Ukrayna'da tansiyon hafifleten adımlar, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik ilgiyi canlandırırken, Geçtiğimiz hafta Türk Lirası'ndaki değerlenmenin etkisiyle BIST-100 endeksi, seansın son 1 saatlik bölümünde yönünü yukarı çevirdi. BIST-100 endeksi haftayı yüzde 0.32 artışla 63 bin 885.62 puandan kapanırken, yüzde 1.54 değer kaybetti. Küresel piyasalarda bu hafta veri trafiğinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı, yurtiçinde ise hazine ihalelerinin izleneceği vurgulanıyor. Endeksin 64 bin-64 bin 200 aralığının direnç konumuna geldiğini ifade edebiliriz. Bu seviyenin üzerinde iyimserliğin artabileceğini ifade edebiliriz.
FAİZDE YÖN YUKARI
Şubat ayının ilk haftasındaki olumlu seyir ile kayıplarını telafi eden tahvil /bono piyasasında faizlerin bu haftaki yukarı yönlü hareketi son işlem gününde bir miktar yavaşladı. 27 Eylül 2015 itfalı gösterge tahvilin faizi spot kapanışta geçtiğimiz Perşembe günü yükseldiği yüzde 11.08 seviyelerinden gerileyerek yüzde 10.90 oldu.
Global risk iştahında azalış ve Ukrayna'daki olaylar nedeniyle tahvil/bono piyasasında negatif seyir devam ederken, Merkez Bankası piyasaya verdiği likitideyi azaltıyor. Geçtiğimiz haftaki hazine ihaleleri ve global siyasi gelişmelerin etkisiyle faizlerin yukarı yönlü hareketinin devam etmesi bekleniyor.
DOLAR DÜŞTÜ
Gelişmekte olan piyasalardaki olumsuz havanın Ukrayna'da bir anlaşmaya varılmasının ardından dolar 2.18'in altına kadar düştü. Dolar geçen hafta içi gelişen ülkelerden çıkışlarla 10 Şubat'tan beri en yüksek seviye olan 2.2205'e kadar yükseldikten sonra Cuma günü serbest piyasada haftayı 2.1795 TL'den kapattı. Olumlu haberlerin ardından dolar/TL'nin daha da yükselebileceğine ilişkin alınan pozisyonlar kapatıldı. Henüz endişeler bitmiş değil, ancak gelinen nokta piyasadaki satışların bitmesi için yetti. Yurtdışında Ukrayna ABD ile Avrupa'da açıklanan ekonomik veriler izlenirken, G-20 Maliye Bakanları Toplantısı bekleniyor.