Amacı güçlü genç kadınlar yaratmak olan bir proje. Yetiştirme yurtlarında yetişmiş 18-24 yaş arası en az lise mezunu genç kadınların, kişisel gelişimlerini ve iş arama becerilerini geliştirerek, iş gücü piyasasına katılımlarının desteklenmesi amaçlanıyor. Her yıl 40 genç kadının eğitimlerine devam etmeleri, istihdama katılmaları, bireysel olarak güçlenmeleri hedefleniyor.
Proje, Kadın ve Aileden sorumlu Devlet Bakanlığı ve Boyner Holding'in önderliğinde yürütülüyor ama projenin sahibi Boyner Grup şirketleri. UNFPA (Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu), SHÇEK (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve PERYÖN (Türkiye Personel Yönetimi Derneği), İŞKUR(Türkiye İş Kurumu) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel müdürlüğü diğer ortaklar. Ayrıca birçok üniversite, dernek ve kuruluştan da uzman desteği alınıyor.
YURT ÇOCUĞU
Neden böyle bir proje? Çünkü yurtlarda yetişen çocukların eğitim ve istihdam sorunu diğer çocuklara göre daha fazla. Hem yoksullar hem kendilerine güvenleri yok hem iyi eğitim alamıyorlar hem iş becerileri eksik.
Çünkü onlar "yurt çocuğu." Yurt çocuğu olmanın ne demek olduğunu şöyle anlatıyorlar:
"Biz yurt çocuğuyuz. Bu çok zor. Ben hiçbir yerde söylemek istemedim. Ne okulda ne işte ne de arkadaş ortamında. Bu bir etiket gibi. Bilinmesini istemem."
"Çocukken okul arkadaşlarım 'yurtlu ne haber?' falan diyorlardı. Onlar bize yurtlu diyor. Biz de evde kalan çocuğa evci diyorduk. Yurtlu lafı zorumuza giderdi."
"Tabii ki diğer insanların dışlaması çok ağrıma gidiyor. Bir amir, 'Bu da mı yetimhaneden!' diyor mesela. Ben de 'He yetimhanedenim' diyorum. Ben lafımı söylerim ama bu aşağılanma insanın ağrına gidiyor."
BEN DEĞERLİYİM
İşte bu nedenle onlara özellikle özgüven aşılanmak isteniyor. 2009 yılında başlayan proje ile de 80 Nar Tanesi'nin hayatına dokunulmuş ve bunların yüzde 15'inin eğitimine devam etmesi, yüzde 82'sinin istihdama katılması sağlanmış.
Bir de "Ben Değerliyim" başlığını taşıyan bir sosyolojik değerlendirme raporu yazıldı. Nar Taneleri'nin seslendiği şekliyle 'sosyolog abla' Nihan Bozok, genç kızlarla bire bir görüşerek güçlenme hikayeleri biriktirmiş. Şunları söylemiş Nar Taneleri:
"Bu proje bana kendimle barışık olmayı, hayatımda tek başıma da bir şeylerin üstesinden gelebileceğimi gösterdi. Artık kendimi seviyorum ve kendimle barışığım. Ben değerliyim."
"Öğrendiğim bir şey var, daha doğrusu öğrendiklerimden kendime uyarladığım. Kadınım ve çok değerliyim."
"Değerli olduğumuzu bizlere hissettirdiniz. Kendime yeniden güvenim geldi, umutlarım yeniden filizlendi."
İsterseniz projenin gönüllüsü de olabilirsiniz. Ayda en az iki kez birkaç saatinizi Nar Tanenizle geçirmek isterseniz .nartaneleri.com adresini ziyaret edip, başvuru formunu ve özgeçmişinizi nartaneleri@peryon.org.tr'ye gönderebilirsiniz.