S&P'nin İspanya'nın kredi notunu iki kademe indirmesinin ardında Avrupa borsalarının cuma gününe karışık seyirle başlayacağı beklentisi, İMKB'nin açılışında etkili olurken Japonya Merkez Bankası'nın tahvil alım programını yükselterek para politikasını bir miktar daha gevşetmesi baskıyı azalttı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, toplantı özetinde yapılan açıklamalar, sıcak para girişinin devam edeceği düşüncesiyle İMKB'yi olumlu yönde etkilese de, kar satışları ağır bastı. ABD büyüme rakamlarının beklentilerden olumsuz gelmesi yukarı yönlü hareketi sınırladı. Ulusal 100 Endeksi, kapanışa doğru gelen satışlarla 60 bin 500 bölgesine gevşedi ve haftayı 60 bin 596.68 puandan, 81.13 puan düşüşle tamamladı.
Yurtdışı piyasalarda satış baskısı olmazsa endeksin 62 bin 500 puana yönelebileceğini belirtebiliriz. Günlük hacim 3 milyar TL üzerinde gerçekleşebilirse, hedeflenecek rakam ilk etapta 61 bin 300, arkasından 62 bin 500 civarında olacaktır. Ama yurtdışına bakmak gerekiyor. Yurtdışı borsalar satış dalgaları yerse farklı bir seyir yaşanabilir. Satış olasılığının gerçekleşmesi halinde aşağı tarafta şu aşamada 58 bin 800 ve 58 bin 900 en fazla görülebilecek yerler. Yukarıda ise en yüksek görülebilecek seviye olarak 62 bin 500 puan var.
FAİZDE YATAY SEYİR
Faiz cephesi Merkez Bankası'nın kararı sonrasında, vade için olumsuz orta-uzun vade için dengeli bir seyre işaret ederek haftanın son işlem gününde yatay seyrini sürdürdü. Mevcut enflasyon görünümü ile Merkez Bankası'nın tahminleri arasındaki farkın açık kalmaya devam etmesi, ikincil piyasa faizleri üzerinde yukarı yönde bir baskı oluşturuyor. Orta vadeli kıymetler yatay seyirlerden işlem görmeye, eğrinin uzun tarafındaki kıymetlerse kazançlarına devam etti. Gösterge tahvil günü yüzde 9.41 seviyesinden tamamladı.
Önümüzdeki dönemde emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskısını devam ettireceğini belirtebiliriz. Bu açıdan fiyatlama davranışlarında olası bozulmaları önlemek adına Merkez Bankası'nın sert açıklamalarını sürdürdüğünü görebiliriz. Buna paralel para politikasında esneklik devam ettirilecek. Merkez Bankası'nın politikalarının yanı sıra enflasyondaki yükselme beklentisi faizlerin düşmesini engelleyici faktörler olacağını, gösterge tahvilin bileşik faizinin ise yüzde 9.25-9.50 aralığında hareket edeceğini öngörüyorum.
DOLAR DEĞER KAYBETTİ
Merkez Bankası'nın son dönemde artan şahince açıklamalarına, önceki gün yıl sonu enflasyon tahminlerini revize etmemesinin ve bunun yerine politika araçlarını sıkılaştırma yönlü kullanarak enflasyonu tahmin seviyesine çekmek istediğini beyan etmesi de eklendi. Bu da, TL'de son bir haftadır devam eden değerlenme ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışma sürecinin sürmesine neden oldu.
Yurtdışı verilerin kötü gelmesine rağmen TL'de değer kaybı yaşanmadı. Lokal müşterilerin döviz alışlarının ve yabancıların satışlarının devam ettiği görüldü. Dolar/TL cuma gününü 1.7590, euro /TL 2.3310 TL'den kapattı. Gelecek hafta Mart ayı dış ticaret verileri ve Nisan ayı enflasyon verileri açıklanacak. Bu çerçevede dış ticaret açığındaki daralmanın süreceğini tahmin ediyorum. Küresel piyasalarda risk iştahının sürmesi halinde ve Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırma söyleminin ışığında, önümüzdeki hafta Türk Lirası'nın değerinin artmasının beklenebileceğini öngörüyorum. Dolar/TL paritesinin haftaya 1.75'in altını test edebileceğini tahmin ediyorum.