Köpeğimizin yaşadığı alanda veya gezdirilirken şehir yaşamı içinde nasıl davranacağını öğrenmesi için eğitim gerekmektedir. Eğitim almamış bir köpeği hele ki büyük bir ırksa tasmasından tutup gezdirmek pek kolay bir iş değildir. Uygun alanlarda bile olsa serbest bırakılan eğitim almamış bir köpek hem kendisi hem de çevresi için ciddi problemlere neden olabilir.
Bu tip aile köpeği diyebileceğimiz köpeklerin eğitiminde asgari olarak sosyal yaşamda kendisinin, sizin ve çevrenin rahatsız olmayacağı konularda eğitim alması yeterli olabilir.
Son yıllarda bu tip eğitimler için Türkiye'de bu konuda eğitim almış çok az sayıda bulunan profesyonel köpek eğitmenleri köpeği ve sahibini birlikte eğitiyorlar. Hatta köpek sahibine köpeğini nasıl eğiteceğini de öğretiyorlar. Bu şekilde eğitilen köpekler hiç sorunsuz, her ortamda dost, sakin, eğlenceli ve mutlu olabiliyorlar.
Köpekle yaşamak çok keyiflidir ama köpeğinizle yapabileceğiniz yeni bir şeylerin olduğunu keşfetmek çok daha sürprizlerle dolu bir faaliyettir.
Harika besinler dostlarınızı bekliyor
Eğer evinizde tavşan, guinea pig veya iguana besliyorsanız bu mevsim onlar için inanılmaz besin seçenekleri ile dolu bir mevsim. Bu sene uzun süredir ilk defa baharı yaşayabiliyoruz ve doğal alanlarda hindiba, labada, ebegümeci, ıtır, gelincik gibi yenen otlar coştular. Eğer otlardan anlıyorsanız bu dönemi hem otçul hayvanlarınız beslenmesi için hem de sofranızın birbirinden lezzetli, vitaminli ve yararlı otlarla dolması için değerlendirebilirsiniz. Şahsen ben otları çok seven bir Giritli olarak hardal otu, cibes, arapsaçı, şevketi bostanı bol bol tüketebildim. Guinea piglerime de her gün tazecik yulaf otlarını, labada ve gelinciği toplamak ve keyifle yemelerini seyretmek gibi harika bir duyguyu yaşayabiliyorum. Bu hayvancıklar doğada olsalar bu dönem normal olarak bu güzel taze otlarla besleneceklerdi. Onları bizim beslememiz demek seralarda yetişmiş sebze ve meyveler mahkum etmemiz demek değildir. Tabi guinea pig ve tavşanınıza bahsettiğim otları verecekseniz her zaman hatırlattığım gibi kuru ot ve diğer kuru gıdalarını ihmal etmemelisiniz.
Güneşi yakalayın!
Kalsiyum, fosfor, glucosamine, D vitamini gibi kemik gelişimine yararlı tüm vitamin ve mineralleri dostumuzun besinlerinde bulundursak bile güneş ışığı olmadan bunlardan tam olarak yararlanamaz. Yavru köpeklerde özellikle kışın doğan yavrularda raşitizm dediğimiz ayaklarda dönme, kıvrılma ile en bariz kendini gösteren metabolizma hastalığının başlıca nedeni de güneş ışığından yeterince yararlanmamalarıdır. Güneş ışığının diğer bir yararlı özelliği de metabolizmayı hızlandırması, yararlı hormonları harekete geçirmesi, kan dolaşımının düzenlemesi, canlının yaşam gücü ile dolmasıdır. Sadece sağlıklı yavru ve yetişkin köpek ve kedilerin gelişimi için değil hasta olan köpek ve kedilerin de uzun sürelerle güneşlendirilmesini her zaman tavsiye ediyorum. Tüm bu bahsettiğimiz nedenlerden dolayı baharın gelişi ile her güneşli anda köpeklerimizi parklara, kedilerimizi, kuşlarımızı, kaplumbağalarımızı güneşten yararlanabileceği yerlere çıkarmalıyız.
Köpeğimi yavrulatmalı mıyım?
Yüksek bir bedel ödeyip bir köpek alan bazı insanlar bu işin karlı olduğunu düşünüp dişi köpeklerini yavrulatma ve benzer fiyatlara satma planları yaparlar.
Bazen de kızım annelik içgüdüsünü tatsın diye de yavrulatmak isteyenler olur. Mesela bir Golden retriever 6 ile 9 arası yavru doğurur. Gebelik 63- 68 gün sürer ve arkasından da 45 gün kadar emzirme dönemi vardır. Bu dönemde anneyi ve sonlarına doğru da hem anneyi hem de yavruları çok kaliteli mamalarla beslemek zorundasınız.
Yavrular çok kısa sürede gelişip, havlamaya ve etrafa tuvaletlerini yapmaya başlarlar. Bu durum ev ortamında çok fazla ama bahçede bile zorluklar yaratmaya başlar.
Diyelim bunların hepsini hallettiniz. Bu seferde 9 yavrudan sadece 2-3 tanesini kendi seçtiğiniz güvendiğiniz birilerine satabilirsiniz. 2- 3 tanesini de sevdiğiniz eş dost akrabalara hediye etseniz yine de elinizde 2- 3 yavru kalır. Bu çok üzücü bir durumdur.
Sonuç olarak; Lütfen köpeğinizi yavrulatmadan önce veteriner hekiminize danışınız. Sonradan üzüleceğinize, dişi köpeğinize en büyük iyiliği yapıp olgunlaştıktan sonra onu kısırlaştırınız. Unutmayın köpekler tam olarak bizim gibi değillerdir. Yani bir köpek anne olamadım diye düşünmez ve üzülmez.
Haftanın isimleri;
Köpek: Dodi- Kiki- Echo- Pampam
Kedi: Alin- Noa- Sortie- Düğme