Çözüm sürecini "Akil İnsanlar"ın yürütmesini tartışıyoruz. Önce sanki bu ülkede kadınlar yokmuşcasına, "Akil Adamlar" önerisi ortaya atıldı. Neyse ki yapılan yanlışın farkına varıldı da ve başta köşe yazarları ve program yapımcıları olmak üzere "Akil İnsanlar" demeye başlandı.
Bu konuda isimler de ortaya atıldı. Bir öneri de parti içinde kadın-erkek eşitliğini en çok gözeten partilerin başında gelen BDP'nin Genel Başkanı Selahatin Demirtaş'tan geldi. Demirtaş, çözüm sürecini akil kadınların yürütmesini isteyerek şunları söyledi: "Akil Adamlar kavramı doğru değil. Barış meselesi sadece erkeklerin işiymiş gibi, bu tanımı kabul etmeyiz. Bu konuda cesursanız Akil Kadınlar Komisyonu diyelim. İçine bazı adamlar da katılabilir diyelim. Ağırlıklı olarak kadınlar olsun. Çünkü bugüne kadar dünyadaki bütün savaşları erkekler çıkardılar."
ERKEK SAVAŞÇI
Doğru söze ne denir? Dünyayı erkekler yönetiyor, önemli kararları onlar alıyorlar ve dünyanın geldiği nokta ortada. 2004 yılında bu köşede yazdığım bir yazıda Harwardlı bilim insanlarının yaptığı "İnsanlardaki savaş dürtüsü" konulu araştırmanın sonuçlarına değinmiştim. Araştırmanın sonucu, savaş dürtüsünün şempanzelerle paylaştığımız kanlı geçmişten kaynaklandığı ve bunu ancak kadınların durdurabildiği. Yani, "Erkek savaş çıkarıyor, kadın barışı koruyor".
Profesör Richard Wrangham, maymunlar üzerinde yaptığı araştırmalarla dünya çapında ün kazanan Dr. Jane Goodall ile birlikte dört yıl çalışmış ve şu sonuca varmış: "İnsan ve şempanze DNA'larının yüzde 98.5'i aynıdır. Her iki türün erkekleri, diğer erkeklere düşmanlık gösteriyor. Böyle bir güdüleri var. Ancak dişilerde böyle bir özelliğe rastlanmıyor."
KADIN BARIŞÇI
Profesör Wrangham "şeytani erkek" adını verdiği tezini kanıtlamak için, birbirlerini tanımayan öğrencilerle bir deney yapmış. Öğrenciler üç farklı gruba ayrılmış. Birinci gruplar, iki erkekten, ikinci gruplar bir kadın ve bir erkekten, üçüncü grup ise iki kadından oluşmuş.
Gruplardan devlet yönetmeleri istenmiş. Yapacakları şey ise petrol keşfedilen bir ada için strateji geliştirmeleri. Ortaya çıkan sonuç şu:
. Oyun iki erkek tarafından oynadığında her ikisi de adayı istiyor ve ulusu borca sokup askeri donanım sağlıyor.
. Oyun bir kadın ve erkek arasında oynandığında, erkek liderin kadın lideri tehdit etme oranı dört kat fazla oluyor ve oyun savaşla bitiyor.
. Oyun iki kadın arasında oynandığında, iki lider petrolü bölüşürken silaha para harcanmıyor, hatta anlaşma bir kadeh şampanya eşliğinde kutlanıyor.
Profesöre göre, "Son kararı kadının vermesi toplumların, dünyanın hayrına."