Kedilerde pire sorunu sadece yaz ayları ile sınırlı değildir. Kış döneminde de kedilerinizde pire olabilir. Pire dediğimiz parazitlerin yaşam döngüsünde kedilerin üzerinde yaşayıp kan emerek onlara beslenme konusunda bağımlı olmalarına rağmen, büyüdükçe kabuk değiştirmek için ve yumurtlamak için kediden ayrılarak evimiz içinde uygun kuytu ve nemli yerlerde geçici sürede bulunabilirler.
O yüzden kedilerde pire ile mücadelede bu dönemlerde dikkate alınarak veteriner hekiminiz uygun gördüğü ilaçlarla tedavi ve korunma sağlanmalıdır. Kedinin üzerindeki pireleri toz vb kısa süre etkili ilaçlarla öldürerek temizlememiz yeterli olmaz. Daha önce dişi pirelerin evin içine bırakmış olabileceği yumurtalardan yeniden çıkan yavrular veya ilaçlama sırasında kedinin üzerinde olmayan pireler tekrar kediye geçerek ona zarar vermeye devam eder. Kedi piresiz kalamaz.
Ayrıca pire kedilerde sadece kan emerek zarar vermez. Bazı hastalıkları da kan yoluyla bulaştırabilir. Özellikle bazı tenya türlerinin kedilerde olmasında pireler arakonakçılık yapabilirler. Kedinizin dışkısında pirinç tanesi gibi yassı, uzayıp kısalan beyazımsı kurtçuklar gördüğünüzde kedinizde pire de olduğuna emin olabilirsiniz. Kediler pirede bulunan bu tenya yumurtalarını çok büyük bir ustalıkla dişleri ile tüylerinin arasında yakalayıp yuttukları pirelerden alırlar.Bu durumda da pire için uygun ilaçları kullanırken tenyalar içinde yine veteriner hekiminizin tavsiye ettiği enjeksiyon veya tablet vb ilaçlarla tedavi yaptırmanız gerekir.
Bütün bu sorunlardan kurtulmak ve olmasını engellemek için :
Bu sıkıntılı parazit olaylarından bahsettiğimizde kedi sahipleri panikler ve çok endişe duyarlar. Ama korkmalarına gerek yoktur. Öncelikle kedi bulunan bir evde insana pire geçmez.
Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kediniz için veteriner hekiminizin vereceği veya tavsiye edeceği uygun ense damlası veya spray ilaçlarla uygun dozlarda 1,5- 2 ay ara ile kedimizin ilaçlanmasıdır.
Bu ilaçlar uygulandığı ense bölgesinden hızla emilir ve tüm deriye yayılır. En güzel ve işe yarar özelliği de, pirelere karşı kaçırıcı etkisinin olmamasıdır. Bu şekilde 2 gün içinde tam etkinliği başlayan bu ilaçlar sayesinde o an kedinizin üzerinde bulunan pireler kediyi ısırdıkları anda öldüğü gibi, 1,5 2 ay gibi bir sürede evde oluşmuş yumurta vb den çıkabilecek her pire kedinize gelip yine aynı şekilde ölecektir.
Düzenli en fazla 2 ayda bir bu ilaçların uygulandığı kedilerde asla pire barınmaz.
Bir köpek veya kedi yavrusu aldığınızda...
Bir köpek veya kedi yavrusu aldığınızda, eğitim ve sağlık konusundaki en önemli hatalar ilk günlerde yapılır. Bu nedenle yeni bir yavru aldığınızda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekimden randevu alıp, yavru daha evinize girmeden bilgi sahibi olmanız gerekiyor.
Ama ne yazık ki bir çok aile aldıkları köpek ve kedi yavrusu ile bir veya birkaç gün geçirdikten sonra veteriner hekime başvuruyor. Zaten hatalar da ilk günlerde yapılıyor. Hatalar ise daha çok yavruyu yıkamak veya hatalı yiyecekler vermekten kaynaklanıyor. Her iki hatalı davranışta yavrunun direncini kırıp ishal olmasına ve sonrasında da kanlı ishal vb tehlikeli hatalıklara yakalanmasına neden olabiliyor.
Hevesle ve sevgiyle aldığınız minik yavruyu doktoruna, geç kalıp hastayken götürmektense, sağlıklıyken götürüp, sağlıklı kalması için neler yapmanız gerektiğini öğrenmeniz çok daha doğru değil mi?
Hamsterlar'da aile içi şiddet!
Hamsterlar çiftler halinde yaşamayı severler. Geceleri hareketlenir ve eksersiz tekerleği dahil kafes içindeki her türlü koşuşturmasına başlarlar. Gündüz ise bulabildikleri her türlü malzeme ile doldurdukları yuvalarında kucak kucağa uyurlar.
Birbiriyle çok fazla sorun yaşamayan hamster çiftinde yavruların doğumu ile birlikte şiddetli bir aile kavgasına şahit olursunuz. Eğer babayı vaktinde kafesten almazsanız çoğu zaman doğuran anne yavrularını kıskanarak erkeği öldürür. O yüzden ne yazık ki kafes yaşamında bu hayvancıkları ya tek beslemelisiniz ya da gebe bir dişinin yanında erkeğini doğuma kadar tutmamalısınız.
Haftanın isimleri
Köpek: Alpo- Çiko- Harby- Bozli- Guss
Kedi: Arabella- Slash- Azade- Mali- Louie