• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Merkez Bankası’nın faiz indirim beklentisi BİLAL DOĞAN

Merkez Bankası'nın faiz indirim beklentisi

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02 Aralık 2012, 20:24
Gösterge faizin tarihindeki en düşük seviyelerde seyretmesi ve özellikle yabancı fonların yıl sonu portföy ayarlamalarında Türkiye'nin artan ağırlığının etkisiyle İMKB'de yükseliş cuma günü de sürdü. Endekste rekor seviyelere yaklaşılması ise yükseliş ivmesini bir miktar sınırladı. 73 bin seviyesini geçen ancak 73 bin 313'deki rekor seviyeye yaklaşılması nedeniyle bir miktar momentum kaybeden İMKB-100 endeksi, cuma gününü yüzde 0.84 yükselişle 73 bin 58 puanda tamamladı. Bu seviye, gün kapanış bazında en yüksek seviye oldu. 3 milyar TL'nin üzerindeki hacimler bizi yukarı götürebilir fakat maksimum seviyelere gelindiğini, son 1 ayda yaşanacak ralli ile 75 bin seviyelerinin görülebileceğini söyleyebilirim. Genelde mali sektör hisselerinde ağırlıklı olarak yükselişler gerçekleşiyor. Beklenti bu yönde olabilir. Para girişinin devam etmesi halinde sene sonuna kadar 75 bin puanı deneyebilir. Ancak uzun vadede baktığımızda, 75 binin üzeri kalıcı mı orası net değil. Çünkü dünya ekonomilerinde düzelme olursa, bizim gibi gelişmekte olan ülkelere gelen paraların çıkabileceğini de göz ardı etmemek lazım. Bunun dışında kısa vadede günlük 3 milyar TL'nin üzerinde hacim gerçeklemesi halinde hedef 75 bin olacaktır.

Global bono faizlerindeki olumlu seyrin devamı Türk bonolarına olan ilgiyi sürdürebilir
FAİZDE DÜŞÜŞ

Gösterge faizdeki tarihi düşüş, dış ticaret açığı verileri ile devam etti. Tarihinde ilk kez geçtiğimiz perşembe yüzde 6'nın altına gerileyen gösterge tahvilin bileşik faizi cuma gününe yüzde 5.97 seviyesinden başladı ve bu seviyeden gelen alımların etkisiyle yüzde 5.89 seviyesine kadar geriledi. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi, dış ticaret rakamının beklentilerin altında gelmesi, buna ek olarak global bono faizlerindeki olumlu seyrin devamı Türk bonolarına olan ilginin sürmesine yol açabilir.
Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek olası not artırımı beklentilerinin de etkisiyle önümüzdeki günlerde de, kısa boylu kar satışlarına rağmen, olumlu seyrin devam edeceğini söyleyebilirim. Pazartesi günü açıklanacak olan Kasım ayı enflasyonu yakından takip edilecek. Çok büyük bir negatif sürpriz yaşanmazsa enflasyon rakamının bono faizleri üzerinde etkisi sınırlı olacak. TÜFE'de yüzde 0.9 artış beklenirken, beklenti dahilinde gelecek veri ile yıllık bazda enflasyon yüzde 6.9'a gerileyecek.

YATAY SEYİR

Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde faiz indirimine gidebileceği beklentisini, açıklanan dış ticaret verilerinin de desteklemesiyle faiz tarihi seviyelere düşerken, dolarda yatay seyretti. Cuma gününe 1.7855 seviyelerinde başlayan dolar kuru, dar bantta bir seyir izledi. Ekim ayı dış ticaret açığının 5.5 milyar dolar ile beklentilerin çok altında olduğuna dikkat çekmekte yarar var. Dış açıktaki daralmada, yine altın ihracatı etkili oldu. Dış ticaret açığındaki daralma sonrasında cari açığa dair beklentiler de iyileşeceğinden, TL değer kazanacaktır. Bu ise Merkez Bankası'nın faiz indirme konusunda elini daha da güçlendirecek. Kur, cuma gününü 1.7855'den tamamladı. Döviz piyasasında paritedeki hareket yakından izlenecek. Finansal istikrar raporunda kurdaki aşırı oynaklığa izin verilemeyeceğine dikkat çekerim. 18 Aralık'taki PPK toplantısında ölçülü bir faiz indirimi olabilir. Kurlar ise daha cok euro/dolar paritesindeki gelişmelere göre hareket edecek. Mali uçurum konusunda olumlu adımlar atılması, doların tekrar yükselmesine, bu da dolar/TL'nin 1.80'in üstüne çıkmasına neden olabilir. Öte yandan Hazine Aralık'ta toplam 1.6 milyar TL iç borç servisine karşılık, 1.2 milyar TL iç borçlanma öngörüyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.