Hep deriz ya, "ben ne yapabilirim?" diye. Aslında aklımıza gelebilecek her konuda vatandaş olarak yapabileceğimiz pek çok şey var. Bunları yaparken kendimiz için de bir şeyler yapmış ve bireysel tatmini de gerçekleştirmiş oluruz.
Mesela turizm konusu. Yaşadığınız şehirde turizm adına eksikliklerini gördüğünüz, yapmayı düşündüğünüz şeyler varsa, bu konuda bir sivil toplum kuruluşu kurabilir veya var olan bir derneğe üye olarak proje geliştirebilir ve bu amaçla oluşturulmuş bir fondan destek alabilirsiniz.
Bugün size bu projeden bahsetmek istiyorum. "Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Projesi", Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes grubunun ortak projesi. Bu üç kurum, 2007 yılından bu yana 'Gelecek Turizmde' sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor. Bu yıl da yeni vizyon ve farklı bakış açısıyla devam ettirme kararı alıyorlar. Amaç, özellikle yerel ekonomiye ve kalkınmaya destek vermek.
YARATICI PROJELER
Anadolu Efes Genel Müdürü Altuğ Aksoy, "Ülkemiz, hepimizin bildiği gibi turizm kaynakları açısından çok büyük potansiyele sahip. Ancak bu potansiyelin açığa çıkabilmesi için öncelikle sürdürülebilir turizmin ne olduğunu anlatmamız gerekiyor" diyor.
Peki, nedir sürdürülebilir turizm? Aksoy, bunu da şöyle açıklıyor: "Doğal, ekonomik ve kültürel kaynakların korunmasını ve devamlılığını gözeten; kaynakların değerlendirilmesine fırsat yaratan; bu kaynaklardan gelir elde edilmesini ve bu gelirin kaynağın ait olduğu yerde kullanılmasını sağlayan turizm modelidir."
Örneğin, yerel halkın doğal ve kültürel değerlerini fark ederek, bunların korunması ve tanıtılmasına yönelik geliştireceği yaratıcı projeler; insan ve doğa dengesini koruyarak, doğal ve kültürel kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltmaya yönelik bilinç artırıcı projeler; toplumun refah düzeyini artırmaya yönelik kültürel, doğa temelli, tarımsal, kırsal, eko turizm gibi turizm çeşitliliğini öne çıkaran projeler...
GELECEK TURİZMDE
Konuyu daha iyi anlamak için, "Gelecek Turizmde" projesiyle neler yapıldığına bir göz atalım. Assos ve Gülpınar'da arkeoloji çalışmaları desteklendiği gibi, 22 ilde turizm elçileri yetiştirilmek üzere eğitimler verilmiş. Mezun olan 3 bin 355 kişiden bazıları turizm çalışanı olarak sektöre hizmet verirken kimisi turizm projeleri geliştirmiş, kimisi de turizme katkı amaçlı dernekler kurmuş.
Bu derneklerin hayata geçirdiği projelerden bazıları da şunlar: Kemaliye TED-Gazenli Dokuma Projesi, Erzurum TED-Anadolu'nun Zirvesindeki Kuş Cenneti ve Turizm Analizi Çalıştayı, Gaziantep TED-Kız Çocukları Mesleğini Seçiyor Projesi, Sivas TED-Kemik Tarak El Sanatları, Malatya TED-Malatya Elazığ Dijital Kent Turizm Tanıtım Sistemi, Doğu Anadolu Turizm Geliştirme (DATUR) Projesi.
Sizin de bu konuya ilginiz varsa, bir şeyler yapabilirsiniz. Bunun için 10 Nisan'a kadar vaktiniz var. Ama hatırlatayım, bu projeye Türkiye'de kayıtlı olan ve tüzel kişiliğe sahip kar amacı gütmeyen Sivil Toplum Kuruluşları (sivil toplum örgütleri, odalar, birlikler, kooperatifler, mesleki dernekler, federasyonlar, dernekler, vakıflar dahil)üniversiteler ve araştırma enstitüleri/merkezleri başvurabilir. Proje başına en az 15.000 TL, en fazla 90.000 TL fon sağlanacak. Daha fazla bilgi www.gelecekturizmde.com portalında.