Borsa İstanbul 100 endeksi, ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasından güç buldu. Cuma günü seans içinde dar aralıkta seyir izledikten sonra ABD verisinin ardından keskin yükseliş kaydeden Borsa İstanbul haftayı yüzde 2.26 primle 67 bin 912 puandan kapatırken, haftalık bazda yüzde 2.95 değerlendi. Endeks, veri öncesinde 66 bin 500 ile 67 bin aralığında hareket ediyordu.
ABD'de açıklanan Aralık ayı tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin oldukça altında kalmasının ardından, tahvil alımlarının azaltılmasına Ocak ayında ara verilebileceği beklentisi ile bir süredir olumlu veri akışının olmadığı borsanın yukarı yönlü harekete devam edebileceğini söyleyebiliriz. Siyasi gündemdeki hareketliliğin devam etmesi, pozitif yönelimi sınırlayacak temel etken olarak ağırlığını koruyor.
FAİZLER GERİLEDİ
Geçen hafta boyunca çift hanede direnen gösterge tahvilin bileşik faizi, son işlem gününde tek haneye geriledi. Küresel gelişmelerin fiyatlamalara daha çok yansıdığı piyasada 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi kapanışta yüzde 9.76, on yıllık gösterge tahvil ise yüzde 10.01 seviyesine geriledi. ABD istihdam verisi sonrası on yıllık tahviller valörlü işlemlerde yüzde 9.96'a kadar indi.
Merkez Bankası'ndan, yükselen kur ve enflasyona ilişkin bir adım beklenmesiyle tahvil bono piyasasında tüm vadelerdeki getirilerin birleştirilmesiyle oluşan verim eğrisi yatay seyrini sürdürüyor.
Verim eğrisinin ters eğim almasında, Merkez Bankası'nın 21 ocak da gerçekleştireceği rutin para politikası toplantısını beklemeden faizde yükselişe gidebileceği beklentisinin de etkili olduğunu belirtebiliriz.
DÖVİZDE BASKI VAR
Geçen haftanın son işlem gününün en önemli verisi ABD'den beklendi. Dolar/TL, beklentilerin oldukça altında gelen ABD tarım dışı istihdam verisiyle sert dalgalandı. Veri öncesi 2.1780 seviyesinde işlem gören dolar/TL 2.1600 kadar geriledi. Tekrar 2.17'nin üzerine çıkma çabası ise yeterli olmadı. Olumsuz algılanan veri TL'ye destek oldu. Dolar günü 2.1605 TL'den euro ise 2.9560 TL'den kapadı. Euro/ dolar 1.36 üstünde güçlendi. Dövizde baskının bir süre daha devam edeceğini, 2006, 2008-2009 ve 2011 dönemlerindeki dalgalanmalarda real efektif kurun yüz seviyelerine kadar gerilediği hatırlandığında dolar/TL'de 2.30 seviyelerinin olası olduğu, ancak yılın 2. yarısında kısmi bir değer kazancı gözlenebileceğini düşünüyorum.
Kısa vadede ise 2.17'nin altında tutunulması durumunda aşağı yönlü hareketlerde güçlenme görebiliriz.