Eski bir yılı geride bırakırken yeni yılla ilgili planlar yaparız genellikle. Adı üstünde, eski bir yıl, dönem kapanmakta ve yenisi gelmektedir.
Umutlarımız da yeni yıldandır. Beklentilerimiz vardır yeni yıldan. Hayallerimizin gerçekleşmesini isteriz.
O zaman elinize bir kağıt kalem alın ve başlayın yazmaya.
Bu bir hedef formu. Benim halen devam eden girişimcilik eğitimimde takım koçluğu yapan Zeynep Balcı'nın bize uyguladığı formu, ben de sizin uygulamanızı istiyorum.
Önce 'Gelecek planlarınız'ı yazacaksınız. Gelecekten ne bekliyorsunuz? Yen bir iş mi, eş mi, ev mi, aile mi, gezmek mi? Her neyse bunu belirleyin. Hayattan ne beklediğimizi bilmeden mutlu ve başarılı olmak pek mümkün değil çünkü. Ve verdiğimiz karardan da emin olmalıyız. "Evet, ben bunu istiyorum?" diyebilmeliyiz. Bunun için de "Neden?" sorusunu sormamız gerekiyor. Neden geleceğimizle ilgili hedefimiz bu? Kendimizi buna ikna edemezsek başkalarını hiç edemeyiz ve hedefe ulaşmamız da imkansızlaşır. Bir değil birkaç beklentimiz de olabilir. Hepsini yazmalıyız.
GELECEK PLANLARI
Sonra biraz hedef küçültelim ve "Bir ay içinde" yapmak istediklerimizi yazalım. Malum, hedefe ulaşacağız ya, bunun için adımlar atacağız. İlk etapta yapmamız gerekenleri belirlememiz ve liste yapmamız şart. Önceliklerimizi belirlemek de diyebiliriz buna. Uzmanlara göre öncelikleri belirlemek, hedefe doğru giden uzun yolda, tamamlanacak birçok aşama altında bunalmayı önler ve öncelikli olan aşamaların üzerine daha çok eğilmeyi sağlar.
Ardından "6 ay içinde" ve "1 yıl içinde" yapmak istediklerimizi yazalım. Göreceksiniz, yazdıkça kendinize olan güveniniz artacak ve kendinizi hedefe ulaşmış hissedeceksiniz. Çünkü insan yazarken, düşünürken yapabileceklerinin ve kendi gücünün farkına varıyor.
Uzmanların bir önerisi de, hedeflerin küçük, kolay ve erişilebilir olması. Eğer kendimize çok büyük hedefler çizersek, bu hedefler daha yazarken bile imkansız gelebilir. Bu yüzden 'gerçekçi hedefler' belirlemek en mantıklısı. Kendimizi daha baştan kandırmayalım yani.
NE YAPMAK İSTİYORSUNUZ?
Sıra geldi, hayat boyu yapmak istediklerimize. İsterseniz daha az veya daha çok yazabilirsiniz ama 10 madde yeterli. Ve hayatınızda şu anda yapmak istediğiniz 5 şey. İlle de kariyer planı gerekmiyor. Kendinizle, ailenizle, çevrenizle ilgili planlar. Diyebilirsiniz ki, ben bu yılı aileme adamak istiyorum. Bu da bir hedef çünkü.
Bence en iyisi yeni bir defter almak. Veya bilgisayarda kendinize yeni bir dosya açmak. Ve hedefleri yazmak.
Yazmak çok önemli. Yazılı olarak saklamak da öyle. Yazılı amaçlar karışıklığı önler ve hedeflerinizi daha da güçlendirir.
Son öneriler de internette "Dönüşümkonağı" sitesinden.
Diyorlar ki:
1- Hedef gayet açık ve net olmalı.
2- Hedef adımları yaratılmalı. Yani bir eylem planı oluşturulmalı. Aylık, üç aylık, 6 aylık listeler bunu içeriyor zaten.
3- Motivasyon ve taahhüt şart.
4- Ve ısrarcı olmak ve belli bir rotada ilerlemek.
5- Her ay dönüp bir durum değerlendirmesi yapılmalı.
Siz bu yazıyı okurken biz de grup çalışmasında bir değerlendirme yapacağız. Bakalım başka neler öğreneceğim?