Yurtdışı piyasalarda yaşanan gelişmeler iç piyasaları birebir etkilemeyi sürdürüyor. Avrupa piyasalarındaki tedirginliğin ve sert satışların etkisiyle borsa endeksi 50 bin puandan tepkiyle karşılaşırken, FED'in yeni önlem alacağı beklentisi ve Merkez Bankası düzenlediği döviz alım ihale tutarını 140 milyon dolara artırınca dolar kuru da 1.7940'lardan 1.7810'lara indi. Faizler ise aşağı seyrini sürdürdü. Merkez Bankası geçen hafta düzenlediği döviz satım ihalesinde ihale tutarını 140 milyon dolar olarak belirledi. Merkez Bankası'nın geçen hafta ihale tutarı, ihalelere başladığı 5 Ağustos'tan bu yana en yüksek tutar oldu. TCMB, geçtiğimiz haftanın ilk 4 gününde 100 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. Bu satım ihalesindeki miktar aynı zamanda son 5 yılın en yüksek satış miktarına işaret ediyor.
SATIM İHALESİ
Banka en son 2006 tarihinde 500 milyon dolarlık iki satım ihalesi düzenlenmişti. 2007 yılında satım ihalesi düzenlemezken 2008'de yapılan ihalelerde 5 milyon dolarlık satışlar yapılmıştı. Merkez Bankası bu döviz satım ihalelerine dokuz gün devam ederse 2001 krizinden bu yana en fazla sayıda satış ihalesi yapmış olacaktır. Bize göre, Avrupa kaynaklı riskler artıkça MB de tedbir almaya devam edecektir. Kurdaki düşüşte FED'in acil toplanacağı söylentileri ve yeni bir önlem alabileceğini ön görülebilir. Küresel büyüme endişelerinin tetiklediği riskten kaçış eğilimi ve yurtdışındaki satıcılı seyrin etkisiyle IMKB'de sabah saatlerinde yüzde 3'e kadar ulaşmıştı ve borsa endeksi 50 binin altına kadar sarktı. Gün içinde 49.930 puana kadar gerileyen bileşik endeks, bu seviyelerden özellikle gelen tepkiyle tekrar yönünü yukarı çevirdi. Özellikle ikinci seansta 53 bini aşan endeks, ABD borsalarındaki toparlanma ve para piyasaları kurulu toplantısı öncesi iyimserlikle güne yüzde 2.15 ve 1.116 puanlık yükselişle 53.061'den tamamladı. Bono bileşikleri ise düşmeye devam ediyor. Global ekonomik büyüme ilişkin endişeler, para piyasaları kurulu öncesi girişler swap faizlerindeki düşüşle birlikte gösterge tahvilin bileşik faizi günü yüzde 7.80'nin altına geriledi. Bileşik faiz günü yüzde 7.82'den tamamladı. Bankalar para piyasaları kuruluda faiz indiriminden ziyade TL zorunlu karşılık oranlarında indirim olur mu beklentisi vardı şu anda para piyasaları kurulundan biraz bağımsız hareket söz konusu. Gösterge faizde düşüş yüzde 7.50 seviyesine kadar devam edebilir.
ALTIN:
Uluslararası piyasalarda spot altının ons fiyatı, 1.877 doları gecerek yeni bir resmi rekor kırdı. Küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişelerin arttığı uluslararası piyasalarda spot altının ons fiyatı 1.877.95 dolara ulaştı. Uluslararası piyasalarda geçen hafta 1.828.0 dolara yükselmişti. Açılıştan itibaren 1.8250 doların üstünde yukarı yönlü bir hareket izleyen altın fiyatı, kısa bir süre sonra 1.867 doları aştı İstanbul kapalı çarşıda belirlenen gösterge niteliğindeki satış fiyatları ise 24 ayar külçe altında 105.90 lira, cumhuriyet altınında 717 lira seviyesine yükseldi. Bu seviyeler dikkate alındığında altının ons fiyatında 2010 yılı sonuna göre artış yüzde 30'u geçti. Temmuz sonuna göre artış oranı yaklaşık yüzde 14, gecen haftaya göre artış oranı ise yüzde 7 olarak gerçekleşti.
PETROL:
Petrol dünyanın en büyük tüketicisi ABD'de talebin zayıflayacağına dair kaygılarla geçen hafta kayıplarını sürdürdü. Fiyatı 106 dolara inen Brent petrolü ay başından bu ya yüzde 9'u aşan kayıplarla Mayıs 2010'dan beri en kötü performansı gösterdi. Amerikan ham petrolünün varil fiyatı da 80 dolara kadar indi. Daha da inecek görünüyor.