"Sigarayı bırakacağım, spor yapacağım, sağlıklı besleneceğim..." Yeni yıl için kendinize koyduğunuz hedefleri her gün uygulayın, zaman içinde alışkanlığınız haline gelsin
Her yılbaşında, sağlımıza dikkat etmeye, iyi beslenmeye, düzenli egzersiz yapmaya, sigara ve diğer kötü alışkanlıklardan kurtulmaya karar veririz. Ancak aldığımız bu kararlar, kısa süre sonra unutulup gider. Oysa, kendimize verdiğimiz bu sözleri tutmayarak hastalıkları davet edip sağlıklı bir yaşam fırsatına sırtımızı dönüyoruz. Anadolu Sağlık Merkezi hekimleri, gündelik yaşantınızda alacağınız basit önlemlerle başta kalp rahatsızlıkları, diyabet ve kanser olmak üzere pek çok hastalığın oluşma riskinin azalabileceğine dikkat çekiyor. Bizden de küçük bir hatırlatma; hekimlerin aşağıdaki önerilerini yaşam tarzınız haline getirene ve hayatın doğal akışı içinde kendiliğinden yapabilir hale gelene kadar gözünüzün önünde tutun.
Aç kalmaya değil, yemeye odaklanın
Bilinçsiz diyet yapan kişilerin en sık tekrarladıkları hata; uzun süre aç kalmaktır. Oysa gün boyu hiçbir şey yemeyip aç kalan kişi özellikle akşam yemeğini fazla kaçırabilir. Bütün gün aç kalmak yerine, dört saatlik aralıklarla hafif ve sağlıklı yiyecekler "atıştırmak", özellikle de öğle yemeğinden sonra, ikindi saatlerinde "ikinci bir öğle yemeği" yemek, sizi tok tutar ve geceleri ani bastıran "açlık krizlerini" engeller. Et, balık, tavuk gibi besinleri, sebzelerle birlikte tüketin. Türk mutfağının tencere ve sebze yemekleri bunun için idealdir.
Yemekleriniz için kalori hesabı yapın
Günlük kalori ihtiyacınızı basit şekilde hesaplayabilirsiniz. Önce vücut ağırlığınızı 20 ile çarpın. Örneğin 60 kiloysanız 1200 kalori. Günlük hayat tarzınızda hareketli biriyseniz buna 600 kalori, çok hareketli biriyseniz, 700-900 kalori ekleyin. Elde ettiğiniz toplam rakamı, gün içerisinde öğünlerinize eşit olarak dağıtarak beslenin.
Haftada en az üç kez balık yiyin
Balık, önemli bir omega 3 kaynağıdır. Özellikle somon, ton, palamut gibi "koyu renk etli" balıkların etindeki yağların, kalp ve beyin sağlığı için yararlı olduğu yönünde bilimsel kanıtlar bulunmaktadır.
Günde 8 saat uyuyun
Bilimsel çalışmalar, insanın en az sekiz saatlik bir uykuya gereksinim duyduğunu gösteriyor. Yeterli uyku, sağladığı yararların yanı sıra kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır ve hafızanızı güçlendirmenize yardımcı olacaktır.
Hekiminize danışmadan aspirin kullanmayın
Aspirin, kalbi korumak için faydalı olabilir ancak bunun herkes için geçerli bir kural olmadığını unutmayın. Yakın zamanda yapılan klinik araştırmalar, 65 yaşından genç kadınlarda, aspirinin kalp hastalıklarından koruyucu bir etkisi bulunmadığını göstermiştir. Bu nedenle düzenli aspirin kullanmadan önce hekiminize danışın.
Cep telefonunuz, bilgisayarınız var, peki ya adım sayar?
Yeni araştırmalar, yürüyüş sırasında adım sayar kullanan kişilerin, günde yaklaşık 1,5 km daha fazla yürüdüklerini, daha fazla kilo kaybettiklerini ve tansiyon düzeylerini düşürdüklerini gösteriyor. Günlük yürüyüş süresi ve mesafesi olarak kendinize 30 dakika ya da 10.000 adım gibi bir hedef koyun ve her gün bu hedefi tutturmaya çalışın.
Vücudunuzu su ile yenileyin
İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 60'ı sudan oluşur. Altı haftada bir vücudumuzdaki su, içtiğiniz suyla yenilenir. Bu nedenle su, sadece yaşamak için değil, hücre yenilenmesi açısından da çok önemlidir. Susadığınızda aklınıza ilk gelen içecek her zaman su olsun.
Sigara mı içiyorsunuz?
Hemen şimdi sigarayı bırakın. Bırakmak zor geliyorsa, bugünden itibaren yavaş yavaş azaltın. Mesela, içeceğiniz sigarayı yarıya kırıp, yarısını için, ya da her iki sigaradan birini "atlatın". Dahası, hemen şimdi sigarayı bırakmak konusunda yardım alın. Sigaraya "hayır", yaşama "evet" deyin.
Vitamini abartmayın
Vitaminler yararlıdır ancak kullanımı abartmamak şartıyla. Vitamin ve mineral ihtiyacınızı, tabletler yerine doğal besinlerden almaya özen gösterin. Vitamin ihtiyacınız olup olmadığına bırakın doktorunuz karar versin.