• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
SEDA KAYA GÜLER

Sokakta yaşayan hayvanlar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09 Aralık 2013, 18:38
Hayvan Hakları Federasyonu, kısa adıyla HAYTAP, birkaç senedir sokakta yaşayan hayvanlara dikkat çekmek amacıyla duvar ve masa takvimleri yapıyor. Tahmin edeceğiniz gibi bu takvimlerde sokak köpekleri ve kedilerinin resimleri yer alıyor. "Sokak Köpekleri ve Kedileri" konulu bir fotoğraf yarışması düzenleniyor ve yarışmada derece alan fotoğraflar bu takvime konu oluyor.
Bina güvenliği, temizlik, idari ve mali konularda hizmet veren Koza Yönetim'in katkılarıyla hayata geçen bu projeden elde edilen gelirle de hayvan bakım evi, ilaç ve mama giderleri karşılanıyor. Bütün kitapçılarda bulabilirsiniz. Hem evinizde, ofisinizde kullanabilir hem de sevdiklerinize yılbaşı hediyesi alabilirsiniz.
Gelelim sokak hayvanları meselesine...
Gelişmiş ülkelerde sokaklarda kedi-köpek göremezsiniz. Onlar ya evlerde beslenirler ya da barınaklarda. Bu barınakların durumu tartışılabilir ama en azından sokaklarda aç ve susuz dolaşmazlar veya yollarda otomobil altında kalmazlar veya işkenceye uğramazlar...

BAŞIBOŞ KÖPEKLER
Bizim sokaklarımız kediler ve köpeklerle doludur. Bu, hem hayvanlar için hayati bir sorundur hem de insanlar için. Bir tarafta barınmak, korunmak ve karınlarını doyurmak isteyen hayvanlar öteki tarafta onlara yardım etmek isteyen ve yemek veren insanlar, diğer tarafta ise bu hayvanları öldürmek veya ortadan kaldırmak isteyen insanlar.
Öldürmek istemelerinin nedeni özellikle sokak köpeklerinin küçük çocuklar ve hayvanlardan korkanlar için tehlike arz etmeleri. Doğrudur bu köpekler özellikle geceleri bir araya gelerek çevre sakinlerine korku dolu anlar yaşatmaktadır. Ama aslında onların istedikleri sıcak bir yer ve yemektir. Bunu buldukları zaman kimseye zarar vermez, vermedikleri gibi korur ve yardımcı olmaya çalışırlar.
Ama elbette sokakların başıboş köpeklerle dolması ve hava karardıktan sonra her taftan bir köpeğin çıkması, bir araya gelerek kendilerini korumaya geçmesi hoş ve güvenli görüntüler değil.
Peki, bu sorunu çözmek için ne yapmak gerekir? Gelişmiş ülkeler çözdüğüne göre demek ki bir çözümü var. Bizde de bu konuyla ilgilenen sivil toplum kuruluşları var.

KISIRLAŞTIR VE BIRAK
Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hayvanları Koruma Derneği'nin savunduğu yöntem "Kısırlaştır ve Ait Olduğu Yere Bırak" politikası.
Yani bizde uygulanan kısırlaşmış ve aşılanmış, hatta kimi zaman sahibi olan köpekleri bile ayırt etmeksizin, geceleyin yapılan zehirleme ve silahla vurma yöntemleri doğru bir çözüm değil ve dünyanın hiçbir yerinde de başarıya ulaşamamış.
Sorunun köklü çözümü hayvanları onlara zarar vermeden toplamak, kısırlaştırmak, üremelerini kontrol altına almak. Tabii başarı kaydedilmesi için 5-6 sene gibi bir zamana ihtiyaç var.
Herhangi bir bölgedeki sokak köpeği nüfusu, o bölgede bulunan yemek miktarına dayalıdır. Doğa, o bölgenin taşıma kapasitesine göre kendini ayarlamaktadır.
Bir bölgenin taşıma kapasitesi kısırlaştırılmış hayvanlarla doldurulduğu takdirde, bu hayvanlar, başka hayvanların o bölgeye sızmasını önleyeceklerdir. Bütün bölgeler sistematik bir biçimde kısır hayvanlarla dolduğunda ve yeni atılanlar toplanıp kısırlaştırıldığında birkaç yıl içinde hayvan sayısında ciddi bir azalma kaydedilecektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.