Sizin de çevrenizde, müzikle uğraştığını, şarkı sözleri yazarak besteler yaptığını söyleyen birçok tanıdığınız olmuştur. Hatta yaptığı işi ciddiye alarak bestelerini kendi imkanlarıyla CD'lere kaydedenleri bile biliriz... Kimi zaman, duygularını notalara aktaran bir arkadaşımızın yüreğinden kopan ezgileri dinlediğimizde, büyük bir hayranlıkla kendisine harcandığını söyleriz.
Çünkü ürettiği bestelerin, müzik piyasası içinde yer tutabilecek kalitede olmasına rağmen bunları çekmecesinde saklamasına anlam veremeyiz. Hele ki popüler dünyada ne menem şarkıların dillerden düşmediğini gördükçe...
***
Bu tür gizli kalmış yeteneklerin en büyük çekincesi, değerlendirmek isteyecekleri eserlerin birileri tarafından iç edileceği korkusudur. Ki bazen ünlü sanatçıların da kendi emeklerinin üzerine yatan meslektaşlarıyla mahkemelik olduğunu basından izliyoruz. En çok da müzik dünyasında yaşanıyor 'çalıntı eser' kavgacılığı... Bu konuda mağdur edilen sanatçılar, gecesini gündüzüne katarak yarattıkları eserin başkalarının imzasıyla piyasaya sürüldüğüne mi yansın, telif haklarından yoksun kalmalarına mı?
İşte kendisi de amatör olarak müzikle ilgilenen ve besteler yapan gazeteci abimiz Mehmet Kurt, müzisyenleri bu korkudan kurtaracak mükemmel bir proje üreterek 'Beste Bankası' adıyla bir site oluşturdu.
***
İnternette, 'www.bestebankasi.com' adresinden ulaşılan site; söz yazan, besteler yapan ama bunları 'çalınır' endişesiyle sanatçılara gönderemeyen amatör ya da profesyonel tüm müzisyenler için koruyucu bir çatı niteliği taşıyor.
Dünyada ilk ve tek olma özelliğine sahip 'www.bestebankasi.com' sitesi, müziğin tüm alanlarına ve Türkçenin yanında İngilizce, Arapça, Azerice, Ermenice, Kürtçe, Rusça, Yunanca gibi farklı dillerde üretilen eserlerin tümüne açık.
Müzisyenlerin, kendi adlarına noterden onaylatacakları parçaları siteye nasıl aktaracakları, bunların ister kendileri, isterse 'beste bankası' tarafından hangi yolla pazarlanacağı sitede açıkça dile getirilmiş. Üstelik telif hakları ve taraflar arasında yapılacak sözleşmelerle ilgili tüm hukuki bilgilere de ulaşmak mümkün. Kanun maddelerine kadar tüm prosedürlerin tek tek yazılı olması dahi başlı başına bir hizmet.
***
Proje, site üyelerine müzik yatırımlarını kilitli kasalardan çıkarma imkanı sağlamakla kalmıyor. Onların eserlerini, sanatçıların kendi ihtiyaçları olduğunda seçerek alabilecekleri bir 'vitrin' görevi de görüyor. Çünkü bireysel girişimlerle, bir besteyi doğru zamanda, doğru sanatçıya ulaştırmak mümkün değildir. Bu yüzden seçme fırsatını sanatçıya bırakmak, 'Beste Bankası'nda biriken şarkıların alıcı bulması için önemli bir şans doğuruyor.
Sanatçının eser ihtiyacı olduğu zaman arayacağı, notasını görebileceği, müziğini dinleyebileceği ve beğendiği parçayı satın alma girişiminde bulunabileceği bir internet ortamı yaratan Mehmet Kurt, eli öpülecek bir buluşa imza atmış anlayacağınız.
***
Ve onun bu icadı öylesine özel bir insanın dikkatini çekmiş ki, bu sayede 'uluslararası girişimcilik modeli' kapsamına alınan 'Beste Bankası' projesi şu anda Amerikan Başkanı Barack Obama'nın huzurlarında.
"Bu da nereden çıktı" demeyin. Beyaz Saray Başkanlık Zirvesi Türkiye Delegesi Baybars Altuntaş, Mehmet Kurt'un sitesinden inanılmaz derecede etkilenmiş. Kendisine bir mektup yazarak, kültürler arası diyaloğun altyapısını oluşturacak ve Ortadoğu'daki barış sürecine hizmet edecek bir çalışma çerçevesinde değerlendirdiği 'Beste Bankası' projesini Obama'ya götüreceğini ifade etmiş.
Sayın Altuntaş'ın imzasıyla sitenin ana sayfasını onurlandıran mektupta da belirtildiği gibi, kendisinin Obama'yla yaptığı dün ve bugünkü görüşmelerde, 'Beste Bankası' Oval Ofis'teki masaya kondu bile...