• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Gazi Umur Bey Anıtı MEHMET DEMİRCİ

Gazi Umur Bey Anıtı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12 Ocak 2014, 19:33
İzmir'de içten içe bir kültür egemenliği yarışı var. Türk dönemi ile daha önceki devirler rekabet halinde. Yerel yöneticilerin görevlerinden biri de beldelerini milli tarihiyle buluşturmaktır.
Her türlü tarih ve kültür varlığına saygılıyız. Eskileri de bileceğiz, hatıralarını koruyacağız. Aslında milletimiz bu konuda toleranslıdır. Öyle olmasaydı, antik çağa ait bir yığın eser varlığını günümüze kadar sürdüremezdi.
Ama bu arada milli duyarlığı ön planda tutmalıyız. Yeni yapacağımız anıtlar kendi tarihimize ve kültürümüze ait olmalı. Aksi halde çocuklarımız, bu topraklarda kendilerini yabancı ve yalnız hissederler.
Anıtlar, heykeller, müzeler önemli kültür varlıklarıdır. Bunlar bir belde halkının tarihiyle bütünleşmesini sağlar. Yeni nesillerin geçmişin sevinçleriyle mutlu olmasını, üzüntülerinden ibret almasını temin ederler.
Avrupa'nın birçok şehrinde sanat değeri yüksek anıtlar bulunur. Şehirlerin önemli meydanlarını süsleyen bu eserler bulundukları yere ayrı bir değer katarlar.
İzmir yerel yöneticilerinin bu konuda daha duyarlı olmaları beklenir. Bu toprakları ilk fetheden Çaka Bey'in en görünür yerde anıtsal bir heykeli olmalıydı.
Bir zaman Gümrük'te bir Çaka Bey büstü vardı. Ne hikmetse daha sonra kaldırıldı. Çeşme'deki Çaka Bey anıtı için teşekkürler.

UMUR BEY KİMDİR
İzmir'in ikinci önemli tarihi şahsiyeti Gazi Umur Bey'dir. Umur Bey (1309-1348), Aydınoğulları Beyliği'nin kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey'in oğludur. Genç yaşta İzmir valiliğine atandı. Ege adalarına ve Rumeli sahillerine akınlar düzenledi. Babasının ölümünden sonra beyliğin başına geçti. 14 yıllık saltanatı sırasında Beylik, en parlak günlerini yaşadı.
Umur Bey'in güçlenmesinden korkan Avrupa bir Haçlı seferi düzenledi. Haçlı donanması İzmir'i kuşattı. Umur Bey, bu güç karşısında yenilerek İzmir'in sahil kesimini kaybetti. Türk donanması yakıldı.
Umur Bey, Ayasuluk (Selçuk)'ta Donanmayı yeniden faaliyete geçirdi.
1348'de İzmir sahilindeki kaleyi kuşattı. Bu kuşatma sırasında kale surlarına tırmanırken atılan oklarla hayatını kaybetti. Cenazesi Birgi'de babasının yanına defnedildi.

G. UMUR BEY HEYKELİ
Gaziemir'de onun temsili bir heykeli var. Görkemli bir görünüşe sahip. Usta bir heykel sanatçısının elinden çıktığı söylenebilir. Şimdiki Belediye yaptırdı, teşekkürler.
Umur Bey'in heykeli güzel fakat yeri uygun değil. Çift şeritli İzmir-Aydın yolunun ortasındadır. Bir tarafı alt geçit, bir tarafında ise iki yolu birleştiren işlek bir kavşak yer alır. Hızlı akan trafik hengamesinde, kimse heykeli inceleme imkanı bulamaz. Resmini çekebilmek için, araçlar arasında akrobatlık yapmam gerekti.
Böyle tarihi heykeller için uygun yerler parklar ve meydanlardır. En iyisi heykelin bir benzerini yaptırıp, yeni parklardan birine dikmektir. Böylece çocukların, gençlerin tarihleriyle bağı ve ilgisi güçlenmiş olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.