İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin uzun süredir altyapı çalışmalarını yürüttüğü Toplu Taşımacılık Türkiye Konferansı, bugün düzenlenen teknik gezinin ardından yarın başlayacaktır.
Konferansın yarınki programı, İzmir Valisi Sayın Cahit Kıraç'ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu'nun, benim, UITP Genel Sekreteri Alain Flausch ile ESHOT Genel Müdürü Sayın Faruk Alçelik'in açılış konuşmalarının ardından, ayrı konu başlıkları altında yapılacak 5 oturumdan oluşmaktır. Program, UITP Projeler Direktörü Kaan Yıldızgöz tarafından açıklanacak 'Konferans Tavsiyeleri' ile sona erecektir.
Dünyanın toplu taşımacılık alanındaki en büyük kuruluşu olan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP), konferansı İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde düzenlemektedir.
Üç büyük kurumun işbirliği içinde yürüttüğü çalışmalarla gerçekleştirilen konferansta, toplu ulaşım konusunda Türkiye'ye örnek olacak sonuçlara ulaşılması beklenmektedir. Kent içi ulaşım sorunlarının masaya yatırılacağı konferansın ana temaları, "Kent içi Ulaşımda Ücret Yönetimi: Ücret Politikaları, Yasal Düzenlemeler, Ücret Yapısı, Teknoloji ve Operasyon" olarak belirlenmiştir. Yarın gerçekleştirilecek oturumlarda, kent içi ulaşımdaki tüm modlara ilişkin ücret yönetimi, ücret politikaları, regülasyon, ücret yapısı, entegrasyon, teknoloji ve operasyon gibi son dönemde sektör açısından büyük önem taşıyan konular masaya yatırılacaktır. İzmir Birliği'nin büyük önem verdiği Toplu Taşımacılık Türkiye Konferansı'nda, otobüs, raylı sistem, deniz ulaşımı, taksi ve minibüslerle ilgili ücret yönetimi konularında mevcut sorunlar da ortaya konulup, çözüm yolları üzerinde yerli ve yabancı uzmanların da katılımıyla istişarelerde bulunulacaktır. Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren meslek odalarının temsilcileri ile ulaşım argümanlarının katılacağı konferansa, 300'ün üzerinde yerli ve 15 farklı ülkeden yabancı uzmanlar da katılmaktadır.
UITP'e üye ilk esnaf kuruluşu
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, ulaşım sektöründe çatısı altında topladığı 28 odası ile, yolcu ve yük taşımacılığında gerek İzmir'de gerek Türkiye'de önemli bir konuma sahiptir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, aynı zamanda Türkiye'de UITP'ye üye olan ilk esnaf kuruluşudur. İzmir'de günde 1 milyon sekiz yüz bin kişi toplu ulaşımdan yararlanmaktadır. Üyelerimiz de, şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığındaki işlevlerinin yanı sıra, kent içi ulaşımda da önemli görevler üstlenmişlerdir.
Esnaf teşkilatı, günde 600 bin kişinin ulaşımını sağlamaktadır. Bu rakamlar, esnaf teşkilatının kentteki ulaşım faaliyetlerinin yaklaşık üçte birini üstlendiğini göstermektedir. (Bu durum, servisçisiyle (öğrenci-personel taşımacısıyla), minibüsçü, taksici esnafı ve ilçe araçlarıyla esnaf teşkilatının kentteki ulaşım faaliyetlerinin yaklaşık üçte birini üstlendiği anlamına gelmektedir.) Dolayısıyla söz konusu toplu ulaşım olduğu zaman, esnaf teşkilatının yapılacak her etkinliğin ve çalışmanın içerisinde, merkezinde yer alması bir zorunluluktur.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bu sorumluluğunun bilinci içinde, kentimiz için büyük önem taşıyan bu konferansı ESHOT ve UİTP ile birlikte düzenlemektedir. Bu konferansta alınacak neticelerin, başta İzmir olmak üzere Türkiye'nin diğer şehirlerine de örnek kararlar oluşturacağına inanıyoruz.
Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) nedir?
Toplu taşımacılık sektörünün dünyadaki en büyük kuruluşu olan UITP, 1885 yılında kurulmuştur. UITP'in üyeleri, dünya genelinde 3 bin 400'ün üzerinde kurumdan oluşmaktadır. Kurum üyeleri, 92 ayrı ülkeden toplu taşımacılık işletmecileri, bakanlıklar, yerel yönetimler, endüstri kuruluşları, araştırma merkezleri, akademisyenler ve danışmanlardan meydana gelmektedir. Merkezi Brüksel'de bulunan UITP'nin; Dubai, Moskova, İstanbul, Roma, Sao Paulo, Abidjan, Bangalore, Johannesburg, Hong-Kong ve Canberra'da da ofisleri bulunmaktadır. UITP'nin İzmir'deki üyeleri arasında ise İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin yanı sıra, ESHOT, Kentkart, İzmir Metro A.Ş, BMC gibi köklü kuruluşlar da yer almaktadır.