İşgücü piyasasındaki gelişmeler
Ağustos ayında mali kesimde yaşanan türbülanstan sonra gözlerimiz reel kesime çevrilmiş, piyasalardaki gelişmelerin ekonomiye nasıl yansıyacağını daha doğrusu hangi boyutta yansıyacağını gözlemlemek istiyorduk.
Sanayi Üretim Endeksi ve Perakende Satış Hacmi Endeksi gibi büyümenin öncü göstergelerinin yanı sıra işgücü piyasası da yansımanın önemli göstergesi olacaktı.
Nihayet Türkiye İstatistik Kurumu Ağustos ayı istihdam verilerini açıkladı.
TÜİK'in yaptığı çalışma sonuçlarına göre işsizlik oranı yüzde 11.1 seviyesinde gerçekleşmiş. Tarım kesimi çıkarıldığında işsizlik oranı yüzde 13.3'e yükseliyor.
Tarım kesimi istihdamı hem mevsimsel özellik taşıması hem de aile işçisi gibi bir statü içermesi nedeniyle dışarıda bırakılarak gerçek işsizlik oranı üzerinde ekonomik analiz yapılması daha sağlıklı oluyor.
Genç nüfus olarak tanımlanan 15-24 yaş aralığında bulunanlarda işsizlik oranı ise yüzde 20.8'ler seviyesinde...
KATILIM ARTMIŞ!
Olumlu olarak değerlendirebileceğimiz iki gelişme var işgücü verileri ile ilgili. Birincisi işgücüne katılım oranı yükseliyor.
Hem nüfusun genç olmasına bağlı olarak hem de çalışma koşullarına uygun olup gönüllü olarak çalışmak istemeyenler zaman içinde işgücüne dahil oluyorlar. Son verilere göre işgücüne katılım oranı yüzde 54.3'e yükselmiş. Birkaç yıl önce bu oran yüzde 50'lerde idi.
İkincisi kayıt dışı istihdam edilenlerin oranı biraz aşağı çekilmiş. Kısa bir açıklama yapalım tam bu noktada;
TÜİK işgücü verilerini SGK'dan aldığı rakamlarla derlemiyor, anketörleri birçok haneye giderek 15 yaş üstü çalışanları tespit ediyor. Dolayısıyla sosyal güvenlikten mahrum çalışanlar da yer alıyor nihai rakamın içinde. Ağustos ayında sosyal güvencesiz çalışanların oranı yüzde 1.2 düşerek yüzde 34'e inmiş.
Gecikmeli gelen işgücü piyasası rakamları sonbaharda biraz daha olumsuz seyir izleyebilir. Bu tespiti destekleyen iki veriyi de açıkladı TÜİK...
İKİ KRİTİK GÖSTERGE
İlki Perakende Satış Endeksi...
Bu endeks perakende ticaret sektörünün gelişimini ölçüyor. Aynı zamanda tüketici güveninin ve hane halkı talebinin de göstergesi olarak kabul ediliyor. Bu nedenle ekonominin durumunu gözlemlemek adına en önemli göstergelerden birisi olarak değerlendiriyor TÜİK.
Eylül ayında Perakende Satış Endeksi yüzde 3.4 aşağı gelmiş. En çok kayıp elektrikli eşyalarda ve mobilyalarda görülüyor.
Gıda dışı sektörlerin toplamındaki azalma ise yüzde 8.3'lerde.
Diğer öneli gösterge ise Sanayi Üretim Endeksi...
Endeks ile bir yerde ekonominin sanayi kesiminde meydana gelen gelişmelerin ve uygulanan ekonomik politikaların, kısa dönemde olumlu veya olumsuz etkileri ölçülüyor. TÜİK'e göre Eylül ayında Endeks yüzde 2.7 düşmüş. Yatırımda kullanılan sermaye mallarındaki gerileme yüzde 4.1'lerde iken ara mallardaki kayıp yüzde 4.8'lere çıkıyor. İhracatta önemli paya sahip orta düşük teknolojili mallarda ise yüzde 7.3'lük düşüş söz konusu.
Umarız hükümetin bazı sektörlere yönelik aldığı vergi yönlü önlemler yılın son iki ayında etkisini gösterir ve işsizlik oranı biraz daha yükselmez.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.