• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeklerde rekabet

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08 Haziran 2013, 15:49
Erkek köpekler yetişkin hale gelmeden önce bile hormonlarının etkisi ile birbirlerine üstünlük mücadelesine başlarlar. Yetişkin olduktan sonra ise bu mücadele son dere şiddetli köpek kavgalarına neden olabilir. Eğer bir erkek köpeğiniz varsa dişi köpeğe göre işiniz çok daha zordur. Gezdirme sırasında tasmasını sağlam tutmak zorundasınız çünkü çevrede rastlayabileceğiniz diğer erkek köpeklerle kavgaya tutuşması an meselesidir.
Köpeğinizi ne kadar eğitimli ve sosyal yetiştirirseniz yetiştirin her an başka bir köpeğin hırlama, havlama gibi tehditlerine karşılık verebilir.
Bu arada erkek köpekler arasındaki bu rekabette ırk boyutu hiç önemli bir faktör değildir. Çoğu zamanda ufacık bir Pincher veya Terier'in kocaman bir Alman kurdu veya Rotweiler'a kahramanca cesurca saldırdığına şahit olabilirsiniz. Erkek köpekler dişi köpeklere karşı ise son derece sabırlı ve centilmendir. Onların her türlü saldırısını ve havlamasını sabırla karşılıksız bırakırlar. Hatta dişi çiftleşme zamanındaysa çok daha fazla sabırlı olabilir.

İzin ver sonra kız

Özellikle köpeklerde ama kediler ve kuşlar dahil tüm hayvanlarda şartlanma ile iyi veya kötü davranış alışkanlıklarını öğrenme vardır. Bildiğiniz gibi bir köpeğe ödül vererek birçok hareketi yaptırabilirsiniz. Bu eğitimde ödülle öğretme iken ev ortamında sofradan yemek verme, yatağa veya koltuğa yanımıza yatırma, bizim eşyalarımızla oynamasına izin verme gibi hareketlerde aslında bir ödül verme ve öğretme durumudur. Köpeğinize sofradan bir şey verirken o an çok hoşunuza gidebilir. Normalde koltuğa çıkmayan köpeğinizle bir akşam televizyon seyrederken kucak kucağa yatmak onun kucağınızda uyumasından keyif almanız son derece mutluluk verici bir paylaşımdır. Mutfakta yemek hazırlarken kedinize veya köpeğinize bir küçük parça et veya peynir vermek hem onu hem sizi mutlu edebilir.
Ama sonra bu davranışı alışkanlık haline getiren köpeğinize veya kedinize kızmamalısınız. Hem sofradan yemek verir hem de başka bir gün sofraya gelip sizden yemek isteyen köpeğinize kızarsanız bu son derece büyük bir haksızlıktır. Ya da işten eve döndüğünüzde koltuğa serilmiş yatarken gördüğünüzde lütfen ona kızmayın. Sonuç olarak eğer yarın bir hareketine kızacaksanız onu hiç yapmayın.

Muhabbet kuşu beslenme

Bu kuşlar evimize aldığımız ve kimi zaman kafesinde kimi zamanda ev içinde serbest bizimle beraber yaşayan canlı renklere sahip ve konuşma bile öğrenebilen minik papağan diyebileceğimiz canlılardır. Bu kuşların beslenmesinde doğada yaşayan hemcinslerinin beslenmesi iyi değerlendirilmelidir. Muhabbet kuşları doğada tohumlar, filizlerle beslenirler.
Ev yaşamında çok sevdiğiniz bir sürü kelimeyi konuşabilen muhabbet kuşunuzu insan gibi görüp, ekmek, kurabiye, çay hatta kola, pilav, peynir, cips ile besleyebilirsiniz. Bu tür doğada asla bulamayacağı ve yiyemeyeceği besinlerle beslenen kuşlarda bu besinlerin içindeki fazla yağ, tuz ve diğer katkı maddeleri nedeni ile ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Böbreklerinde hastalık oluşabilir ya da bazen lipom diyebileceğimiz yağ tümörleri ve diğer tümörler oluşabilir. Aşırı şişmanlayıp yaşam kalitesi düşebilir ve erkenden sevgili dostumuzdan ayrılmak zorunda kalabiliriz. Tüm bu saydığım nedenlerle lütfen muhabbet kuşunuza güvenilir yerlerden aldığınız tohum karışımlarından oluşan yemlerin yanında hindiba gibi vitamini yüksek otlardan, yemleri oluşturan tohumların çimlenmiş hallerini elma, havuç gibi ishal yapmayan meyve sebzelerden çok küçük miktarlarda vererek beslemelisiniz.

Haftanın isimleri

Köpek: Teto- Wally- Bıdık- Ponpon
Kedi: Patty- Nazlı- Kopça- Papyon

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.