• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
KUTLU DAYIOĞLU

Köpeğimi yavrulatmak istiyorum

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04 Şubat 2016, 17:19
Birçok safkan ırk köpeği almak istediğinizde değişen fiyatlarda para ödemek zorunda kalırsınız. Bu sadece Türkiye'de değil tüm dünyada böyledir. Yüksek bir bedel ödeyip bir köpek alan bazı insanlar bu işin karlı olduğunu düşünüp dişi köpeklerini yavrulatma ve benzer fiyatlara satma planları yaparlar. Bazen de kızım annelik içgüdüsünü tatsın diye de yavrulatmak isteyenler olur. Ne yazık ki dişi bir köpeğin doğumu, sonrasında yavruların bakımı ve yavruların elden çıkarılması aşamalarında göz ardı edilen çok fazla faktör vardır. Bir örnekle açıklamak istersem: Bir Golden Retriever'i üretip satmak veya annelik duygusunu tatsın diye yavrulattığınızda şunu hiç bir zaman unutmayın 6 ile 9 arası yavru doğurur. Ve çoğunlukla da 9 yavru doğurur. Gebelik 63-68 gün sürer ve arkasından da 45 gün kadar emzirme dönemi vardır. Bu dönemde anneyi ve sonlarına doğru da hem anneyi hem de yavruları çok kaliteli mamalarla beslemek zorundasınız. Eğer safkan ırkları bu şekilde beslemezseniz annede sorunlar çıktığı gibi, yavrularda da ilerleyen yaşlarda beslenme eksikliğine bağlı kalça çıkığı, raşitizm gibi ortopedik hastalıklardan, gelişme geriliklerine kadar bir çok sorunlar ortaya çıkar.

EV ORTAMINDA ÇOK ZOR

Yavrular çok kısa sürede gelişip, havlamaya ve etrafa tuvaletlerini yapmaya başlarlar. Bu durum ev ortamında çok fazla ama bahçede bile zorluklar yaratmaya başlar. Diyelim bunların hepsini hallettiniz. Bu sefer de gözünün içine bakıp büyüttüğünüz kızınızın o güzelim 9 yavrusundan sadece 2-3 tanesini kendi seçtiğiniz güvendiğiniz birilerine satabilirsiniz. 2- 3 tanesini de sevdiğiniz eş dost akrabalara hediye etseniz yine de elinizde 2-3 yavru kalır. Bu çok üzücü bir durumdur. Yavrular büyüdükçe vermek veya satmak zorlaşır. Daha önceki 2-3 tane satılan veya hediye dediğimiz de en iyi şartlarda olandır.

BARINAĞA DÜŞEBİLİR

Özetle dünya tatlısı 9 yavrunuzun duruma göre değişen sayıda olanı elinizde kalır. Bu yavruları da ya çok ucuza çok fazla sık eleyip dokumadan kim alırsa ona satar veya bedavaya sahiplendirirsiniz. Bu son gruptakiler hemen her zaman iyi yuvalar bulma konusunda şanssız olan yavrular olur. Hatta bir kısmı da ne yazık ki sokaklara ve sonunda da barınaklara düşebilir. Sonuç olarak; Lütfen köpeğinizi yavrulatmadan önce veteriner hekiminize danışınız. Sonradan üzüleceğinize, dişi köpeğinize en büyük iyiliği yapıp olgunlaştıktan sonra onu kısırlaştırınız. Unutmayın köpekler tam olarak bizim gibi değillerdir. Yani bir köpek anne olamadım diye düşünmez ve üzülmez.

Kedim kaşınıyor

Kedilerde pire sorunu sadece yaz ayları ile sınırlı değildir. Kış döneminde de kedilerinizde pire olabilir. Pire dediğimiz parazitlerin yaşam döngüsünde kedilerin üzerinde yaşayıp kan emerek onlara beslenme konusunda bağımlı olmalarına rağmen, büyüdükçe kabuk değiştirmek için ve yumurtlamak için kediden ayrılarak evimiz içinde uygun kuytu ve nemli yerlerde geçici sürede bulunabilirler. O yüzden kedilerde pire ile mücadelede bu dönemlerde dikkate alınarak veteriner hekiminizin uygun gördüğü ilaçlarla tedavi ve korunma sağlanmalıdır. Bu sıkıntılı parazit olaylarından bahsettiğimizde kedi sahipleri panikler ve çok endişe duyarlar. Ama korkmalarına gerek yoktur. Öncelikle kedi bulunan bir evde insana pire geçmez. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kediniz için veteriner hekiminizin vereceği veya tavsiye edeceği uygun ense damlası veya spray ilaçlarla uygun dozlarda 1.5- 2 ay ara ile kedimizin ilaçlanmasıdır. Düzenli en fazla 2 ayda bir bu ilaçların uygulandığı kedilerde asla pire barınmaz.

Köpeğinizle iletişimde ses tonu çok önemlidir

Köpeğinizle doğru ses tonları ve zamanlamalarda konuşursanız sizi anlamak için çaba sarf edecek ve bu çaba sonucu depresyona girmeyecektir. Bu konuşma ille tatlı sesle sevgi sözcükleri ile olmayabilir. Köpek yavruları ile kliniğime gelen köpek sahiplerine ve sahibi ile iletişim kuramamış yetişkin veya genç köpeklerin sahiplerine her zaman önerdiğim gibi köpeklerimizle otoriter öğretmen veya antrenör sesi ve tonuyla konuşmalıyız.

Küflü ekmek çok tehlikelidir

Küflü ekmek yemek insanlarda olduğu kadar tüm hayvanlar içinde çok tehlikelidir. Ekmekte veya diğer besinlerde küfü oluşturan mikroorganizmaların artıkları olan maddeler canlıların vücudunda toksik etki yapar. Küflerin, özellikle de aflatoksin yapan küflerin uygun şartlarda ekmek ve benzeri tüm besinlerde üreyebileceğini ve çok düşük miktarlarının bile hayvanlarda ölğme neden olabileceğini unutmamalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.