Türkiye O'nu "Üzüm Kralı" olarak tanıyordu. 2000 yılının Ekim'inde Osman Akça'yı kaybettik.
Ve, Ege'nin yetiştirdiği bu "süper adamı" geçtiğimiz hafta Alaşehir'deki mezarı başında andık.
Bu törene Akça Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Akça, Başkan Vekili Ahmet Göksan, kızı Dilek Göksan, Turan Göksan, Osman Göksan, Ayşe Akça İlgün, Akça Holding CEO'su Cemal İpekoğlu, Abdurrahman Özcan, çok sayıda Akça Holding çalışanı ve sevenleri katıldı.
***
Rıza Akça duygusal anlar yaşarken, babası ile ilgili şöyle konuşuyor:
"Babamız bildiğimiz işi yapmayı, işimizin başından ayrılmamayı öğütlerdi. Babamızın öğütleri sanayi maratonunda yolumuzu aydınlatıyor. Osman Akça, fiziksel olarak aramızda olmasa da, ondan aldığımız emanetler çalışkanlığı, girişimciliği ve yeniliğe açık yapısı bizlere her zaman rehberliğe devam ediyor."
***
Osman Akça, 1933 yılında dünyaya geldi.
1957 yılında pamuk, çekirdeksiz kuru üzüm ticaretine girişti, ardından Akça Holding'in temellerini attı.
1960 başlarında Türkiye'de giderek önem kazanan bağcılıkla ilgilenen Akça, 1969'da çekirdeksiz kuru üzüm ihracatına başladı. Türkiye'nin en büyük, Avrupa standartlarındaki kuru meyve işleme tesisini kurdu. Tarım ürünleri ihracatında her sene bir rekor kırdı.
Osman Akça bu arada Uşak'ta bir iplik fabrikasına ortak olarak tekstil sektörüne ilk adımı attı, ardından Sarayköy'deki Menderes Tekstil'i aldı, burasını 70 milyon dolarlık yatırımla çağın son teknolojisi ile donattı.
hayattan
Yiğitler'de kır keyfi!
Hafta sonları rahat nefes alacağımız yerler ararız. İzmirliler için bu hiç de zor değildir. İzmir'e sadece 40 kilometre uzakta, Nif dağının eteklerinde, Kemalpaşa'nın 29 köyünden biri olan Yiğitler köyündeyiz.
Çoğu insanın buraları bilmemesi üzüyor insanı. Müthiş bir atmosfere yayılmış çınar ve kavak ağaçları hakim. Ağaçları saran iri sarmaşıklar çok etkileyici. Buranın yerlisi bu sarmaşıklara "hebil" diyor. Yiğitler deresi, Nif çayı üzerinden sakince akıp Gediz ile birleşirken, ışıltısı sonbaharın kurumuş yapraklarında gümüş etkisi yaratıyor.
***
Buradaki 8 bin metrekarelik alanı 50 yıl evvel koruma altına alan Osman Çokyaşar, bu mirası torunu Osman Çokyaşar'a bırakmış. Dedesinin ismini taşıyan Osman Bey, "Yıllar önce insanlar buraya gelip piknik yapmaya başladıklarında dedem buraların temizliğini kendine görev bellemiş, doğayı korumaya çalışmış. Zamanla bu durum burada çay bahçesi oluşturma fikrini getirmiş. Ailemiz o gün bugündür aynı titizlikle hizmet veriyor. İnsanlar burada hem piknik yapıyor hem de özel günlerini büyük bir keyifle kutlayabiliyorlar. Biz de dededen kalma geleneği devam ettiriyoruz" diyor.
küpe
Sığ insanlar şansa ve tesadüflere inanır. Güçlü insanlar ise, neden sonuç ilişkilerine...
Waldo Emerson
fıkra
Temel atma töreni
Adamın biri aklına eser ve Karadeniz Bölgesi'ni gezmeye gider.
Arabası ile ilerlerken bakar, bir uçurumun kenarında muhteşem bir manzara ve bir grup köylü davul, zurna, kemençe eşliğinde horon tepiyor. Çeker arabasına ve başlar seyretmeye.
Ama o da ne?...
Adamlar bir tur atıp geliyorlar uçurumun başına ve halayın başındakini atıyorlar aşağıya...
Sonra yine bir tur ve yine bir adam aşağıya...
Turist dayanamaz yaklaşır yanlarına ve sorar:
"Kardeşim, ne atıyorsunuz adamları aşağıya?..."
İçlerinden biri cevap verir:
"Haçan, biz burada Temel atma töreni yapayruk."
laflama
* Ancak "aciz" erkekler, bir kadını "taciz" eder.
* Bu dünyadan bir halaybaşı olamadan gidersem, gözüm arkada gidecek yahu.
* Yüzünü eskitmek bir nebze anlaşılabilir, yüzsüzlüğünü eskitmeyi anlatın bana hele...
* Beraber ıslandık yağan yağmurda... Kalk üstünü değiştir kadın.
Oran buran gözüküyor !..
İbrahim Ormancı'dan