2013 yılı Nisan ayı işsizlik rakamları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanmıştır. TÜİK verilerine göre, Nisan ayında işsizlik oranı yüzde 9.3 ile beş ay aradan sonra tek haneye inmiştir. Veriler bize sanayide istihdam edilenlerin sayısının Nisan ayında ilk kez 5 milyon kişinin üzerine çıktığını göstermektedir. Ekonomi çevreleri, sanayi istihdamındaki artışın, işsizliğin azaltılması için moral verdiğini ifade etmektedirler.
Öte yandan genç işsizlerde görülen artış da dikkat çekicidir. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlerin oranı ise yüzde 0.8 puanlık artışla yüzde 17 olmuştur.
TÜİK verileri, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin 'İşsizlikle Mücadele' için daha önceden gündeme getirdiği önerileri haklı çıkarmaktadır. İzmir Birliği her platformda mesleki eğitimin önemini dile getirmiş, Türkiye'de ailelerin çocuklarını meslek eğitimine yönlendirmesinin gerekliliğini ifade etmiştir.
Nisan ayı verileri de, gençler arasında işsizliğin arttığını, buna karşın mesleki eğitim alan kalifiye elemanların sanayide iş sahibi olduklarını vurgulamaktadır.
Kalifiye eleman açığı
İşsizlik, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birini oluşturmaktadır.
İşsizlikle yapılacak uzun soluklu bir mücadelede başarının sağlanması için;
1- Öncelikle istihdam potansiyeli yüksek, daha çok emek-yoğun üretim tekniği kullanan küçük ve orta boylu işletmelerin desteklenmesi gerekmektedir. Yasal ve yapısal düzenlemelerle reel sektörün işsizlikle mücadeleye daha fazla katkı koymasının önü açılmalıdır.
2- Üreten kesimlerin nitelikli işgücü talebini karşılayacak olan meslek eğitiminin, yaygınlaştırılmasına ve geliştirilmesine ilişkin önlemler hayata geçirilmelidir. Çünkü 'Mesleksizlik' sorunu işsizliği besleyen bir etken olmaktadır.
İzmir Birliği, meslek eğitimini ülke kalkınmasının anahtarı olarak görmektedir. Türk toplumuna mesleki eğitimin getirileri doğru anlatılmalı, gençler meslek sahibi olma yönünde özendirilmelidirler.
Yeni dünya koşulları, gelişen teknoloji, günümüzde toplumsal yaşamda olduğu kadar iş hayatında da önemli değişiklikler yaratmaktadır. Bu durum esnaf sanatkarlar için bazı zorlukları ancak bunun yanında da bazı fırsatları beraberinde getirmektedir. Kuşkusuz bu fırsatları değerlendirmek için üyelerimizin istikrarlı şekilde kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Kendini yenileyemeyen, teknolojiyi takip edemeyen işletmeler, zamanla itibar ve pazar kaybına uğramakta ve zincirin devamında daha ağır ekonomik koşullarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Esnaf sanatkarlar, gelişmelerden olumsuz yönde etkilenmemek için mesleki eğitime sıkı sıkı sarılmalı ve meslekleriyle ilgili yenilikleri yakından izlemelidirler. Esnaf sanatkarlarımızın teknolojik gelişmeler karşısında, meslek eğitimini önemseyerek eksiklerini telafi etmeleri ve sosyal niteliklerini doğru kullanarak yeni düzende kendilerine üstünlük sağlamaları mümkündür.
Kalite artırılmalı
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, üyelerine mesleki eğitim alanında doğru rehberlik edebilmek için önemli çalışmalar gerçekleştirmektedir. İzmir Birliği, kendi faaliyetlerinin yanı sıra, eğitim çalışmaları yapan odaları da desteklemeye özen göstermektedir.
Kuşkusuz bu noktada ülke yöneticilerinin, verilen mesleki eğitimin verimliliğini artıracak düzenlemeleri hayata geçirmesi de zorunludur. Gerek halen faal olarak çalışan işletmelere gerekse geleceğimizin ümitleri olan gençlerimize yönelik verilecek meslek eğitiminin kalitesi artırılmalıdır.
Bu bağlamda meslek liseleri, meslek yüksek okulları ile esnaf ve sanatkarlar arasında hem eğitimin hem de üretimin niteliğini artırmaya yönelik işbirliği modelleri tasarlanmalı, öğrencileri iş hayatına, esnaf sanatkarları da okullardaki öğrenim sürecine daha fazla katacak yöntemler geliştirilmelidir.
Bu doğrultuda gerçekleştirilecek düzenlemelerin verimliliği için de esnaf sanatkarların bağlı bulundukları meslek kuruluşları ile diyalog içinde çalışmaların yapılması önem kazanmaktadır.