Giriş Tarihi: 09 Aralık 2013, 10:58
Çalışma Bakanlığı taşrada bölge çalışma müdürlükleri ve İşkur il müdürlükleri olarak iki ayrı yapı halinde temsil ediliyordu. 665 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile birlikte bu iki yapı birleşerek Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri doğdu.
Devletin tahsis ettiği olanaklar ve ortaya çıkan bu yeni sinerjiye baktığımızda İşkur'un işgücü piyasasındaki öneminin ve ağırlığının giderek artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Devlet işkurlarda "iş ve meslek danışmanları" istihdam etti. Özel eğitimden geçen bu danışmanlar hem işveren hemde iş arayanla bire bir temas halinde olacak. Mesela İzmir'de 200'ün üzerinde iş ve meslek danışmanı göreve başladı. 10 veya daha fazla eleman çalıştıran her şirketin İşkur'da özel bir danışmanı var. Bu danışmanlar şirketleri bire bir ziyaret edip ihtiyaçlarının neler olduğunu belirlemeye başladı bile. Artık kurum işverenin ayağına gidiyor. Bu sayede istihdamla ilgili hangi işkollarında eleman ihtiyacı var veya talep ne yönde gibi pek çok kıymetli datayı da toplamış olacaklar.
Bu danışmanlar aynı zamanda iş arayanların da danışmanı olacak. CV'nizi iyi hazırladınız mı, hangi alanlarda iş imkanı var bire bir görüşebilecek ve yardım alabileceksiniz. Üstelik tek kuruş ödemeden.
MESLEKİ EĞİTİM
İşsizliğin altında yatan en büyük sorunlardan birisi malesef mesleksizlik. Yine İzmir örneğinden yola çıkarsak İzmir'de 127 bin civarında kayıtlı işsiz var ancak bunların 30 binlik kısmının bir mesleği yok. İşkur'un burada da önemli bir katkısı var. Geçen yıl uygulanmaya başlanan Ulusal Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesi pek çok genci meslek sahibi yaptı. Proje Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TOBB Üniversitesi ve İşkur ortaklığında yürütülüyor. Proje kapsamında İzmir'de 127 kurs düzenlenmiş ve bin 700'ün üzerinde kursiyer meslek sahibi olmuş, binden fazla kişi işe kavuşmuş.
Ayrıca İşkur'un düzenlediği tüm kurslarda kursiyerlerin tamamına cep harçlığı ödeniyor. İşbaşı eğitim kurslarında 25 lira, diğer kurslarda 20 lira. Genel sağlık sigortasına ilişkin primleri de kurum ödüyor. Bence kurumun bu çalışmaları takdiri hak ediyor.
ZİRVELER SES GETİRİYOR
Öte yandan geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen istihdam zirvesi katılımın yoğun olduğu, başarılı geçen ve kendinden söz ettiren bir etkinlik olmuştu. Bu yıl da zirve engelli istihdamını masaya yatırıyor. İşsizliği ve kötü etkilerini en fazla yaşayan bu grubun gündeme getirilmesi bile çok güzel. Şimdiden çok başarılar diliyorum.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen
tıklayın.