• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çin’in global ekonomilere etkisi BİLAL DOĞAN

Çin'in global ekonomilere etkisi

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.08.2009, 00:00
Geçtiğimiz hafta global piyasaların, düşen ABD borsaları öncülüğünde yönünü aşağı çevirmesi İMKB'nin de haftaya düşüş seyirli başlamasında etkili oldu. ABD'de beklentilerden kötü gelen ekonomik verilerin son dönemde oluşan iyimserliği desteklememesi üzerine Avrupa borsaları da hızlı bir düşüşe geçti. Fakat içeride, Merkez Bankası faiz indirim kararı toplantısı ve bu toplantı da faiz indirim kararının çıkacağı beklentisinin güçlü olması ile beraber yatay seyir hakim oldu. Merkez Bankası faiz indirimi beklentisi, İMKB'nin diğer borsalardan ayrışarak hareket etmesi yönünde etkili oldu.
Geçtiğimiz hafta olumsuz açıklanan ABD verileri, ABD'de iflas eden bankalar ve Çin ekonomisi ile ilgili gelen olumsuz veriler, dünya ekonomisindeki toparlanmanın beklenenden daha fazla zaman alabileceği yönündeki endişelerin yeniden ağırlık kazanmasına yol açtı. Dış piyasalar geçtiğimiz hafta başından hafta ortasına kadar satış ağırlıklı seyretti.
İçeride Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimi ve faiz indirimlerinin diğer dönemde de devam edebileceği yönündeki açıklamaları, İMKB'de bankacılık sektörünün yeniden yükseliş yönlü toparlanmasını sağladı. ABD borsalarında, petrol stoklarındaki azalışın enerji hisselerine alım getirmesinin yol açtığı yükseliş, bu yükselişin yurtdışı geneline olumlu yansıması ve ardından Çin borsasının da yönünü yukarı çevirmesi ile hem yurtdışı borsalarda hem de İMKB'de yükseliş yönlü seyir etkili oldu.
Haftanın son işlem günü de, Avrupa borsalarının ve ABD futurelarının artıda olması, endeksin alım yönlü seyrine hız kazandırması ile endeks günü ve haftayı 47.170 puan seviyesinde tamamladı.
Bu hafta da endeksin seyrinde, yurtiçinde IMF ile ilgili gelişme ve açıklamalar, yurtdışında ise Uzakdoğu, ABD ve Avrupa cephesinden gelecek açıklama ve datalar seyir yönü açısından belirleyici olacaktır.

BONO
Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası ve önümüzdeki dönem için de faiz indirimi olabileceği yönündeki açıklamaları sonrası faiz cephesinde oluşan olumlulukla faiz yüzde 9.89 bileşik seviyesini test etti.
Merkez Bankası'nın son faiz indirimi sonrası ve gelecek dönemde de enflasyona bağlı faiz indirimlerinin devam edebileceği yönündeki açıklamaları da zaten var olan risk iştahını iyice kabartmış oldu. Artan bu risk iştahı neticesinde faizlerde aşağı yönlü seyir güç kazanmış durumda.

DÖVİZ
İçeride, dolar/euro paritesi takibi ile birlikte Çin hisse senetleri piyasasını takip eden döviz piyasası, geride bıraktığımız hafta Çin ekonomisi ile ilgili olumsuz haber ve veri akışının dolara olan talebi artırması ile dolar/TL kurunda yukarı hareket yaşandı. Daha sonra dolar/yen paritesi ile ilgili yen lehine bir hareket olması, Avrupa'dan gelen imalat verilerinin daralmasının bittiği yönünde sinyal vermesinin euroya olumlu yansıması ve bununla birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerine girişlerin yaşanması, dolarda hafif de olsa bir gerileme yaşanması yönünde etkili oldu.
Bu hafta ise, Çin ekonomisi takibi, dolar/euro paritesi, FED Başkanı Bernanke'nin konuşması, ABD konut satışları verisi; içeride ise IMF ile ilgili gelişmeler de takip edilecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI