Önce uzaylı "Mork" olarak girdi hayatımıza sonra bir radyocu, çocukları güldüren bir doktor, eşi benzeri olmayan bir dadı, öğrencilerinin sevgilisi bir hoca, masal kahramanı Peter Pan ve daha nice unutulmaz karakter oldu sinemada. O aslında dünyaya iyimserlik dağıtan Robin Williams'dan başka biri değildi. Onun zamansız kaybı, sinema dünyasını ve biz sevenlerini derin bir yasa boğdu.
Robin Williams sınırsız yeteneğiyle bizi hem güldürdü hem de ağlattı. Önce stand up'ları ile Amerika'yı gülmekten kırdı geçirdi. Sahnede enerjisi o kadar yüksekti ki, TV dünyası onu keşfetmekte gecikmedi. 1978'de dünyaya uyum sağlamaya çalışan bir uzaylıyı canlandırdığı "Mork ve Mindy" dizisi bir anda onu dünya çapında ünlü yaptı. TV'deki başarısı ona Hollywood'un kapılarını araladı. Vietnam Savaş'ında geçen "Günaydın Vietnam" (1987) filminde bir üsse atanan sıra dışı bir DJ'yi canlandıran oyuncu, bu filmdeki rolüyle hem yıldızlığa terfi etti hem de en iyi erkek dalında Oscar adayı oldu. "Günaydın Vietnam" filminin ardından adeta roket hızıyla art arda çektiği filmlerle zirveye yerleşti. 1990'lar boyunca çektiği her filmlerdeki rollerini performansıyla ölümsüz kıldı. Hiçbir filmi ve onun oyunculuğu hayal kırıklığı yaratmadı. O seyircisine yeteneğini ve sevgisini cömertçe vermekten hiç kaçınmadı. Bende onun bazı filmlerdeki performanslarının ayrı bir yeri var.
Robin Williams'ın unutulmazları
Hiç kuşkusuz listemin başında "Ölü Ozanlar Derneği" (1989) geliyor. Robin Williams öğrencileri ile duygusal bağ kuran lise öğretmeni John Keating rolünde yeteneğini en üst seviyede konuşturuyordu. Keating kim ne derse desin, sözcükler ve düşüncelerin dünyayı değiştirebileceğine inanıyordu. İdeal öğretmen anlayışını değiştiren öğretmen karakteri ve "carpe diem" cümlesi ile film şimdiden klasik oldu.
Önce romanını okuduğumda aşık olmuştum "Balıkçı Kral"a, filmini seyrettiğimde de Robin Williams kalbimin en özel yerine yerleşti. Jeff Bridges gözden düşmüş bir talk şovcuyu oynarken Williams Kutsal Kase'nin peşine düşen evsiz adam rolündeydi. Tıp fakültesinde başarılı bir öğrenci olmasına karşın "hayata renk katarak" mizah yoluyla tedaviye katkıda bulunduğu için hocalarından tepki gören "Patch Adams" filmi Robin Williams'ın bir başka şahikası olur. İntihar eğilimli Patch rolünde Williams güldürürken hüzünlendirir. Robin Williams "Uyanışlar" filminde yine karşımıza bir doktor olarak çıkar. Filmdeki bitkisel hayattaki hasta ile kurduğu dostluk içimizi sızlatır. Filmin başrolünde en az Robin Williams kadar usta bir başka aktör olan Robert De Niro da vardır.
Oscar goes to Robin Williams
"Günaydın Vietnam", "Ölü Ozanlar Derneği" ve "Balıkçı Kral" ile Oscar'a aday olan Robin Williams bu ödülü (en iyi yardımcı erkek kategorisinde) "Can Dostum" filmindeki terapist Sean Maguire rolüyle kazandı. Matt Damon'un canlandırdığı dehaya akıl veren terapist rolünde Willimas fevkaladenin fevkindeydi. Filmin başarısında yönetmen Gus Van Sant'ın katkısını da unutmamak gerekir. Çocuklarını görmek için İskoç aksanlı dadı kılığına giren bir babayı canlandırdığı "Mrs Doubtfire" (1993) ile elde ettiği başarıyı ünlü isimlerin animasyonları seslendirme (Alaaddin) geleneğini başlatmasıyla devam ettirir. Herkesi güldüren adam olarak tanınırken "Baskı" filmindeki psikopat rolüyle herkesi şaşırttı.
Komedi, korkuyla baş etmenin bir yolu
Robin Williams o yıllarda verdiği söyleşilerde mizahın korkuyla baş etmenin bir yolu olduğunu söylerdi. Bir dergiye verdiği söyleşi de "Bir kez güldüğünde korkularınla yüzleşirsin ve onlarla mücadele edebilirsin. Ben bunu yapıyorum" demişti. Ama ne yazık ki ağır depresyondan çıkamayarak hayata veda etti. Onu çok özleyeceğiz.