Ukrayna ve Gazze risklerindeki artış ile dünya çapında hisse senedi endeksleri satışlarla karşılaşırken, Borsa İstanbul zayıf başlangıç yaptığı Cuma günü, ikinci yarıda Türk Lirası'ndaki güçlenmenin etkisiyle artıya geçti. BIST-100 endeksi, yüzde 0.65 artışla yılın kapanış zirvesi olan 82bin 314.53 puandan haftayı tamamladı. Jeopolitik riskler yakından izlenecek. Borsa İstanbul'da değerlemelerin tahvil faizlerine oranla cazip kalmaya devam ettiğini düşünürken, buna bağlı olarak Borsa İstanbul'a ilişkin orta/ uzun vadeli pozitif görüşümü devam ettiriyorum. Kısa vadede ise mevcut dönemde yükseliş hareketlerinin sınrlı kalabileceğini düşünüyorum.
FAİZ SERT YÜKSELDİ
Ukrayna ve İsrail tedirginliğinin ardından global risk iştahının azalmasıyla sert yükselen faiz Cuma günü, gün içinde kayıplarının büyük kısmını geri aldı. İki yıllık tahvil kapanışta yüzde 8.22 seviyesindeydi. Görünen bir haber yok, ancak koruma almamış piyasalar jeopolitik gelişmelere karşı koruma almaya çalışıyorlar diyebilirim. Tedirginlik bir süre devam edecek gibi. Enflasyondaki düşüş sürecine ilişkin de göz önünde bulundurduğumuzda tahvil faizlerindeki aşağı yönlü hareket alanının sınırlandığı kanaatindeyim. Öte yandan kısa vadeli tahvillerin uzun vadeli tahvillere göre daha iyi bir performans göstermesini bekliyorum.
DOLAR DA ARTIŞTA
Geçtiğimiz Cuma günü Gazze'ye kara harekatının başlamasıyla beraber tansiyon yükseldi. Ardından Ukrayna'daki uçak düşüşü piyasaları gerdi. Dolar/TL kuru haberlerin ardından 2.1430 seviyesine kadar yükseldi. Fakat gün içinde tekrar 2.12 bölgesine gevşedi. Jeopolitik riskler piyasaları tedirgin ediyor. Dolar /TL paritesinde artan gerginlikle birlikte görülen yükseliş hareketinin devam etmesi durumunda, 2.15 seviyesi oldukça önemli olarak görülüyor. Haizran itibariyle 2.10 seviyelerine kadar gerileyen kurun, ateşkes sağlanmaz ve Ukrayna ile Ortadoğu'da yaşanan olayların şiddeti artarsa, bu sefer 2.15 seviyesini geçebileceğini düşünüyorum.