• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Esnaf sanatkara düşük faizli kredi ve beklentiler... ZEKERİYA MUTLU

Esnaf sanatkara düşük faizli kredi ve beklentiler...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22 Mayıs 2013, 18:31
Esnaf ve sanatkarlık maaşlı çalışmaya ya da büyük firma sahibi olmaya benzemez. Esnaf ve sanatkarlık, çalışma koşulları ve iş yapma biçimi oldukça farklı bir faaliyet alanıdır. Adeta bir sentezdir.
Esnaf sanatkarları ne maaşlı çalışanlarla, ne de büyük firma sahibi olan şahıslarla kıyaslamak mümkün değildir. Bir başka deyişle, esnaf ve sanatkarımız hem yönetici hem de çalışandır. Bu nedenle farklı ve özellikli nitelikler taşımaktadırlar. Bu nitelikler sadece iş yapma becerisi değil aynı zamanda ilişki ve iletişim boyutuyla da ilgilidir.
'Herkes esnaf olamaz' deyimi bu nedenle oldukça anlamlıdır. Her ailenin içinde veya bağlantılı olduğu akraba veya dostları-komşuları arasında en az bir esnaf ve sanatkarın olması nedeniyle, bu satırların tüm okuyucularımız tarafından gereğince içselleştirildiğini düşünmekteyim.

ESNAF TANIMI

Standart sınıflandırmalar dikkate alındığında, esnaf ve sanatkarların büyük ölçekli işletmelere benzemediği görülecektir.
Esnaf sanatkarlıkta ürün, yol, yöntem ve murat oldukça farklıdır. Bunca farklılığa rağmen, hukuki, ekonomik ve politik uygulamalar boyutunda ayrı bir tanımının yapılmamış olması, kesimin birçok teşvik ve sübvansiyondan yararlanabilmesini engellemiştir.
Nitekim ne 2012 yılı Haziran ayında çıkarılan yeni yatırım teşvik sisteminden, ne de KOBİ'lere yönelik hazırlanan diğer birçok teşviklerden üyelerimiz tam anlamıyla yararlanamamışlardır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, gerek 10'uncu 'Beş Yıllık Kalkınma Planı' gerekse, Esnaf ve Sanatkar Şurası hazırlık çalışmalarında yeni bir esnaf ve sanatkar tanımının yapılması ve bu kesime yönelik özel teşvik ve destekleme stratejileri geliştirilmesi konusunda yoğun bir çaba harcamıştır. Bu çabaların sonucunun alınma aşamasına gelinmesi hem milyonlarca esnaf ve sanatkarımız hem de ülkemiz açısından oldukça önemli bir gelişmedir.

FAİZ İNDİRİMİ
İESOB, üyeleri için ilgili her kulvarda daha iyinin yakalanması konusunda çabalarını sürdürürken, bir süre önce Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, esnaf sanatkarlara sübvansiyonlu kredi verileceği açıklaması yapılmıştır.
Yapılan açıklamaya göre, esnaf sanatkarlarımızın kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla Halk Bankası'ndan kullanacağı kredilerin faiz oranlarında indirimlere gidilmiştir.
Bu çerçevede, vadesi bir yıla kadar olan kredilerde faiz oranı yüzde 4, bir yıldan daha uzun olanlarda ise yüzde 5 olarak uygulanacaktır. Bankanın bu uygulamadan dolayı karşılaşacağı kayıplar ise Hazine tarafından karşılanacaktır.
Bu oldukça sevindirici bir gelişmedir. Söz konusu uygulama için Hükümetimize çok teşekkür ediyoruz. Üyelerimizin de bu uygun faizli kredilerle işlerini geliştirmelerini diliyoruz.

TEŞVİK STRATEJİSİ

Ancak, esnaf ve sanatkarların finansman yanında daha birçok sorunla boğuştuğu da gözlerden kaçmamalıdır. Kayıtdışı ekonomi, AVM'lerin yarattığı haksız rekabet, vergi-sosyal güvenlik alanındaki beklentiler, iş hacminin düşüklüğü, üyelerimizin karşılaştığı sorunlardan bazılarıdır. Ayrıca makro boyutta kur politikaları, büyüme stratejisi ve mevzuat kaynaklı sorunlarımız da bulunmaktadır.
İşte bütün bu sorunlara bütünsel olarak bakmak, esnaf ve sanatkarların faaliyet iklimini elbirliği ile iyileştirmek gerekmektedir.
Bu bağlamda Hükümetimizin aldığı sübvansiyonlu kredi uygulamasına ilave olarak, Halk Bankası ve diğer bankaların kredilendirme sürecinde aldıkları diğer ücretlerin düşürülmesi, bir yasal düzenleme ile AVM'lerin haksız rekabetinin önlenmesi, bağımsız bir 'Esnaf ve Sanatkar Teşvik Stratejisi'nin geliştirilmesi gibi önlemlerin de hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Ülke yöneticilerinden bu yönde çalışmalar beklerken, esnaf sanatkarların çağın koşullarına uyumu konusunda, Oda ve Birlik yöneticilerinin de hem eğitim hem donanım hem de inovasyon boyutundaki çabalarını hızlandırmalarında yarar bulunmaktadır.

HATIRLATMA

SGDP borçlusu çalışana fırsat...

Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlularına yapılandırma imkanı tanınmıştır. Emekli olup da ticari faaliyetini sürdüren esnaf sanatkarlarımız, SGDP borçlarını yapılandırmak için Mayıs 2013 sonuna kadar müracaat edebilecektir. Ay sonuna kadar müracaat edildiği takdirde, ödenmemiş sosyal güvenlik destek primi borçları 36 ay vadeye kadar taksitlendirilebilecektir. Esnaf sanatkarlarımız müracaatlarını son güne bırakmamalı, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik merkezlerine bir an önce başvurularını yapmalıdırlar.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.