Piyasalarda 18 Haziran beklentisi
Euro Bölgesi mevduat garanti fonunun oluşturulması, Ortak Bankalar Birliği'nin oluşturulması gibi unsurların devreye girmesiyle piyasaların umut ışığı oldu. Aksi halde kriz bulaşıcı etkisiyle daha fazla ülkeyi uçuruma sürükleyebilir. Bu yüzden 18 Haziran'da G20 Zirvesi 28 Haziran'da AB zirvesi piyasalarca dikkatli izlenecek. Haziran ayı başında 55.000 seviyelerinde hareket eden IMKB 100 endeksi 54.700 bandının aşağı doğru kırması halinde satışlar hızlanacak ve 52.900 bölgesini hedef haline getirecektir. Tepki alımlarının yaşanması halinde 56.200 ve 57.700 direnç seviyeleri olacaktır.
FAİZ: Haftanın son işlem gününde tahvil ve bono piyasası negatife yakın yatay seviyelerden başlangıç yaptı. Merkez Bankası sıkılaştırıcı politakasına devam ederken MB'den sağlanan fonlamanın ağırlıklı ortalama maliyeti yüzde 9.76'dan yüzde 9.86'ya yükseldi. Sabah saatlerinde gelen satışlarla tüm vadelerde ortalama 10 baz puan yükselen faizler ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklenenden çok kötü açıklanmasıyla tekrar düşüşe geçtiler ve günü 10 baz puan aşağıda kapattılar. Gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi aynı gün valörlü işlemlerin kapanışında yüzde 9.45 düzeyindeydi. Merkez Bankası'nın son zorunlu karşılık kararları da göz önüne alındığında piyasaya döviz satarak müdahale etme ihtimalini ise düşük bulmakta. Faiz oranlarında ise fazla hareket beklememekteyim. Gösterge bileşik faizin yüzde 9.5'ler çevresindeki hareketinin devam etmesini bekliyorum.
DÖVİZ: Dolar, Merkez Bankası'nın istisnai gün uygulamasını sürdürmesine rağmen küresel beklentilerin altında. ABD verilerinin ardından dolar/TL 1.8780'e, sepet bazında TL ise 2.0948'e kadar yükseldi. Daha sonra ise her ikisi de hafif gerileme kaydetti. Dolar/TL, euro/dolar paritesindeki artışla tekrar 1.86 düzeyine indi. 1.87 ile 11 Ocak 2012 tarihinden bugüne gördüğü en yüksek seviyeye kadar çıkan dolar kuru günü ise 1.8580 liradan tamamladı.
ABD'nin son tarım dışı istihdam verilerinin ışığında haftaya küresel piyasalardaki çalkantının devam edeceğini söyleyebilirim. Bunun devam etmesi halinde euronun düşüşü ve TL'ye yönelik baskılar da yoğunlaşabilir. Piyasalardaki olumsuzluğun devamı halinde TL dolar karşısında 1.90 sınırına çıkabilir. Piyasalardaki bir sakinleşme ise dolar/TL paritesinin tekrar 1.85'lerin altına gerilemesine yardımcı olabilir. Merkez Bankası istisnai gün uygulamasını sürdürebilir, ancak küresel piyasalarda satış baskının yoğun hissedildiği günlerde bunun bir yararı olmayacağı için tekrar normal günlere dönebilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.