Borsa ABD verileriyle düştü. Cuma, güne satışlarla başlayan ve yurtdışı piyasaların kapalı olmasıyla birlikte düşük işlem hacmi eşliğinde yatay seyir izleyen endeks, ABD'de açıklanan verilerin beklentilerden kötü gelmesiyle birlikte satışlarını hızlandırdı.
Verilerin etkisiyle satış alan ve 60 bin 950 puanı gören endeks, gelen bir miktar alımla yeniden 61 bin puan seviyesinin üzerine çıktı. Fakat endeks kapanışta bu seviyede tutunamadı. Borsa, geçtiğimiz haftayı bin 123 puanlık düşüşle 60 bin 939 puandan tamamladı. ABD'de beklentilerden aşağı gelen tarım dışı istihdam verileri, yurtdışında bir çok piyasanın kapalı olmasıyla nedeniyle, daha çok İMKB ve ABD vadeli piyasaları negatif etkiledi. Uzmanlar, ABD'de tarım dışı istihdam verilerinin yarattığı olumsuzluğun bugün itibariyle, ABD spot piyasalarına negatif yansıyacağı endişesini taşıyor. Endeksin 61 bin puan seviyelerinde destek arayışına girmesi beklenebilir. Endeks, bu seviyelerde tutunamazsa satışların biraz daha kuvvetlenmesi muhtemel görünüyor. 61 bin puan seviyesi kısa vadeli destek noktası. Gözler üçüncü parasal genişlemeye yönelik açıklamalarda ve beklentilerde. Buradan gelecek yorumlara göre piyasaların şekilenmesi bekleniyor.
FAİZ GERİLEDİ
ABD verisi olumsuz geldi, içerde faiz cephesinde alım gözlendi. Paskalya öncesi tatil nedeniyle çok hacimsiz bir seyir gözlenirken, gösterge faiz 11 baz puan geriledi. Tarım dışı istihdam verisi sonrası FED'in nicel gevşemeye gidebileceği ihtimali kuvvetlenebilir. Bu da faiz tarafına alım getirdi. Tahvil bono piyasasında önceki gün spot kapanışta, son işlemlerde yüzde 9.39, valörlüde son işlemlerde ise yüzde 9.38 seviyesinde olan 5 Mart 2014 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi günü yüzde 9.38'den kapatırken, veri sonrasında valörlü işlemlerde yüzde 9.30'a kadar gevşedi.
Merkez Bankası'nın parasal sıkılaşma sinyalleri dolayısıyla faizlerde kayda değer bir değişim beklenmiyor. Bu çerçevede gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9.20- 9.70 aralığında hareket edeceği tahmin ediliyor. Öte yandan önümüzdeki hafta Şubat ayı sanayi üretimi ve ödemeler dengesi verileri açıklanacak. Şubat ayı sanayi üretimi ekonomideki yavaşlamanın boyutu, cari işlemler açığı verileri de açıktaki olası düzelmenin seyri açısından önem taşıyor.
KURDA YATAY SEYİR
Paskalya öncesi yurtdışında birçok piyasanın tatil olması nedeniyle cuma günü, gün içinde kur sepeti yatay bir seyir izledi. Ancak beklentilerin altında gelen ABD tarımdışı istihdam verisinin FED'in yeni bir parasal gevşemeye gidebileceği beklentilerini artırmasıyla euro/dolar paritesi yükselirken, sepet bazında TL 2.07'yi aştı. Kötü gelen verinin ardından sepet bazında TL'de yükseliş oldu. Borsalar düştü, euro /dolar paritesi yükseldi. Parite yükseldiğinden dolar/TL'de bir hareket görmedik. Dolar cuma gününü 1.7930 TL'den, euro da 2.3455 TL'den kapattı.
FED'in parasal desteğe devam edip etmeyeceğine yönelik belirsizlik var. Bu hafta bu yönde gelecek her açıklama ve haber piyasalar tarafından yakından izlenmeye devam edilecek. Risk iştahında azalmanın devam edeceği öngörülüyor. Türk Lirası üzerinde baskıların sürebileceğini belirtebilirim.
Ancak Merkez Bankası'nın özellikle döviz sepeti bazında kurun fazla deger kaybını istemediği anlaşılıyor.
Bu çercevede dolar/ TL paritesinin 1.77-1.82 arasında dalganabileceğini tahmin ediyorum.