İzmir Gazeteciler Cemiyeti 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramını bir dizi etkinlikle kutluyor.
Yarın Karataş'taki lokalde 10.30'da gazeteciler kahvaltıda buluşacak, araştırmacı-gazeteci Coşkun Aral toplantının konuğu.
En deneyimli gazeteciler Nedim Çapman ile Gürkan Ertaç'a da ödül verilecek. Cemiyet Başkanı Atilla Sertel de günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak. Çapman ve Ertaç'ın ödüllendirilmesi gerçekten yerinde karar. Çapman 90 yaşında ve hala işinin başında. Ertaç da meslekteki yarım yüzyılı çoktan aştı. Genç medya mensuplarının öğrenmesi için biyografilerini vermekte yarar gördüm:
***
Gazeteci-yazar-şair Nedim Çapman 1920'de doğdu. Gazetecilik tutkusu ilkokulda "Duvar" gazetesiyle başladı. Mesleğe 1932'de Ege Spor'un haberiyle girdi. 1945'te Türkiye Şiir Yarışması birincisi oldu. ABD'ye öğrenim için gitti. New York City College'da gazetecilik eğitimi aldı. Çapman 1950'de Türkiye'ye döndü. İzmir Anadolu Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü'den sonra Etiket Matbaası'nı ve de Memleket Gazetesini kurdu. 1959-60'da İzmir Zaman Gazetesi'ni hayata geçirdi. Ege Telgraf Gazetesi'ni kurdu, ardından Yeni Ekonomi Gazetesi'ni neşre başladı.
***
1940'ta İzmir'de doğan gazeteci-yazar Gürkan Ertaç, 1957'de Sabah Postası Gazetesinde göreve başladı. Ege Ekspres, Yeni Asır, Hürriyet, Günaydın gazetelerinde tam 53 yıldır spor müdürlüğü, koordinatörlüğü ve yazar olarak hizmeti sürdürüyor. Görsel Medya'nın İzmir'de temel atıp yerleşmesinde SKY ve Ege TV'lerde haber ve spor müdürlüğüyle katkıda bulunan Ertaç, uzun yıllar Türkiye Spor Yazarları Derneği İzmir Şube Başkanlığı, genel merkez yöneticiliği yaptı. Şehit Gazeteci Hasan Tahsin ve Türkiye Spor Yazarları Derneği Yarışmalarında çeşitli ödüller kazanan Ertaç'a, Türkiye Futbol Adamları Derneği, "İnsanlar Yaşarken Anılmalıdır" onur ödülü, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği, "Türk Sporuna hizmet onur ödülü", İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Karşıyaka Belediye Başkanlığı "Basın Onur ödülü" verdi. B.Şehir Belediye Başkanlığı, adına "İzmir'e Hizmet Şöleni" düzenledi. Ertaç, 1912 Karşıyakalılar Derneği Platformu'ndan, "Emsalsiz ve müstesna Karşıyakalılar Onur Ödülü" aldı. Atina'da onur sertifikasıyla ödüllendirildi. Ertaç'ın başarılı bir spor geçmişi var. Milli düzeyde voleybol, basketbol ve atletizmde yarışan Ertaç, uzun yıllar üst düzeyde hakemlik, Basketbol Merkez Hakem Komitesi Üyeliği yaptı.
İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği'nde danışman görevi yapan Ertaç, çeşitli sosyal ve yardım kuruluşlarında çalışıyor. Karşıyaka Belediyesi Örnekköy'deki bir parka ismini verdi.
Mavişehir sokakları çöplük gibi
Mavişehir muhtarı Gürol Küçükgörür uyarıyor:
"Mavişehir'in sahil bandı, balıkçı barınağından mahallemizin sonuna kadar olan kısım bakımsız.
Sport. İnt.'in önü çöp deposu halinde.Buruların halkın yürüyüş yolu olarak belirlenmiş ama, özellikle buralarda geceleri yürüyebilmek imkansız. Oysa buralara çiçekler ve ağaçler dikilebilir."
***
Mavişenir Muhtarı Gürol Küçükgörür'e göre;trafik akışının kolaylaşması için 2040/1 ve 2040/2 numaralı sokakların "tek yön" olarak düzenlenmesi şart.
Muhtar Küçükgörür, 1. Etap'taki kanalın hemen temizlenmesi gerekir. Buraları da bakımsız ve çöplük gibi" diyor ve ekliyor:
"GSM vericileri bütün vaadleri rağmen kaldırılmadı."
Mavişehir Muhtarı, bütün bu soranları burada oturan Belediye Meclis üyelerine ilettiklerini de söylüyor, "Peki bir faydasını gördünüz mü?" sorusunu da şöylee yanıtlıyor:
"Yardım konusunda vaad aldık...."
duvarlardan
* Hayatı çok güldürdük ;Ama hayat bizi hiç .
küpe
En dar zamanlarda bile, yersiz işlere harcanacak devlet parası vardır.
A. Manzoni
günün fıkrası
Şeffaf nedir?
Öğretmen sordu:
"Söyle bakalım Ali, şeffaf ne demek?"
Ali o gün çalışmamıştı. "Bilmiyorum" dedi. Oysa öğretmen hatırlatmak istiyordu.
"Bir tarafından bakıldığında, diğer tarafı görülebilen cisimlere şeffaf denir. Şimdi sen de bir örnek ver bakalım...."
Ali'nin gözleri çaklak çakmak oldu ve cevapladı:
"Anahtar değiliğ öğretmenim..."