Akhisar'daki zeytin hasadından sonra Ayvalık'tayız. Şenliklerin 9'uncusu yapılıyor. Bu yılın sürpriz konuklarından biri Coca Cola'nın CEO'su Muhtar Kent. Ayvalıklı olan Kent'in anne tarafından dedesi Sezai Ömer Madra. Sızma Han'da yapılan kahvaltıda konuşan Muhtar Kent, dedesinin "Zeytin Ağacı'nın yetişmediği yerde yaşayamazsınız. Zeytin ağacı barış, refah ve kültürle anılır" dediğini belirterek zeytin ve zeytinyağı tüketimine ilginin giderek arttığı söyledi. "Her yerde üretiliyor ama Ege'nin Akdeniz'in zeytinyağı çok revaçta" diyerek bu açıdan Türkiye'nin şanslı olduğunu belirten Muhtar Kent'ten sonra söz alan Ayvalık Ticaret Odası Üyesi ve Şenlik Düzenleme Komitesi Başkanı Salih Madra (Kent'in kuzeni) bu yıl mahsulün az, girdilerin de yüksek olduğuna değindi.
KAÇAK SURİYE YAĞI
Daha sonra yapılan paneldeki konuşmacıların üzerinden önemle durduğu bir konu da Suriye'den gelen kaçak yağ.
Zaten panelin başlığı da "Zeytinyağı: Türkiye'nin Milli yağı" bizim yağımız da yurtdışında kalitesiyle beğenilen bir yağ. Pazarın lideri olan İspanya da, yerini almayı hedeflediğimiz İtalya da bizden dökme yağ alarak bunu kendi markalarıyla piyasaya sunuyorlar. Bu ülkeler Fas, Tunus, Suriye gibi ülkelerden de ağ alıyorlar ama bizim yağımız en makbul olan. Suriye'de devam eden savaş nedeniyle yağların sınırlarımızdan kaçak olarak girdiği konusu Akhisar'da yapılan şenlikte de gündem konularından biriydi. Geçen sene giren kaçak yağ oranı 60 bin ton. Bu rakamı Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin verdi. Ayvalık'ta yapılan panelde konuşan Çetin şunları söyledi: "Zeytinyağı milli yağ. Çok şükür bunu hatırladık. 1950'li yıllarda margarinin ülkeye girişi ile milli yağımız margarin olarak sunuldu. Bu ülkeye 3 milyar dolarlık bitkisel yağ giriyor. Son dönemde zeytinciliğe önemli yatırımlar yapıldı. Ama Ulusal bir politika ile zeytincilik desteklenmezse bu yatırımların anlamı olmaz. Bu bizim namusumuz olmalı. Fakat geçen sene Suriye'den giren 60 bin ton zeytinyağı ile ırzımız delindi. Bu kadar kaçak yağ giren bir pazarda ne fiyat istikrarı sağlayabilirsiniz ne de üretimi ve üreticiyi koruyabilirsiniz."
KULLANIMDA ARTIŞ
Bir önemli sorun da zeytinyağı kullanımı. "Biz bu şenliği ilk düzenlediğimizde yani 9 yıl önce kişi başına yıllık ortalama zeytinyağı tüketimi 900 gram civarındaydı" diyen Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, bugün bu miktarın 1.9 kilo civarında olduğunu söyledi. Bu rakam çok az. Neden derseniz Yunanistan'da bu rakam 22 kilo. Bunun nedeni zeytinyağının Ege'de tüketilmesi. Egeli için zeytin ve zeytinyağı mutfağın vazgeçilmezi. Diğer bölgelerimiz için salatada ve soğuk yemeklerde kullanılan bir yağ. Nitekim Ayvalık'taki bir zeytinyağı satan dükkanda alışveriş yapan genç bir karı-koca "zeytinyağını sadece salata ve sabah kahvaltıda ekmeğe banmak" için aldıklarını söylediler. Bu ekmeği zeytinyağına banma konusunun televizyon reklamları ve sağlık programlarıyla yakından ilişkisi var. Dolayısıyla televizyonlarda yapılacak yemek programlarına verilecek destek ve kamu spotlarının önemi büyük.