyatro, opera bale ve konseri kaçırmayan Dirikal Hoca, olağanüstü geniş bir sanatçı çevresine sahip.
Bu birikimi, Çamlaraltı Koleji Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nin kurulma aşamasında çok işine yaramış. Sadece İzmir ve İstanbul'un sanat dünyasından bilindik isimleri değil, yurtdışı bağlantılarının avantajıyla birçok yabancı eğitimcinin desteğini de arkasına almayı başarmış.
Lisenin Müdürü Aydın Koyutürk'le oluşturdukları Danışma Kurulu'nda yer alan hocalar, bu geniş görüşlülüğü tartmamıza yetiyor.
***
Kurulda yer alan isimler, mesleki başarıları kadar sanatçı duruşu ve kişilikleriyle de parmakla gösterilecek insanlar... Müzik Bölümü'nde, dünyaca ünlü keman sanatçımız Ayla Erduran'ın yanı sıra İzmir Devlet Tiyatrosu oyuncusu Tayfun Erarslan, Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi ve piyanist Atakan Sarı, Muğla Üniversitesi'nden Prof. Dr. Memduh Özdemir, İzmir Operası'nın orkestra şefi Ali Hoca ile solist sanatçısı Hüseyin Genç yer alıyor.
***
Görsel Sanatlar'ın Danışma Kurulu'nda ise Dokuz Eylül Buca Eğitim Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Tunç ve Doç. Dr. Arzu Aytekin, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Prof. Dr. Yakup Öztuna, Avusturya Sanat Akademisi Öğretim Üyesi Sinan Gültekin, Bradford Üniversitesi Eğitim Danışmanı Gareth Bowen, ressam Şefkat İşleğen ve İzmir Operası Sanat Teknik Müdürü Gülden Sayıl var.
Daha ne olsun... Eminim Çamlaraltı'nın bu ciddiyet ve azmi, aydınlık yarınlarımızın kilometre taşlarını döşeyecektir. Şimdiden başarılar diliyorum...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.