• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Dünya piyasalarında yeni denge arayışları BİLAL DOĞAN

Dünya piyasalarında yeni denge arayışları

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08 Mayıs 2011, 19:53
Usame Bin Ladin'in öldürülmesinden önce ABD ve AB ekonomik verileri ile bu bölge ekonomilerindeki gelişmelere göre yön tayin eden küresel piyasalar, Usame Bin Ladin'in öldürülmesinden sonra yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin yönlendirmesine göre şekillenme dönemine girdi. Geride bıraktığımız hafta piyasaların seyrinde, ABD'den gelen ekonomik veriler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artış kararı ve Usame Bin Ladin'in öldürülmesi haberi ile yurtiçinde açıklanan Nisan ayı enflasyon verileri belirleyici oldu. Hafta başında, piyasa beklentisinin altında açıklanan ABD işsizlik verileri, global piyasaların iştahını kaçırdı. Ardından Usame Bin Ladin'in ölümü ile ilgili haberlerle dalgalanan piyasalarda, ABD bölgesinde olumsuz açıklanan veriler, ECB'nin faiz artışına gitmemesi ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkacağı haberi risk iştahını azalttı.
Olumsuz açıklanan ABD verilerinden sonra sonra, ABD ekonomisinde iyileşmenin duraksaması endişeleri ve Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından emtialarda sert düşüşler yaşanırken, enerji ve petrol başta olmak üzere emtiaya dayalı hisse senetlerinde de belirgin ve hızlı değer kayıpları oldu. Emtialarda ithalatçı konumunda olmamızdan dolayı İMKB'de düşüş etkisi sınırlı kaldı. Yurtiçinde açıklanan Nisan ayı enflasyon verisi piyasa beklentisine yakın çıktı. Ancak, çekirdek enflasyondaki yükselme, petrol ve emtia fiyatlarındaki oynaklığa bağlı olarak tedirginliğe neden oldu. AB Bölgesi ile ilgili endişe ve kaygılara, Yunanistan'ın bu bölgeden çıkacağı yönündeki haberler, ABD ekonomisi ve Asya bölgesinde sıkılaşan para politikalarına yönelik kaygılar da eklenince küresel piyasalarda yeni denge arayışları gündeme geldi. Bu da global borsalarda satış yönlü seyire neden oldu. İMKB haftayı 69 bin 396 puandan tamamladı. Usame Bin Ladin'in ölümünün ardından emtia fiyatlarında başlayan denge arayışları küresel piyasaları tehdit ediyor.

BONODA YATAY SEYİR
Geride bıraktığımız hafta, Hazine'nin önümüzdeki hafta gerçekleştireceği ihale beklentisi ile piyasada yatay ve hacimsiz seyir etkili oldu. Hafta başından itibaren global emtia fiyatlarındaki düşüşün ithal girdi maliyetleri üzerinden enflasyonu olumlu etkileyebileceği beklentisi küresel mali piyasalardaki olumsuzluğa rağmen faiz piyasasına olumlu yansıdı. Bileşik faiz ortalama yüzde 8.47-8.45 bölgesinde seyretti. Faizin bu seviyelerde seyretmesinde, Hazine'nin önümüzdeki hafta yapacağı 5 yıl vadeli TL cinsi ihale beklentisi de etkili oldu. Emtia bölgesinde başlayan yeni fiyat arayışları yatay seyirde etkili oldu.

DOLAR DEĞER KAZANDI
Ağırlıklı olarak euro/dolar paritesindeki hareketler etkili oldu. Daha önceki toplantısında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesi ve bunun süreceği yönündeki beklentinin artması ile ABD'nin dolar kurunu baskı altında tutması euro/dolar paritesi 1.50 seviyelerine kadar yükseltti. ECB'nin geçtiğimiz hafta faiz atışına gitmemesi, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkacağı yönündeki haberin ardından euroda değer kaybı başladı. Euro/dolar paritesi 1.43'lü seviyelere kadar düştü. Emtia fiyatlarındaki gerileme ile dolar hem parite hem de TL bazından değer kazanmaya başladı. Bu hafta piyasaların seyrinde, yurtdışında ABD ve AB bölgesi ile ilgili açıklanacak ekonomik veriler, Yunanistan'ın AB bölgesinden ayrılması yönündeki gelişmeler belirleyici olacak. Yurtiçinde, Mart ayı sanayi üretimi, ödemeler dengesi ve ilk çeyrek bilanço verileri izlenecek. Kur tarafında, euro/dolar paritesindeki hareketler, faiz de ise haftaya yapılacak ihaleler ve emtiaların seyri ile ilgili küresel risk iştahındaki seyir belirleyici olacak.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.