'İşsizler Orkestrası' adıyla nam salan İzmir Gençlik Senfoni Orkestrası nasıl doğmuştu, anımsayamayan var mı? Ya da bu orkestranın kısa sürede kentin müzik yaşamına getirdiği heyecan, kalite ve değişimin farkına varmayan?
Sanat etkinliklerine sadık bir 'izleyici' değilseniz bile, başarılı gençlerin her konserinde yaşanan izdiham ve alkış tufanının basındaki yansımalarını görmüşsünüzdür en azından.
Çünkü İzmir'in en büyük sanat mekanında henüz o ilgi ve sempatiyi yakalayabilen başka bir orkestra çıkmadı. Bizim senfoni ve operanın etkinlikleri dahil...
***
Bunları hatırlatmak kimilerinin keyfini kaçırabilir ama anlatacaklarım boşuna değil...
'İzmir Gençlik Senfoni Orkestrası', konservatuvarı bitirdikten sonra senfoni, opera ve üniversitelerde kadro şansı bulamayan 65 işsiz sanatçının kenetlenmesiyle kuruldu.
Alp Özdemir ve Berkin Bilgihan'ın önderliğindeki orkestra, geçen yıl Ekim'den itibaren Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde konserlerine başladı. Azim, inanç ve sıkı çalışmayla parlayan genç yıldızların ışığı, her geçen konserde daha büyük hareler yayarak salona dolup taşanların gözlerini kamaştırdı.
Öyle ki, o yeteneklerin yüreğinden duyulan tınılar ve yaydıkları sahne ışığından çok etkilenen Aziz Başkan'ın aklında bir şimşek çaktı: Neden, hazır kurulmuş ve olağanüstü başarılarıyla yurt çapında ses getiren bu İşsizler Orkestrası, Büyükşehir'in himayesine alınmasındı?
***
Dönemin Büyükşehir Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ve yardımcısı Serpil Baran'ın da gayretleriyle, belediye genç sanatçılara sahip çıktı. Başkan Aziz Kocaoğlu bizzat, orkestranın ilk planda birlikte yola çıkan 25 üyesine kadro vereceğini, ikinci adımda bu sayının 35'e çıkacağını müjdeledi.
Bu güzel haberi ilk duyuran bendeniz de, yoluna 'İzmir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası' adıyla devam edecek gençleri ve Başkan Kocaoğlu'nu kutladım. Gerçekten, İzmir'in kültür yaşamına belediyenin atacağı en kalıcı imza olacaktı bu proje ve işsiz sanatçıların önündeki umut kapısı aralanacaktı.
***
Sonraları Büyükşehir'e yapılan operasyon ve Pervin Hanım'ın cezaevine girmesiyle verilen sözler aksadı. Ama yine de Aziz Başkan'a duyduğumuz güvenle, 'kadro' işinin sadece geciktiğini düşündük.
Fakat o da ne! Kulağıma son gelen duyumlara göre Serpil Baran ve belediyenin kültür işleriyle ilgili bürokratları çark ederek, bir 'sınav' muamması yaratmışlar. Bu ekibin kuruculuğunu üstlenerek bugünlere getirenler saf dışı bırakılarak, senfoni ve operanın temsilcilerinden oluşan bir kurulun yönetimine bırakılacakmış Gençlik Senfoni... Ve kadro sözü verilen 25 kişi de dahil olmak üzere herkese açık bir sınav yapılacakmış. Dahası, belediyenin kuracağı kadro 'senfoni orkestrası' kimliğinden vazgeçilerek, köşe başlarında çalgıcılık yapacak sanatçılardan oluşacakmış. Doğruysa yuh artık!
***
Gençlik Senfoni, gösterdikleri üstün performansla uluslararası çapta dikkat toplamış bir orkestradır. İzmir'in adını en güzel şeklde duyuracak 'ilklere' imza atmış, Avusturya Konsolosluğu'ndan ülkemizdeki yabancı delege ve müsteşarlara konser daveti almıştır.
Karayip Korsanları, Tom Raider ve Royal Casino gibi gişe rekorları kırmış filmlerin ünlü tonmaisteri Mike Valentine, Hollywood'taki kimi projelerin kayıtları için genç orkestraya teklif götürmüştür.
Yani ortada böylesine başarılı ve sahnede eşlik ettikleri ünlü sanatçılar tarafından da onurlandırılmış bir kadro varken, bu sınav kimin, hangi hesapları üzerine yapılacak! Acaba, 'belediyede yeni bir arpalık' kuruluyor sevdalısı kimi bürokratları beslemek için mi? Buna asla göz yummayın Sayın Başkanım, o pırıl pırıl gençler, verdiğiniz sözü tutmanızı bekliyor.