Dünkü yazımda, bisikletçilerin toplu ulaşımdan faydalanamayışına isyanını dile getirmiştim.
Geçtiğimiz haftalarda Halkapınar Metro istasyonunda eylem yapan bisikletçiler, söktükleri bisiklet tekerlekleriyle bile vagonlara alınmayışına tepki göstermiş, pankartlar açarak çağdaş bir yönetime yakışmayan bu anlayışın değişmesini istemişlerdi.
***
Haksız mıydılar? Asla...
Çünkü dünyada gelişmiş tüm ülkelerin karayolları ağı, motorlu taşıtlar kadar bisikletçilere ayrılan yollarla örülmüştür. Bisiklet de bir ulaşım aracı olarak kabul edilir ve trafikte hakları vardır. Uluslararası trafik kanunlarının gerektirdiği şekilde, güvenli yolculuk etmeleri için her türlü imkan sağlanmıştır.
***
Bunun yanında, uzun seyahatlerde ya da fiziki yönden elverişsiz koşullarda, yurtdışındaki bisikletlilere toplu taşıma araçlarından yararlanma şansı da tanınmıştır. Birçok otobüs, tren ve metro vagonlarının üzerinde, bisiklete açık olduklarını belirten işaretler yer alır.
***
Oysa kelle koltukta giden, trafik yasasıyla hiçbir hak ve güvence sağlanmayan bizim bisiklet sevdalılarının metroda engellenmesi, çağdaş yöneticiliğe hiç yakıştıramadığımız bir manzaraydı. Bu olayın ardından mail kutum bir anda şikayetlerle dolup taştı.
Ama sorununun giderilmesi amacıyla bu köşeden yaptığım çağrıya, dün heyecan verici bir yanıt aldım.
***
Sabah saatlerinde Büyükşehir'den gelen telefon, İzmirli bisikletçilere kısa süre sonra metronun kapılarının açılacağını, bu konudaki hazırlıkların başladığı müjdesini iletiyordu.
Dün de yazdığım gibi, bisikleti teşvik eden Başkan Aziz Kocaoğlu'nun tavrından umutluydum ama böylesine hızlı bir reaksiyon beklemiyordum.
Yakında konuyla ilgili ayrıntılı açıklama gelecek. Ancak biz şimdiden, metro istasyonlarındaki engeli kaldırma sözü veren Büyükşehir'i kutlayalım.
Ege Sanat Rehberi her eve lazım...
Sanatın hangi dalına ilgi duyarsanız duyun, elinizin altından eksik etmemeniz gereken bir dergiyle tanıştım. Adı, 'Ege Sanat Rehberi'...
Sakın ola ismine aldanıp da, sadece kültür sanat takviminden ve etkinlikler hakkında kısa bilgiler içeren bir kitapçıktan bahsettiğimizi sanmayın.
Ahmet Nihat Yıldız'ın çıkardığı ve sorumlu yazı işleri müdürlüğünü üstlendiği bu yayının kadrosu, 'benim' diyen edebiyat dergilerinde göremeyeceğiniz bir sanat ve eğitimci yelpazesinden oluşuyor.
Öyle ki aralarında Prof. Dr. Bedri Karayağmurlar, Prof. Dr. Hülya Nutku, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Yoleri, Dr. Alpaslan Bilen, Savaş Ünlü, Necla Uyanık Eren, Murat Şahin, Beyza Üruğ, Yasemin Pehlivanoğlu, Işıl Aydoğan, Figen Yavuzbarut, Birol Eren, Tamer Yavuzbarut gibi, resim, yazı, fotoğraf, tiyatro ve eğitim dünyasından önemli isimler yer alıyor.
Aylık çıkan ve fiyatı 4 lira olan 'Ege Sanat Rehberi', kentin tüm salonlarındaki etkinlikleri tek tek duyuruyor. Yine İzmir'deki tüm sanat kurumlarının programlarına ve galerilerden sergilere varıncaya dek her tür sanat olayına eli dokunuyor.
En hoşa giden tarafı da, yukarıda adı geçen üstatların deneme, makale, inceleme ve röportajları sayesinde engin bir edebiyat ufkuyla açılıyor Ege Sanat Rehberi'nin her sayfası. Hiçbir sayısını kaçırmamanızı ısrarla öneririm!