Benim için bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hayli 'küresel' geçti. Önce Aydın'da, sonra İzmir'de ve sonunda New York'a kadar uzanan bir interlanddan söz ediyorum. Aile ve Sosyal Politakalar Bakanı Fatma Şahin'in davetiye gittiğim New York'tan dünyanın 156 ülkesinden gelen kadın-erkek yüzlerce delege ve yine bu ülkelerden gelen kadın lider ve proje sahibi kuruluşları, 3 gün boyunca Birleşmiş Milletler'in (BM) 57. Oturumu'nda, Dünyada Kadının Statüsü Komisyonu olarak dünya kadınlarının durumunu ele aldı, tartıştı. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Bizim Türkiye'nin gündelik hallerinden arada kurtulup yurtdışına gitmenin en güzel tarafı, dışarıdaki algımızı bire bir görüşmelerde doğrudan alabilmek. Ve sevinerek söylemeliyim ki, Türkiye ile ilgili dünyanın algısı bazen bizi karamsarlığa götüren kasvetli gündem gibi hiç değil. Bunu hem kendi görüşmelerinden hem de Bakan Şahin ile yapılan ikili görüşmelere tanık olan bir gazeteci olarak söylüyorum. İlk kez ne bize ne de Türk resmi heyetine, ne güneydoğu meselesi ne de Kürt sorunu başlığı altında tek bir soru sorulmadı.. Bundan önceki BM ve diğer küresel toplantılarda Türk heyetine yapılan ve bizi eleştirmeye ve yargılamaya yönelik üslubun ağır bastığı bu konu, en fazla yoran, oyalayan ve asıl konudan uzaklaştıran bir gündem olurdu. Bu noktada Türkiye'de bizim tüm sıcaklığında yaşadığımız ve şu anda tam olarak algılanamadığını düşündüğüm süreç, dünya ülkeleri tarafından hayli olumlu karşılanıyor. Çok değil, haftalar önce DAVOS'ta da benzer tablo yaşandı.
New York'taki BM toplantılarında yine başarılı bir Türk kadınının, yöneticisi olduğu bir küresel şirket olan Vodafone'da 2011 yılından beri yürüttüğü Teknolojide Kadın Hareketi projesini anlattığı sunumu herkesin izlemesini isterdim. Serpil Timuray'ın, KAGİDER Gülden Türktan ile ana konuşmacı olduğu ve Newsweek dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tina Brown'ın moderatörlüğündeki panelin kapanışını da yine küresel bir gazeteci Huffington Post'un kurucusu Arianna Huffington yaptı. Özetle dostlar, kadına yönelik ekonomik-sosyal yaşama dair iyileşmeyi hedefleyen kamu-özel sektör projelerinin algısı dışarıdan daha iyi anlaşılıyor. Detaylara devam edeceğim..
Kadın gücü
Bugünkü gazetemizin manşet fotoğrafı artık bizim Yeni Asır'ın klasiği oldu. Her 8 Mart öncesinde İzmir ve Ege'nin lider kadınları ile toplanıp az sözle çok mesaj vermeyi adet edindik. Konuyla ilgili detayları haberimizde okuyacağınız için tekrara girmiyorum ama şu kadarını söyleyeyim, işte benim iflah olmaz iyimserliğimin asıl sebebi de bu fotoğraf zaten. Her biri kendi alanında örnek olmuş, kamu ve özel sektörde atanmış, seçilmiş, girişimcilikten iş kadınlığına dek harika hikayeler yazmış bu kadınlar sayesinde, Tükiye ile ilgili hiç bir endişeniz olmasın dostlar.. Benden söylemesi...