• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Pekinel kardeşler ve çocuklarını alkışlayalım BÜLENT GÜRLÜK

Pekinel kardeşler ve çocuklarını alkışlayalım

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11 Ekim 2011, 16:05


Son dönemde, Atatürk'ün müziğimize evrensel bir kimlik kazandırma gayretini küçümsemeye kalkışan, Cumhuriyet kuşağı sanatçılarımıza 'Türk leşleri' gibi akıl ve ahlak dışı yakıştırmalarda bulunan bir zihniyet yozluğuyla karşı karşıyayız.
Oysaki, kendi köklerimizden sapmayan bir modernleşme anlayışı sergileyen Atatürk, bir yandan dil, tarih ve kültürümüzün bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarma çalışmaları başlatmış, diğer yandan müziğimizin tüm dünyada benimsenecek bir norma girmesini amaçlamıştır.
Bu düşünceyle, ihtiyaç duyduğumuz eğitmen kadronun yetişmesini sağlayacak Batı tarzı konservatuvarların kurulmasına öncülük etmiştir. Birçok sanatçımızı Avrupa'ya göndermiş, orada edinecekleri bilgi-görgü sayesinde genç yeteneklerimize ışık tutmalarını öngörmüştür.
***
Cemal Reşit Rey, Ahmed Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Hasan Ferit Alnar, Necil Kazım Akses gibi 'Türk Beşleri' unvanıyla anıtlaşan büyük bestecilerimiz de bu sayede yetişmiştir.
Olağanüstü yetenekleri erken keşfedilen ve Avrupa'da eğitime yollanarak yıldızı parıldayan İdil Biret'ler, Suna Kan'lar, yine Cumhuriyet kuşağının dünyaya armağan ettiği 'ölümsüz' değerlerimizdir.
Daha sonraki yıllarda da, 'Harika Çocuklar Yasası' kapsamına alınan üstün yetenekli öğrenciler yurtdışına yollanmış; Fazıl Say, Burçin Büke, Tuncay Yılmaz, Gülsin Onay, Güher-Süher Pekinel gibi uluslararası çapta başarılara imza atan isimler yetişmiştir.
***
Ama son yıllarda, 'Harika Çocuklar Yasası' işlerliğini yitirmiş, yeni kuşak gençlerden ancak burs ya da sponsor desteğiyle sayılı öğrenci Avrupa'da kendini yetiştirme şansı bulabilmiştir.
İşte bu durumu dert edinen ünlü piyanist kardeşler Güher ve Süher Pekinel, uluslararası kariyer yapma düzeyindeki çocuklara koltuk çıkmak üzere harekete geçtiler. Proje ana sponsoru Onduline Avrasya ile senfoni orkestrası üyelerinden kurulu bir jüri eşliğinde, konservatuvar öğrencileri arasından seçtikleri isimleri tanınmış pedagog ve müzik eğitimcileriyle çalışmak üzere çeşitli ülkelere gönderdiler.
***
Ve böylece, "G&S Pekinel Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler" adıyla yakılan ışık, birçok gencin umutlarını aydınlattı. G&S Pekinel'in yakın markajındaki gençler, bir yıl önce gittikleri ülkelerde inanılmaz ilerleme kaydettiler. Uluslararası yarışmalarda çoğu birincilik olmak üzere dereceler kazanan öğrenciler, önemli orkestralar eşliğinde konserler verdiler.
O yeteneklerin 9'u, kendilerine uluslararası kariyerin yolunu açan hamileri Pekinel kardeşlerle aynı sahneyi paylaşmak üzere yarın İzmir'de. İstanbul ve Ankara'nın ardından, yarın da projeye hiçbir ücret talep etmeksizin kapılarını aralayan Dokuz Eylül Üniversitesi sayesinde, Pekinel kardeşler ile 9 genç sanatçı müzikseverlerle buluşacak.
***
DEÜ Sabancı Kültür Sarayı'nda, ünlü bestecilerden Sarasate, Tartini, Mendelssohn, Schumann, Lutoslawski ve Mozart'ın eserlerini seslendirecek yıldızlar topluluğunun konseri saat 20.30'da başlayacak.
Atatürk'ün, sanatta ileri medeniyetlerle yarışacak bir ülke yaratma hayalini yeniden canlandıran Pekinel'leri ve genç yetenekleri yarın ayakta alkışlamak üzere, Sabancı'da buluşmaya ne dersiniz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.