• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
SEDA KAYA GÜLER

Kastamonu'da 8 Mart

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10 Mart 2014, 19:54
Bir 8 Mart'ı daha geride bıraktık. Son yıllarda kadınlar günü, günün anlam ve öneminden uzaklaşmış "sevgililer günü" gibi tüketime yönelik bir kutlamaya dönüşmüştü. Neyse ki bu yıl etkinlikler ve kutlamalar olması gerektiği gibi sorunların çözümüne yönelikti ve kadınlar gün boyu süren etkinliklerin yanı sıra sokaklara çıkarak yürüyüşler yaptılar ve isyanlarını dile getirdiler.
Türkiye'nin hemen her yerinde yürüdü kadınlar. En kalabalığı yine Taksim'deydi. İstiklal Caddesi'ni dolduran kadınlar yağmura aldırış etmeden "inadına isyan inadına özgürlük" sloganlarıyla "manifestolarını" söylediler.
Ben de Kastamonu'daydım 8 Mart'ta. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Kastamonu Şubesi'nin düzenlediği panelde Avukat Nilüfer Ay ile birlikte "Toplumsal Cinsiyet" konusuna değindik. Önce şehrin meydanında toplandık.

CUMHURİYET MEYDANI

Meydanlar bir şehrin aynasıdır. Kastamonu meydanı da ülkemizdeki en güzel meydanlarından biri. Etrafında birçok tarihi kamu binası yer alıyor. Bir tarafta hükümet konağı var. 1902 yılında dönemin valisi Enis Paşa tarafından hizmete açılan binanın mimarı Vedat Tek. Arap mimari tarzında kesme taş ve kagir yapı 3 katlı ve halen hükümet konağı olarak kullanılıyor. Diğer tarafta Kastamonu Üniversitesi Rektörlük Binası, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi ve Kastamonu Askerlik Şubesi Binası bulunuyor. Meydanın ortasında bir amfi ve Kurtuluş mücadelesini simgeleyen Şerife Bacı Anıtı yer alıyor.
Gönül istiyor ki etraftaki bütün binalar bu yapılara uygun olsun. Öğrendiğime kentsel dönüşüm çalışmalarıyla birlikte, Cumhuriyet Meydanı'nı Nasrullah Meydanı'ndan ayıran betonarme yapıların yıkılıp, bu iki tarihi meydanın birleştirilmesi düşünülüyor.

İLK KADIN MİTİNGİ

8 Mart'ta kadınlar bu meydanı doldurdu. Kadın derneklerinin temsilcileri çelenklerini anıta koydular ve saygı duruşunda bulundular. Gönül isterdi ki bütün sivil toplum örgütleri bu günde meydanları doldursun ve kadınların yanında yer alsınlar. Yaklaşan seçimlerin de etkisiyle belediye başkan adayları meydana geldi ve ellerindeki karanfilleri kadınlara dağıttı.
Kastamonu'da kadın örgütleri oldukça aktif. Önemli çalışmalar yapıyorlar. En önemlisi birlikte mücadele ediyorlar. 10 Aralık Derneği şemsiyesi altında toplanmış bütün örgütler. Niye 10 Aralık? Çünkü ilk kadın mitingi 10 Aralık 1919'da Kastamonu'da yapılmış.
***
Zekiye, Kamran, Saime, Bedriye, Münire, Refika ve Neyyire Hanımların öncülüğünde düzenlenen bu mitinge katılan binlerce Kastamonulu kadın, ulusumuza ve yurdumuza yönelik saldırıları kınayarak gerekirse istiklal uğruna can vermeyi göze aldıklarını bütün dünyaya ilan etmişler.
Şerife Bacı ve Halime Çavuş gibi pek çok Kastamonulu kadın, ordumuzun mühimmatını bin bir güçlük içinde büyük fedakıklarla cepheye yetiştirmişler, hatta cephede Mehmetçiklerimizle omuz omuza savaşmışlar. Bugünün kadınları da son derece aktif, mücadeleci ve hayatın içindeler. Ve güzel bir dayanışma sergiliyorlar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.