Global piyasalarda İspanya'ya ilişkin endişeler ve Çin'in büyüme verisinin beklentilerin altında gelmesi sonrasında zayıflık gözlenirken, Merkez Bankası'nın istisnai gün ilan etmesi sonrasında TL'nin değer kazanması ve endeksin tepki alımı hareketinde bir miktar geride kalmış olması nedeniyle İMKB'deki kayıplar yurtdışına göre sınırlı kaldı.
İMKB-100 Endeksi cuma gününü yüzde 0.5 düşüşle 60 bin 582,60 puandan tamamladı. Endeksin zaman zaman dışarıdan ayrışarak 61 binin üzerine çıktığı gözlendiği günde, son bir saatlik dilimde kar satışları ağır bastı. Avrupa cephesinde, özellikle faizlerdeki yükseliş eğiliminin genel olarak global piyasalarda eksi seyirlerin izlenmesine yol açtığını söyleyebiliriz. Ayrıca, bu seyrin İMKB üzerinde de etkili olmasına rağmen, satışları karşılanarak yatay bir seviyede kalmaya devam edebileceğini, önümüzdeki hafta hem iç hem dış gündeme göre endeksin 60 bin seviyesinin üstünde tutunmaya çalışacağını da belirtebiliriz.
İMKB'nin Avrupa'dan çok ayrışmadan, ama pozitif yönde olma çabasının olumlu gelebilecek her veri ve açıklama sonrasında 63 bin gibi yılın rekor seviyelerinin tekrar denenmesi için fırsat yaratabileceğini de düşünüyorum.
FAİZ DALGALANABİLİR
Tahvil-bono piyasasında 5 Mart 2014 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi tezgah üstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.36-9.35 seviyesinde açıldıktan sonra, spot kapanışta yüzde 9.37, valörlüde yüzde 9.38 seviyesindeydi. Piyasa genelde sakin bir gün geçirdi. Merkez Bankası çarşamba gününden itibaren arka arkaya üçüncü işlem gününde de TL likiditesinde sıkılaştırmayı sürdürdü. 10 Nisan Salı günü yaklaşık yüzde 7.8 seviyelerinde olan ortalama fonlama maliyeti, cuma günü yaklaşık yüzde 9.5 seviyesine yükseldi. Önümüzdeki hafta para piyasalarındaki gelişmelere bakıldığında dışarıda, G-20 maliye bakanları ve IMF bahar dönemi toplantılarından çıkabilecek karar ve yorumlar içeride ise PPK toplantısı sonuçları önem taşıyor. Bu nedenlerle piyasalarda dalgalanmanın yüksek olabileceğini düşünüyorum. Para Politikası Kurulu (PPK) sonrası yapılacak açıklamalar ve istisnai gün uygulaması faizlerin seyri üzerinde belirli olacak. Bu bağlamda gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9.20-9.60 aralığında hareket edeceğini tahmin ediyorum. PPK toplantısında gecelik borç alma, borç verme ve politika faizleri ile TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor.
TL DEĞER KAZANDI
Çin'de ilk çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin altında açıklanmasının ardından euro ve Avustralya Doları, dolar karşısında değer kaybetti. Fakat içerde Merkez Bankası'nın tavrı TL'ye destek oluyor. Dolar/TL'de kritik seviye olan 1.7920'nin kırılmasıyla TL önemli değer kazanımları yaşadı. Merkez Bankası kapanış kurlarına göre lira, dolar karşısında yüzde 0.47, euro karşısında yüzde 0.28 değer kazandı. Merkez Bankası'nın son dönemde attığı adımlar döviz piyasası üzerindeki temel belirleyici kurum olduğunu kanıtlıyor. Dolar cuma gününü 1.7910 TL'den, euro da 2.3490 TL'den kapadı.
Merkez Bankası'nın Türk Lirası'nı sıkılaştırma politikasıyla birlikte yurtdışına göre iyi performe ettiğini ve bunun bir süre daha devam ettirmesini bekliyoruz. Dolar/TL'nin önümüzdeki günlerde 1.78 TL seviyesinin altını görebileceğini tahmin ediyorum. Yurtdışı piyasalar sakin seyrediyor. Önümüzdeki hafta TL'de 1.7750, hatta 1.77 seviyesine kadar gerileme görebiliriz. Önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı piyasa tarafından yakından izlenecek.