Çocuklara yönelik bir kampanya. Amaç, Türkiye'nin dört bir yanında yüzbinlerce çocuğu, yaşamsal önemi bulunan hijyen konusunda eğitmek ve küçük yaşlarda hijyen alışkanlıkları kazandırmak.
Projenin sahibi Unilever Türkiye ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV). Hijyen çok önemli bir konu. Basın toplantısında konuşan Unilever Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Yalım Uzun'un da üzerinde önemli durduğu gibi, birçok enfeksiyon hastalığının bulaşmasında ortak yaşam alanlarının hijyenik temizliği ve doğru el yıkama alışkanlığı gibi basit kişisel önlemler, yaşamsal değere sahip.
Daha sağlıklı bireyler yetiştirmek için çocuklara küçük yaşlardan itibaren düzenli hijyen alışkanlığını mutlaka kazandırmak gerekiyor. Sadece düzenli olarak el yıkamak bile, çocuklarımızın solunum yolları enfeksiyonuna yakalanma riskini yaklaşık yüzde 23 oranında azaltıyor.
Bir önemli bilgi de, Türkiye'de 7-14 yaş grubundaki çocukların 2008'in son 6 ayı içinde yaşadıkları hastalık/sorunların oranlarına bakıldığında; enfeksiyon kaynaklı hastalıkların yüzde 46,2 ile ilk sırada yer alması.
Bundan kurtulmanın yolu, hijyen alışkanlıklarının küçük yaşta öğrenilmesinden geçiyor.
ÜÇ YILLIK PROJE
"Eğlen, öğren, hijyen" projesi de, çocukların eğlenirken doğru hijyen alışkanlıklarını öğrenecekleri ve böylece bulaşıcı hastalıklardan korunacakları interaktif bir eğitim programı içeriyor.
Proje 3 yıl sürecek. Türkiye karış karış gezilerek, ilköğretim çağındaki çocuklarda hijyen bilinci oluşturulacak olan proje kapsamında çocukların aileleri ve proje gönüllüleriyle birlikte yaklaşık 1 milyon insana bilgi aktarılacak.
Terlemek ve koku
Baharın gelmesiyle birlikte önem kazanan bir diğer konu da ter kokusu. Terlemek aslında vücudun ısısını dengelemek adına gerçekleştirdiği fonksiyonel ve normal bir süreç. Nasıl elimizde olmadan susuyorsak aynı şekilde terliyoruz da...
Her yaş grubundan ve cinsiyetten herkes her mevsim ve her an terliyor aslında.
Vücudun kendini soğutma ve yenileme işlemi olan "ter"in aslında kokusu yok ama koltuk altında bulunan milyonlarca bakteriyle temas ettiği zaman kötü kokulara yol açıyor.
Normal bir insanın günde maksimum 10 litreye kadar terlediğini ve koltuk altımızda milyonlarca bakteri bulunduğunu düşünecek olursak ortaya çıkan kötü kokulara karşı bir çözümümüzün olması gerekiyor.
Hem kendi öz güvenimiz, hem de çevremizdekilerin rahatsız olmaması için terlemeye karşı koymanın en etkili yolu antiperspirant deodorant kullanmak. Ama temiz bir cilde. Herkesin içinde deodarantı çıkarıp kazağın veya gömleğin üzerinden sıkmamız bir işe yaramaz tam tersi daha kötü kokmamıza neden olur.