Bayramlar pozitif duyguların en üst düzeyde hayatımızı kuşattığı özel günlerdir. İş dünyası, siyaset, gündelik koşuşturmalarımız bir mola verir bayramlarda. Mesela benim çok ilgimi çeken bir Bayram klasiğimiz var: bir gün önce birbirlerine olmadık sözler sarfeden siyasi partiler bayramlarda iki kadim dost gibi ziyaretleşirler. Birbirleriyle tatlı tatlı şakalaşırlar. Millet bu sahne karşısında bütün o ağır sözlerin ve kavgaların aslında bir siyaset tiyatrosu olduğunun farkına varır; ama değişen de bir şey olmaz.
***
Bu bayramda da benzer sahneler yaşanacak elbet. Ancak rutinin dışında Bayram sonrası için çeşitli kehanetlerde bulunanların sayısında gözle görülür bir artış var. Bir kısım analizci bayramdan sonra Türkiye'nin bir ekonomik kriz yaşayacağını söyleyip duruyor. Son bir haftadır gazeteler bu kehanetleri yaymak için özel bir çaba sarfettiler. Aslında on senedir kehanet sahipleri benzer tahminlerde bulunup durdular. Bu kehanetlerin hepsi boş çıktı, Türkiye istikrarlı bir şekilde yoluna devam etti. Bence yine aynı şey olacak ama bu kez bayram sonrası kriz olacağına dair yapılan olumsuz tahminler daha bir gür sesle çıkıyor.
***
Bayram sonrası ekonomide olumsuz beklenti algısı yaratanlardan ibaret mi sadece kehanet sahipleri?
Hayır, bir başka kesim var ki bize şimdiden Bayram sonrasında terörün yeniden başlayacağını haber veriyor. Kandil'deki bölücü tayfa ise Bayram öncesi terör beklentisi içerisinde olanları destekler mahiyette açıklamalar yaptılar.
Peki böyle bir şey olabilir mi? Yani terör yine ana gündem maddesi haline gelir mi?
Olabilir, ancak herkesin bilmesi gereken şey şu: hiç birşey artık eskisi gibi olmaz. Terör konusunda inisiyatif çoktandır Türk devletinin eline geçmiştir. Terörü yeniden araç olarak kullanmaya kalkanlar bunun bedelini çok ağır ödeyecekler.
Bir başka beklenti de şudur: Bayram sonrası Gezi türü eylemler yeniden denenecek ve hükümet önümüzdeki üç seçimlere baskı altında sokulacak. Ben bu ihtimali her zaman mümkün görüyorum ama bunu yapanlar bekledikleri sonuçlara ulaşabilirler mi, emin değilim.
Tabi Bayram sonrası hükümetin yeni demokratikleşme paketleri açacağını ve özellikle Alevi açılımıyla siyasi gündemin belirleyicisi olacağını söyleyenler var. İnşallah diyelim.
Bütün bunlar bir yana, Bayram sonu kehanet gerektirmeyen bir gerçek var; o da önümüzdeki bir buçuk yıl içinde üç önemli seçim yapılacak olması.
İşin gerçeği, bu Bayram siyasetçiler için bir seçim startı işlevi görecektir.