Giriş Tarihi: 27 Haziran 2013, 17:59
Geçen haftaki, 'Çapulcu şarkıları, klipleri, oyunları' başlıklı yazımı hatırlıyor musunuz? Demiştim ki, "Gezi Parkı'nı hafızalarda arşivleyecek yaratıcı çalışmalar sürecek. Yaşanan olayların tarihe bırakacağı andaç henüz tamamlanmadı. Kim bilir daha nice yazarın, ressamın, bestecinin, heykeltıraşın yeteneklerinden izler taşıyacak Gezi Parkı..."
Ne de olsa yeni nesil gençliğin meydanlarda yankılanan sloganları, esprileri, tempoları, duygu ve düşünceleri, sanatçılar için en başından beri olağanüstü bir ilham kaynağı haline geldi.
***
Gezi gösterilerinde parklara, meydanlara, kaldırım kenarlarına sıçrayan sanat hareketleri, gençlerin direnişiyle simgeleşen renkli görüntülere sahne oldu. En büyük esin kaynağı ise neydi? Geleceğine sahip çıkan ve fikirlerinin yok sayılamayacağı bilincindeki gençliğe yakıştırılan 'çapulcu' yaftası...
Bunun üzerine üniversite koroları, sevilen birçok şarkıyı 'çapulcu'ya uyarladı, müzikalitesi nitelik yüklü çok sesli mini konserler verdi. 'Çapulcu' kayıtlarından oluşan hoş bir video serisi internet ortamında milyonlarca kişi tarafından hala dinleniyor.
***
Şimdi bir de ne yapmışlar?
'Söz uçar, yazı kalır' mantığıyla, gençlerin Gezi direnişlerindeki örgütlenme ve haberleşme zeminini oluşturan sosyal medya paylaşımlarını kitapta toplamışlar!
Böylece 'çapulcu arşivi' klip, şarkı ve bestelerin ardından bir de kitapla zenginleşti.
Taksim'de başlayan ve ülke çapında milyonların protestosuna dönüşen olaylara damga vuran konuşmalar, Etki Yayınları tarafından 'Çapulcuların Sosyal Medya Paylaşımları' adıyla piyasadaki yerini aldı.
***
Gençlerin sokak hareketlerine yön verdikleri gülmece dolu mesaj ve twittleri, sosyal medyayı nasıl da bilgelik, zeka, uyanıklık ve duyarlılığın veri tabanı haline getirdiklerini gözler önüne serdi.
Onların internete yansıyan düşünce hızı ve akıl pırıltıları tüm dünyayı hayran bıraktı.
'Çapulcuların Sosyal Medya Paylaşımları' adlı kitabın, Gezi Parkı'nı tarihe not düşürecek en keyifli ve en kalıcı yapıt kimliğini taşıyacağından kuşkum yok...
***
Olaylar boyunca sosyal medyada yazılıp çizilenlerin derlendiği bu eseri bizlerle buluşturan Etki Yayınları'nı kutluyorum.
Kitabın ön kapağında gösterilerle simgeleşen 'kırmızı elbiseli kadın'ın, arkasında ise TOMA'ya göğsünü siper eden 'siyah elbiseli kadın'ın fotoğrafı, dimağımıza kazınan şiddet anlarının evrensel işaretleridir.
***
Protesto günlerinin ateşini hissedeceğiniz kitap, gözden kaçan birçok ayrıntıya Türk halkının dikkatini çekiyor. Direnişin temel aktörlerinin dahiyane üretkenliği ile ekran camına dökülen espriler, yurdun her köşesinde dilden dile dolaşıyor.
Etki Yayınları, bu ironik örnekleri koruma ve günümüz gençliğinin kendi sözleriyle tarih yazma sorumluluğuna sahip çıkmış. Helal olsun onlara... Ve pek tabii helal olsun, sosyal medya ile sokaklar arasında ördükleri direniş ağıyla geleceğe yeni pencereler açan Türk gençliğine...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın.