Bu yılın eğitim- öğretim dönemini kapatmaya hazırlandığımız şu günlerde anne-babalarda da çocuklarda da bir karne heyecanı mutlaka olmuştur. Hatırlıyorum da benim öğrenciliğimde de karnemi benden çok ailem hevesle beklerdi. ben daha çok tatili hevesle beklerdim; arkadaşlarımızla planlar yapardık tatilde nerelere gitsek diye. Öğretmenlerimiz ödev vermek istediklerinde yalvar yakar olurduk az ödev versinler diye ama ne çare ki ödevler yığılırdı yine içimizden her defasında aynı sitem olurdu; ne zaman bitecekti bu öğrencilik?
TATİL VE ÖDEVLER
Öyle ya bütün sene çalışmışız, ödevler yapmışız, sınavlara hazırlanmışız bir de üstüne üstlük dönem ödevi yapmışız şimdi bir de tatilde ödev mi yapacaktık? Notlar da önemliydi tabii ki ama valla ne yalan söyleyeyim ailemin önemsediği kadar önemsemezdim ben. Sanırım içten içe bilirdim aslında önemli olan daha başka şeyler de olduğunu yaşamda. Şimdi sizin çocuklarınız da karnelerini alacak, o karnelerin üstünde bazı notlar var. Bu notların bazıları sizlerin hoşuna gitmeyecek bazıları ise sizi mutlu edecektir. Ama bu hiç önemli değil çünkü bu notları alan sizler değilsiniz!
KENDİSİ ÖNEMSEMELİ
Ben karnemi aileme verirken annem yüzüme bakardı ve bakışımdan olayı önemseyip önemsemediğimi anlardı. Ve işte önemli olan da bu zaten. Karnedeki notları önemsemesi gereken kişi siz değilsiniz çocuğunuz. Başarıyı da başarısızlığı da o önemsemeli. Siz çocuğunuza nasıl daha başarılı olabileceği konusunda madden ve manen destek olabilirsiniz ancak. Bu yüzden, eğer çocuğunuzun karnesi kötü ise üstüne gitmeyin; onurunu kıracak cümleler söylemeyin, arkadaşının karnesiyle kıyaslamayın, geçmişte sizin başarısızlıklarınızın şu anki sorumlusuymuş gibi davranmayın ona. O sizin evladınız; sadece bir kağıt parçası mı ona olan sevginizi ölçecek? Ona sorumsuzluğu için kızabilir, söylenebilirsiniz ama dozajında, ayarında. Ben olsam bunu bile yapmam... Oturur çocuğumla iyi olan derslerinin iyi olma sebeplerini ve performansı iyi olmayan derslerin iyi olmama nedenleri üzerinde konuşurum ne oluyor da çocuk bu derslerde başarılı oluyor ve ne olmuyor da çocuk diğer derslerde başarısız oluyor? Bunu anlamaya çalışırım.
BU ZAMANDA ZOR
Bu zamanda sevgili anneler-babalar sağlam durmak şart. Zekayı kullanmak şart çocuklar zehir gibiler; onlara yardımcı olmamız için onlar kadar pratik olmalı ve zekamızı kullanmalıyız. Çok yönlü ve işlevsel düşünmeliyiz. Olaylara her açıdan bakabilmeliyiz. Yoksa bu zamanda çocuk olmak da öğrenci olmak da anne-baba olmak da eğitimci olmak da zor!
Gelelim tatilde ödev verilsin mi verilmesin mi?
Sevgili okur; ödev dediğimiz faaliyetin anlamı; tekrardır. Öğrenci derste öğrendiği bilgiyi kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe tekrar yoluyla atar. İşte ödevler de bilginin kalıcı olmasına yardımcı olan faaliyetlerdir. Aslında derslerinde istenilen verimi alan öğrencilerin pek çoğu da işte bu tekrar yöntemini uygularlar. Laf aramızda her gün bir saat tekrar yapmak pek akıllıca bir iş olacaktır. Bunun adına ödev de denilebilir tekrar da