Yıl boyu süren veya baharda alevlenen; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma ve kaşıntı şikayetlerine yol açan alerjik nezlenin tedavisinde kullanılan rhinolight (ışık tedavisi) 6-8 seansta kişiyi rahatlatan ağrısız bir yöntem
Özel Ento Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi'nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Filiz ile alerjik nezleyi ve hastalığın tedavisinde yeni bir yöntem olan ışık tedavisini konuştuk.
-Alerjik nezle nedir?
Alerji; vücuda zararlı olmayan maddelere karşı vücudun bağışıklık sisteminin verdiği bir reaksiyondur. Alerjenlere burun mukozası içinde verilen bu tepkiye "alerjik rinit" veya "alerjik nezle" diyoruz.
Alerjik nezlede, burunda alerjen maddeye tepki olarak birtakım değişiklikler oluyor. Maddenin burundan geçmesini engellemek üzere burun içi etlerde bir şişme oluyor ve bu durum hava girişini tıkıyor. Vücudun maddeyi atma mücadelesi de hapşırmayı başlatıp akıntıyı artırıyor ve hastalık burunda tıkanma, kaşıntı, akıntı ve hapşırık döngüsüyle devam ediyor.
-Alerjik nezlenin tedavisinde, rhinolight'tan farklı olarak ne gibi seçenekler var?
Alerjik nezle tedavisinde ilaç tedavisi, aşı tedavisi ya da cerrahi tedavi halen uygulanan yöntemler. Ancak cerrahi tedavi, sadece hastalığın burun tıkanıklığı ile ilgili tablosu burnun yapılarından kaynaklanıyorsa düzeltmek için yapılıyor.
İLAÇ TEDAVİSİ
Alerji hapları burun kaşıntısı, burun akıntısı ve hapşırmaya iyi geliyor. Alerji spreyleri de burun tıkanıklığına iyi geliyor. Tedavide başarı, bu ilaçların düzenli kullanımı ile sağlanabiliyor. Hastalık belli mevsimlerde alevleniyorsa hastalar 2-3 ay ilaç kullanıp rahatlayabiliyor ama yıl boyu süren bir alerjik nezle söz konusu ise hastanın hayat boyu ilaç kullanması gerekiyor ki bu hakikaten yaşam konforunu çok ciddi biçimde etkiliyor.
AŞI TEDAVİSİ
Aşı tedavisi ise düşük doz alerjen maddenin belli aralıklarla vücuda verilmesiyle uygulanan bir tedavi yöntemi. Ancak başarı oranı yüzde 50'lerde ve 3-5 yıl süren meşakkatli bir tedavi. Aşılar başlangıçta haftada bir uygulanıyor, belli bir süre sonra aşılar iki haftada bir ya da ayda bir uygulanıyor. Çok şiddetli problemler yaşayan, hastalığı yıl boyu süren ya da ilaçtan fayda görmeyen hastalar aşı tedavisine yöneliyor ama bu hastalarda başarı çok yüksek değil. Özellikle kişide alerjik tablo yaratan alerjen çeşitliliği fazlalaştıkça başarı oranı düşüyor. Bunu aşı tedavisini eleştirmek adına değil, tıbbın alerji karşısındaki çaresizliğini ifade etmek anlamında söylüyorum.
-Rhinolight, tedaviye nasıl bir yenilik getirdi?
Işık tedavisinin (rhinoligt) getirdiği en önemli yenilik; kişide ne alerji yapıyor diye uzun araştırmalara girmeden, şikayetleri ortadan kaldırmaya, kısa sürede etkin sonuç almaya yönelik bir tedavi şekli olması.
Önceleri dermatologların kullandığı bir yöntem olan fototerapi (ışık tedavisi), alerjik nezle tedavisinde dünyada rhinolight adıyla ülkemizde 4 yıldır uygulanıyor.
Yoğunlaştırılmış karma bir ışık, burun içine uygulanıyor ve burunda farklı mekanizmalar üzerinde etki göstererek burun kaşıntısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığını ortadan kaldırıyor.
-Tedavi nasıl uygulanır?
Burundan verilen ışığın yüzde 70'den fazlası gözle görülebilen ışınlar, yüzde 25'i ultraviyole A (UVA) ve yüzde 5'ten az kısmı ultraviyole B (UVB)dir.
Tedavi seanslar halinde uygulanır. İlk seansta her iki burun deliğine 2'şer dakika ışık verilir ve toplam 4 dakikada seans tamamlanır.
Seanslar ilerledikçe iki dakikalık süre, 2 dakika 15 saniye, 2 dakika 30 saniye gibi 15'er saniye eklenerek artırılır ve maksimum üç dakikaya kadar uzatılır.
Tedavi haftada üç seans uygulanır ve toplam 6-8 seansta tamamlanır. Birinci veya ikinci seanstan sonra ise kişi şikayetlerinin azaldığını fark eder.
Hamilelerde dahi uygulanabilen güvenilir bir yöntem olan rhinoligt, yeterli çalışma yapılmadığı için 14 yaş altı çocuklara ve burunda geçirilmiş tümörü olan hastalara önerilmiyor.
Ağrılı veya sıcaklık hissi veren bir işlem değil. Yalnızca verilen ışık gözlere zarar vermesin diye hem hekim hem de hasta seanslar sırasında koruyucu gözlük takıyor.
Kimler faydalanabilir?
Burun içi ışık tedavisi (rhinolight), alerjik nezlesi olan bütün hastalarda uygulanabileceği gibi bazı hasta gruplarında özellikle tercih ediliyor. Bunlar;
* Alerjik nezle ile ilgili şikayetleri burun spreyi ve alerji ilaçları ile kontrol edilemeyen hastalar
* Standart tedavilerin, yan etki ya da başka hastalıklar için kullanılan diğer ilaçlarla etkileşim gibi çeşitli nedenlerle uygulanamadığı hastalar
* Uzun dönem ilaç kullanmak istemeyen hastalar