Borsada yükseliş sürüyor
67 bin 500 seviyesine yaklaştıkça endeksin ilk etapta zorlandığını görebiliriz. Ancak Eylül ayı için genel beklentim 67 bin 500 üzerinde endekslerin görülebileceği yönünde. Geri çekilmelerde kısa vadeli destek noktaları olarak 66 bin 600 ve 66 bin 100 izlenebilir. Daha orta vadeli destek noktaları olarak 65 bin 700 ve 65 bin seviyelerini söyleyebilirim.
FAİZDE YATAY SEYİR
TÜİK'in açıkladığı verilere göre Ağustos ayı dış ticaret açığı beklentilere paralel 7.9 milyar dolar oldu. 12 aylık hareketli ortalamaya baktığımızda dış ticaret açığı Mayıs 2011'den beri en düşük seviyeye geldi. Dış dengedeki düzelmenin devam ettiğine işaret eden dış ticaret istatistiklerinin de etkisiyle tahvil ve bono piyasası haftanın son gününü hafif alıcılı geçirdi. Faizler kısa vadelerde 10- 12 baz puan ve orta vadelerde 2-4 baz puan düşerken, uzun vadelerde yatay kaldı. Merkez Bankası'nın likiditeyi azaltması sonucunda İMKB'de gerçekleşen ağırlıklı ortalama gecelik repo oranları Merkez Bankası'nın borçlanma
faizi olan yüzde 5 seviyesinin üzerinde yüzde 5.43 olarak gerçekleşti.
2 yıl vadeli gösterge kıymet (TRT 050314T14) faizi 3 baz puan gevşeyerek yüzde 7.48 basit ( yüzde 7.62 bileşik) seviyesine geldi. Kısa vadede yatay seyrin sürmesi bekleniyor.
Faiz cephesinin, Başkan Başçı'nın açıklamaları sonrasında gelinen seviyelerde bir süre seyredebileceğini öngörebilirim. Bu arada Hazine, Eylül ayında iki devlet tahvili bir Hazine bonosu, Ekim ayında bir devlet tahvili, Kasım ayında dört devlet tahvili ile bir Hazine bonosu ihalesi düzenleyecek. Hazine Eylül'de toplam 7.9 milyar TL iç borç servisine karşılık 7.4 milyar TL iç borçlanma öngörüyor. Öte yandan yurtdışında yerleşik kişileri DİBS portföyü, 24 Ağustos haftasında net 346 milyon dolar arttı.
DOLAR GERİLEDİ
Döviz cephesi haftanın ve ayın son haftasında ABD'ye kilitlendi. Haftalardır beklenen açıklamalar geldi. FED Başkanı Ben Bernanke, daha fazla teşvik tedbiri alınması olasılığını tekrarladı ve FED'in geçmişte geleneksel olmayan politika uygulamasının faydalarını güçlü şekilde savundu. Bu açıklama ilk anda paritede hareket yaratmadı. Fakat bir süre sonra beklentilerin karşılanması olarak algılandı. ABD'den gelen verilerin etkisiyle 1.26 seviyesi üzerinde dolar/euro'nun hızla güçlendiği gözlendi. İçerde ise dolar 1.8120 seviyelerine geriledi. Fakat buralarda fazla tutunamadı. Dolar/TL günü 1.8150 TL'den, euro da
2.2840 TL'den kapattı. Yeni ayda özellikle dış gelişmeler belirleyici olmaya devam edecek. Piyasada TL'nin Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın açıklamaları sonunda geldiği noktaların kısa vadede izlenmeye devam edeceği belirtiliyor.
Euro/dolar paritesinin 1.26'nın üzerinde güçlenmesi durumunda ise 1.80 seviyelerine gevşemenin söz konusu olabileceği, aksi durumda ise 1.82 direnç seviyelerini öngörüyorum. Bernanke'den gelen açıklamaların beklentilere yakın olduğunu belirtebilirim. Avrupa kanadının ve piyasalarının güçlenme yönlü hareketlerinin euronun seyrinde etkili olmaya devam edeceğini ifade edebilirim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.