Aysun'la balayında Bodrum'dayız. Sezen (Aksu) "Benim ev orada boş duruyor, gidin kalın" diyerek anahtarı vermiş. Biz de güzel bir tatil yapıyoruz. Gitarım ve şiir kitaplarım yanımda. Bol bol ilham gelen bir dönem. Bir şiire takıldım. Sabahın beşi ilham dürttü kalktım ve alt kata indim. Bir sütlü kahve hazırladım. Pencerenin önüne geçtim. Hava aydınlanırken kitabı açtım, şiiri buldum ve başladım bestelemeye.
"Namluna dayanır yola dalarsın/ Duruşun bakışın yaman be Ali/ Boşuna tetiği ne kurcalarsın/ Var daha ateşe zaman be Ali!" diye başlayan şiir Faruk Nafiz Çamlıbel'in "Ali" adlı şiiri. Yavuklusunu başka birisine kaptıran Ali'nin ormanda pusuya yatıp intikam almak için bekleyişini ve sonra da aşıklara kıyamayarak silahı kendisine çevirişini anlatıyor.
Uzun bir şiir ve finali şöyle: "Görünce uzanmış yar kucağına/ Boynunu dolamış zülfü bağına/ Kurşunu kahpeye atacağına/ Kendine çevirdin aman be Ali!"
Besteyi bitirdim. Heyecanla kendimi kaptırmış şarkıyı söylüyorum. Aysun sesimi duyunca meraklanmış. "Ah!" demiş "Kocama ilham geldi. Şimdi kimbilir benim için ne romantik bir aşk şarkısı besteliyordur. "Merdivenlerden aşağı inerken ilk duyduğu cümle "Duruşun, bakışın yaman be Ali!" "Eyvah!" demiş. "Ben galiba yanlış biriyle evlendim. Adam kendine hayran ve kendi için şarkı yazıyor."
***
Uzun süre Aysun'un dilinden kurtulamadım. Beste çok yalın ama etkili oldu. O yıl Nükhet Duru, Sezen Aksu ve ardından da Aysun farklı farklı yorumladılar.
Yıllar sonra 2003'te kendi albümümde ben de seslendirdim. Ne yalan söyleyeyim üç kadın yorumcudan daha iyi söylediğimi, şiirin her cümlesini sindirerek yorumladığımı düşünüyorum...
Neyse üçünün de hakkını yemeyeyim. Kaç şarkımı seslendirip çok güzel yorumlarıyla hayat verdiler. "Ali" de bir istisna olsun...
***
8 Kasım, Faruk Nafiz Çamlıbel'in 41'inci ölüm yıldönümüydü. Türk şiirinin bu usta şairini ben ilk defa "Han Duvarları" şiiriyle tanımıştım. Sonraları öğrendim Cemal Reşit Rey'in 1933'te bestelediği "10'uncu Yıl Marşı"nın güftesinin Faruk Nafiz ve Behçet Kemal Çağlar'a ait olduğunu.
***
Beni Timur Selçuk'un 1960'larda Faruk Nafiz'in iki şiiri üzerine bestelediği iki şarkı çok etkilemişti. Biri "Sen Nerdesin" diğeri "İnme" şiirine yaptığı besteydi. Büyük şairin "Çoban Çeşmesi" ve "Son Aşık" şiirlerini de bestelemişti Timur Selçuk.
***
Türk edebiyat tarihinin beş hececilerinden biri olarak tanınan Faruk Nafiz Çamlıbel, 1946'da siyasete atıldı ve 27 Mayıs 1960 ihtilaline kadar Demokrat Parti'den İstanbul Milletvekilliği yaptı. İhtilalden sonra 16 ay tutuklu kalan ve aklanarak serbest kalan şair, Samsun gemisiyle çıktığı bir Akdeniz gezisinde Kaş-Fethiye arasında 8 Kasım 1973'te hayatını kaybetti.
Şiirleriyle yüreklerimizde, dillerimizde yaşamaya devam ediyor...