• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Euroda sıkıntılı süreç BİLAL DOĞAN

Euroda sıkıntılı süreç

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20 Mayıs 2012, 19:35
İspanyol bankalarının ve Yunanistan'ın kredi notlarının düşürülmesi ABD'de açıklanan verilerin hayal kırıklığı yaratması ve Avrupa borsalarının yeni güne düşüşle başlayacağı beklentisi İMKB'nin açılışında etkili oldu. AB mali anlaşmasının değiştirilip değiştirilmeyeceğine yönelik tartışmalar piyasaları tedirgin etti. Cuma günü 56 bin 404 puana düşen endeks, Avrupa'da tahvil faizlerinin hızlı oranda gerilemesini takiben, borsalarda tepki alımlarının gözlenmesiyle beraber, özellikle bankacılık hisseleriyle toparlandı. 57 bin 286 puana kadar yükselen bileşik endeks 57 bin civarında yatay seyir izledi ve günü 395 puanlık düşüşle tamamladı.
Bu hafta Yunanistan ve buradaki gelişmelerin Avrupa'ya etkisi yakından izlenecek. Avrupa Merkez Bankası'nın yeniden sermayelendirme süreci bitene kadar bazı Yunan bankalarına kredi akışını durdurma kararı almasının ardından, borç krizi endişelerinin arttığı Yunanistan'ın euro kaderi 17 Haziran seçimlerinde tayin edilecek gibi gözüküyor. Seçimi kurtarma reformu karşıtı Syriza lideri Tsipras'ın kazanacağı ve bu doğrultuda işlerin daha da çıkmaza gireceği endişeleri giderek artıyor. Bu çercevede İMKB endeksinin 56-58 bin aralığında seyretmesini tahmin ediyorum.

FAİZLER YÜKSELEBİLİR
Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkacağı endişelerinin arması ve İspanya'nın 16 bankasının kredi notunun indirilmesinin etkisiyle bileşikler haftanın son gününe alıcılı başladı. Cuma günü sabah saatlerinde yüzde 9.60 seviyesine çıkan bileşikler üzerinde, öğleden sonra Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın açıklamaları etkili oldu. Yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 6.5 seviyesinden emin olduklarını ve
TL'nin en az oynak para birimlerinden biri olduğunu ifade eden Başçı "TL'ye güvenmeye devam edin" dedi. Açıklamalardan sonra gösterge tahvilin faizi de 6 baz puan gerileyerek yüzde 9.56 oldu.
Gösterge tahvilin bileşik faizinin yurtdışı kaynaklı olumsuz koşullar devam ederse yüzde 9.50'nin üstünde seyretmesinin sürmesi bekleniyor. Hafta sonu yapılan G-8 zirvesinde bir sürpriz çıkma riskine karşı kısa pozisyonlar kapatıldı. Yurtiçinde de bu etkili oldu. Faiz hacimsiz işlemlerle yükseldi, düşüş de benzer şekilde. Yabancıların uzun vadelerde oldukça yüklü portföyleri var. Dış piyasalar yatışmazsa uzun vadeli tahvillerde satış sürer ve böyle bir durumda gösterge tahvil rahatlıkla çift haneye yükselir. Piyasalarda bu hafta istisnai gün uygulamasının başlatacağı beklentisi güçlü diyebilirim.

DOLAR ZİRVE YAPTI
Yunanistan'ın kredi notunun düşürülmesinin, ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkacağı endişelerini artırması, İspanya'nın 16 bankasının kredi notunun indirilmesinin krizin giderek yayıldığı kaygılarını tetiklemesiyle risk algısının arttı. Bunun sonucunda, dolar/TL 18 ocak'tan bu yana en yüksek olan 1841.3 seviyesine kadar çıktı. Sepet bazında TL ise 12 Nisan'dan bu yana en yüksek seviye olan 2.0865'e kadar çıktı. Cuma öğleden sonra euro/dolar paritesinin tekrar 1.27'nin üzerine çıkmasıyla dolar/TL 1.83 civarına geriledi. Dolar kuru haftayı 1.83 liradan tamamladı.
Bu hafta yurtiçinde Mayıs ayına ilişkin imalat sanayi kapasitesi kullanım oranları dışında önemli bir veri açıklaması yok. Haftaya, Euro Bölgesi'ndeki krizin ve küresel piyasalardaki dalgalanmanın devam etmesi bekleniyor. Bu açıdan gerek kurlarda, gerek faizlerde yüksek seyrin süreceğini tahmin ediyorum. Bu çerçevede Merkez Bankası'nın istisnai gün uygulamasına geçmemesi veya yeni önlem almaması halinde TL'nin dolar karşısında 1.85 seviyelerini test etmesi mümkündür. Merkez Bankası'nın yanı sıra yurtdışı piyasalarda özellikle Yunanistan ile ilgili gelişmeler yakından izlenecek. Bu bakımdan kurun bu hafta 1.83-1.85 aralığında seyretmesini bekliyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.